رویترز: آینده مذاکرات صلح در ترکیه در سایه تحولات سوریه قرار دارد

شبه نظامیان کرد مستقر در شمال عراق

شبه نظامیان کرد مستقر در شمال عراق

خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۱ دی نوشت: مذاکرات برای پایان دادن به درگیری مسلحانه ۴۰ ساله میان دولت ترکیه و حزب کارگران کردستان، پ‌کاکا، امیدهایی برای برقراری صلح در ترکیه ایجاد کرده است، اما حضور نیروهای کرد در سوریه و بی اطمینانی از مقاصد آنکارا در این کشور موجب نگرانی‌های زیادی در میان کردها شده است.

بر اساس این گزارش، عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ‌کاکا در ترکیه، به تازگی اشاره کرده که ممکن است از اعضای این حزب بخواهد تا سلاح‌های خود را در راستای یک روند صلح با هدف پایان دادن به جنگی از سال ۱۹۸۴علیه ترکیه آغاز کرده‌اند، زمین بگذارند.

این درگیری تاکنون بیش از ۴۰ هزار کشته برجای گذاشته و به توسعه اقتصادی در مناطق عمدتاً کردنشین جنوب شرقی ترکیه آسیب رسانده و موجب شکاف‌های عمیق سیاسی در این کشور شده است.

در همین حال، حزب دموکراتیک خلق‌ها، یکی از احزاب طرفدار کردها در پارلمان ترکیه، در اواخر سال گذشته میلادی با عبدالله اوجالان ملاقات کرد و مذاکراتی نیز با دیگر احزاب، از جمله حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، انجام داده است. دو طرف این مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده‌اند.

یک مقام ارشد حزب دموکراتیک خلق‌ها اعلام کرد که این حزب قصد دارد تا روز ۲۶ دی دوباره با اوجالان دیدار کند تا نقشه راه مشخص‌تری برای برقراری صلح و ایجاد چارچوب قانونی برای فرآیند صلح تعیین شود.

عبدالله اوجالان گفته که در این مذاکرات به تلاش‌ها برای «تحول دموکراتیک»‌ در ترکیه اشاره کرده است، تحولاتی که مطالبات کردهای این کشور برای کسب حقوق سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بیشتر را شامل می‌شود. در همین حال، حزب دموکراتیک خلق‌ها خواستار آزادی اوجالان است.

پ‌کاکا از سوی ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا به عنوان گروهی تروریستی قلمداد می‌شود.

به نوشته رویترز، اما بحران سوریه نیز تأثیر زیادی بر تحولات گذاشته است. سقوط رژیم بشار اسد در سوریه و ضعف نیروهای کرد سوریه موجب پیچیده‌تر شدن وضعیت شده است. ترکیه تهدید کرده است که ممکن است عملیات نظامی جدیدی علیه نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری شبه‌نظامیان کرد در شمال سوریه آغاز کند و آنها را تروریست و شاخه‌ای از پ‌کاکا نامیده است. این شبه‌نظامیان، که با ایالات متحده در مبارزه با گروه‌های افراطی همچون داعش همکاری دارند، در وضعیت دشواری قرار دارند.

در حال حاضر، همچنان روشن نیست که تحولات در سوریه چگونه بر روند صلح در ترکیه و احتمال بر زمین گذشاته شدن سلاح‌ها از سوی اعضای پ‌کاکا تأثیر خواهد گذاشت. برخی مقامات این حزب اعلام کرده‌اند که از تلاش‌های اوجالان برای صلح حمایت می‌کنند، اما هیچ نظری در خصوص موضوع تحویل سلاح‌ها ارائه نکرده‌اند.

رویترز نوشت: به نظر می‌رسد که برای رسیدن به صلح واقعی در ترکیه، توافقی پیچیده و چندجانبه نیاز است که نه تنها منافع کردها، بلکه نگرانی‌ها و منافع دولت ترکیه و وضعیت منطقه‌ای در سوریه را نیز در نظر بگیرد.