واکنشها به انتشار ویدئوهای هکشده توسط گروه «عدالت علی» که وضعیت موجود در زندان اوین را افشا میکند، همچنان ادامه دارد. در این حال، این گروه سایبری گزارشهای تصویری تازهتری از خشونت علیه زندانیان را با عنوان «نفوذ به اوین» منتشر کرده است. رئیس قوه قضاییه نیز از لزوم رعایت «حریم خصوصی» توسط ضابطان قضایی سخن میگوید.
علی مطهری، نماینده سابق مجلس، در یک واکنش کمسابقه به عذرخواهی رئیس سازمان زندانها، در توییتی نوشته است: «رسوایی ماجرای زندان اوین با یک عذرخواهی جبران نمیشود، اولا مأموران ضارب، رئیس زندان و رئیس سازمان زندانها باید مجازات شوند و مجازات آنها ظرف مدت کوتاهی به اطلاع مردم برسد. ثانیا از کسانی که این ویدیوها را منتشر کردند باید تشکر شود که نور بر یک تاریکخانه افشاندند.»
گروه هکر «عدالت علی» روز پنجشنبه ۴ شهریور با انتشار ویدئوی دیگری با عنوان «نفوذ به اوین» قاچاق مواد مخدر در داخل زندان با مشارکت زندانبانان را به تصویر کشیده است.
مصرف مواد مخدر در زندانهای ایران چنان رایج و گسترده است که مقامات رسمی نیز به آن اذعان کردهاند.
این گروه سایبری، روز چهارشنبه نیز به مقایسه تصاویر واقعی از بندهای مختلف این زندان با تصاویری که در روایتهای رسانههای رسمی حکومت پرداخت.
در تصاویر واقعی زندانیان از سوی مأموران یا زندانیان دیگر ضرب و جرح میشوند، در سلولهای بدون امکانات روی زمین میخوابند، و بر اثر فشار زندان اقدام به خودکشی میکنند. اما در روایت صدا و سیما زندانی به تصویر کشیده میشود که امکانات فراوانی دارد و زندانیان در مقابل دوربین میگویند که با آنان بدرفتاری نمیشود.
وبسایت جماران در گزارشی واکنشهای برخی شخصیتهای سیاسی جمهوری اسلامی را نسبت به ویدئوهای منتشرشده از زندان اوین نقل کرده است.
محمود صادقی با بیان این که «افشای تصاویر بدرفتاری با زندانیان بار دیگر ضرورت تشکیل یک نهاد مستقل برای پایش و نظارت مستمر بر زندانها را نشان داد»، گفته است: «در مجلس دهم طرح تشکیل هیئت هماهنگی و نظارت بر زندانها را ارائه کردم که مورد استقبال قوه قضاییه قرار گرفت.»
اما او درباره نتیجه این طرح چیزی نگفته است.
محمدعلی ابطحی که خود در سال ۸۸ مدتی در زندان اوین محبوس بود و کاهش وزن شدید او در آن ایام مورد توجه رسانهها قرار گرفت، بدون اشاره به تجربه خود، با بیان این که «حتما دنبال این هستید که فیلمها را چه کسی بیرون داده»، خطاب به قوه قضاییه گفته است، «بگویید چرا این اتفاقات افتاده» و «در مورد فیلمهای بیرون آمده از دوربینهای زندان اوین توضیح بدهید.»
عباس عبدی، روزنامهنگار، با بیان این که این فیلمها برای مطلعان از وضع زندانها «غیرمنتظره نبود»، اظهار داشته است: «برخورد با افراد هم مشکلی را حل نمیکند. تنها راه حل، دسترسی آزاد وکیل به زندانی و امکان دیدن فیلمهای مداربسته تحت هر شرایطی است.»
وبسایت بهارنیوز نامهای از سعید زیباکلام به رئیس قوه قضاییه را منتشر کرده که در آن ویدئوهای انتشاریافته از زندان اوین را «دردناک و رسواکننده» و «فجیع و باورنکردنی» توصیف کرده و گفته است: «عذرخواهی رئیس کل زندانها کفایت نمیکند.»
احمد زیدآبادی نیز عذرخواهی رییس سازمان زندانها را «امری بیسابقه» توصیف کرده و گفته است: «به همین جهت نیز نباید با آن خصمانه برخورد کرد.»
پیشتر سازمان عفو بین الملل با تأکید بر گسترده و سیستماتیک بودن شکنجه و سایر بدرفتاری ها در زندان های جمهوری اسلامی، خواستار صدور مجوز برای بازرسی مستقل توسط گزارشگر ویژۀ سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران شده بود.
همچنین ببینید: رها بحرینی، حقوقدان: ویدیوهای اوین نوک کوه یخ اپیدمی شکنجه در ایران استدر حالی که انتشار ویدئوهای هکشده از دوربینهای امنیتی زندان اوین نشان میدهد خصوصیترین بخش زندگی زندانیان از جمله سرویسهای بهداشتی و تختخوابها به طور دائمی فیلمبرداری و دیده میشود، رییس قوه قضاییه، امروز پنجشنبه، بار دیگر از لزوم رعایت «حریم خصوصی» سخن گفت.
غلامحسین محسنی اژهای اظهار داشت دستوری که به ضابط داده میشود، باید شفاف و روشن باشد و به او آموزش داده شود که این کار را درست انجام بدهد. وی گفته است: «دقت کنید که بیجهت وارد حریم خصوصی افراد نشوید. ضابط را توجیه کنید و مراعات کنید که روز قیامت بدهکار فردی که ما فکر میکردیم مجرم است، نشویم.»
حسین رئیسی، حقوقدان، پیشتر در گفتوگو با صدای آمریکا گفت: «حریم خصوصی مردم هیچگاه مورد احترام جمهوری اسلامی نبوده و محسنی اژهای نگران خودش است و اظهارات او ناشی از نگرانی او از برملا شدن ابعاد تاریک گذشته خودش و سایر مقامات جمهوری اسلامی است.»
همچنین ببینید: حسین رئیسی، حقوقدان: حریم خصوصی مردم هیچگاه مورد احترام جمهوری اسلامی نبوده؛ محسنی اژهای نگران خودش است