گوزن محبوب ساسانیان در خطر نابودی

sasanit textile persian fallow deer

خبرگزاری ایسنا به نقل از مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان می گوید با مرگ بیش از ۴۵ گوزن زرد ایرانی براثر هجوم مگس میاز مرده اند.

به گفته این مدیرکل بیش از ۷۵ درصد از جمعیت گوزن زرد ایرانی نابود شده و امروز تنها ۲۰ تا ۲۵ عدد از این گونه گوزن کمیاب باقی مانده است.

روز سه شنبه محمدجواد محمدی زاده رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در واکنش به این خبر گفت این بیماری به دلیل کنترل به موقع مهار شده و بحران ملی رفع شده است.

دوستداران محیط زیست مدیران دولتی این سازمان را به دلیل اهمال و بی‌توجهی به مراقبت به موقع، مسئول مرگ و میر گوزنهای زرد ایرانی می دانند و می گویند «کاهش سی درصدی بودجه حفاظت محیط زیست عامل دیگر دیرکرد مقابله با این مشکل بوده است.»

محمدرضا تابش رئیس کمیسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در این باره به خبرگزاری میراث فرهنگی گفت: «سوء تدبیر اصلی‌ترین دلیل مرگ و میر گوزن زرد ایرانی در خوزستان است.»

بقایای نسل گوزن زرد ایرانی تنها در پارک ملی کرخه خوزستان و شمار بسیار اندکی نیز در عراق زنده اند.

این نوع گوزن بعنوان نسل به رو به انقراض تحت حفاظت قرار دارند؛ با این همه طی دو ماه گذشته و بر اثر هجوم مگس میاز که در پوست این گوزن تخمگذاری می کند، دچار مرگ و میر ناگهانی شده اند به گونه‌ای که در این فاصله ۷۵% جمعیت این گوزنها از بین رفته است.

پارک ۲۰۰ هکتاری کرخه خوزستان تنها زیستگاه بقایای نسل گوزن زرد ایرانی ست.

بنا به اسناد باقی مانده از دوره ساسانیان، گوزن زرد از حیوانات محبوب پادشاهان ساسانی بوده و به دلیل جایگاه والای این نوع گوزن نقش آن زینت آرای طرح‌ پارچه‌ها و از عناصر اصلی نقاشی‌های دیواری و ظروف این دوره بوده است.