سفر مقام بلندپایه آمریکا به آسیا به منزله تحکیم سیاست شدید ترامپ علیه چین قلمداد می‌شود

رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، و وزیر خارجه فیلیپین در مراسمی در مانیل آرنج‌هایشان را به یکدیگر می‌زنند.

بخش انگلیسی صدای آمریکا ـ رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، این ماه در سفر به ویتنام و فیلیپین به دنبال تقویت مقاومت بین المللی در برابر توسعه‌طلبی دریایی چین است. تحلیلگران می‌گویند این نقطه اصطکاک بین دو ابرقدرت پس از دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ نیز برقرار خواهد ماند.

اوبراین طی سفری به ویتنام در روزهای ۲۰ تا ۲۲ نوامبر با نخست وزیر آن کشور دیدار کرد. بر مبنای بیانیه سفارت ایالات متحده در ویتنام، مشاور امنیت ملی کاخ سفید «بار دیگر بر حمایت ایالات متحده از یک ویتنام قوی، موفق، و مستقل که نقشی موثر در امنیت بین المللی و احترام به حاکمیت قانون ایفا کند، تاکید کرد.»

تحلیلگران معتقدند، این سفر رسمی به ویتنام، به دنبال سفر ماه گذشته مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، به آن کشور، موضع کنونی ایالات متحده در تقویت متحدان، از ژاپن گرفته تا استرالیا، به عنوان مانعی چند کشوری در برابر توسعه‌طلبی دریایی چین را محکم می‌‌کند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در یک عکس یادگاری به همراه نخست وزیر ویتنام پس از ملاقات در دفتر دولت آن کشور در هانوی. ۳۰ اکتبر ۲۰۲۰

ویتنام و فیلیپین طی سال‌ها با چالش‌های ناشی از ماهیگیری، اکتشافات نفت و گاز، و فعالیت‌های نظامی چین در دریای جنوبی چین روبرو بوده‌اند. هر دو کشور می گویند چین در مناطق اقتصادی انحصاری آن ها فعالیت می کند. این مناطق ۳۷۰ کیلومتر از سواحل آن کشورها را شامل می شود.

به گفته تحلیلگران، هانوی و مانیل دو پایتختی هستند که عملا بر سر دریای جنوب چین در برابر پکن ایستاده اند، از این رو بی دلیل نیست که اوبرایان این دو کشور را برای سفر خود انتخاب کرده است.

پمپئو در سفر ماه ژوئیه‌اش به آن منطقه ادعاهای دریایی چین را غیرقانونی خوانده بود.

برونئی، چین، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام هر کدام همه یا بخشی از دریای جنوب چین را قلمرو خود برای ماهیگیری و جستجو برای ذخایر انرژی می دانند.

به باور کارشناسان، مردم ویتنام امیدوارند این سفرها باعث تحکیم سیاست خارجی مشخصی در ایالات متحده شود که پس از ورود جو بایدن به کاخ سفید هم ادامه یابد. کنگره آمریکا بر سر سیاست ترامپ در آسیا با کاخ سفید همراه است و امید می رود سیاست واشنگتن در مقابل چین سیاستی دو حزبی باشد.

دولت ترامپ مرتب شناورهای نیروی دریایی ایالات متحده را به دریای جنوب چین می فرستد، به کشورهای طرف مشاجره با چین تسلیحات می فروشد، و با متحدان غرب‌گرای خود مانند استرالیا و ژاپن بر سر چین مشورت می‌کند. چین با استناد به اسناد تاریخی ادعای مالکیت بر دریای جنوب چین را دارد.

ویتنام از دهه ۷۰ میلادی با چین مناقشات دریایی داشته است.

مانیل و پکن در سال ۲۰۱۲ بر سر ماهیگیری در دریای اطراف «اسکاربرو شول» درگیری‌های دریایی داشتند. فیلیپین چهار سال بعد در دادگاه برنده شد، اما چین به تصمیم دادگاه بی‌اعتنایی می‌کند. رودریگو دوترته، رئیس جمهور فیلیپین، برای کمک به توسعه آن کشور چشم به پکن دارد.

فیلیپین بر سر دریای جنوب چین پیام‌های ضد و نقیضی فرستاده است، اما مردم و ارتش آن کشور کماکان طرفدار آمریکا هستند.