معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حملونقل و سوخت کشور در گفتگویی با روزنامه «هم میهن» که روز سه شنبه ۱۵ اسفند، منتشر شد، از برنامههای دولت برای بنزین، از جمله حذف سهمیه بنزین دولتی و افزایش قیمت آن به ۳ هزار تومان در گام نهایی خبر داد.
کاظم عزیزی تاکید کرد که دولت به گفته او «بنا ندارد قیمت بنزین را افزایش دهد» اما بلافاصله افزود که «در صورت حذف سهمیه دولتی، عملاً تغییرات قیمتی نیز اتفاق خواهد افتاد و مصرفکنندگان کل نیاز سوخت خود را باید با نرخ ۳ هزار تومان تامین کنند.»
به گفته این مقام دولتی، «تغییر فرمول سهمیه سوخت در سامانه هوشمند در حال بررسی است و هنوز تصمیم نهایی برای آن گرفته نشده است». با این حال، با کاهش سهمیه آزاد کارتها و محدود کردن کارت در جایگاههای سوخت به نظر میرسد حذف سهمیه دولتی، گام بعدی دولت باشد.
در این مصاحبه همچنین توضیخ داده شده است که در کنار تغییر سهمیه که هنوز قطعی نیست، دو برنامه غیرقیمتی دیگر برای کنترل مصرف سوخت به صورت قطعی اجرا خواهد شد و معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حملونقل و سوخت کشور میگوید که الان با توجه به اینکه سیاست دولت بر روی عدم تغییر قیمت بنزین است، بنابراین کنترل مصرف ضرورتی اجتنابناپذیر هست.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گفته او، راهکارهای غیر قیمتی از سوی سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در حال اجرا است و یکی از این سیاستها، همین تعدیل سهمیه دوم کارتها بوده است.
کاظم عزیزی تاکید کرد اصل قضیه این است که دولت برای تامین بنزین با چالش جدی مواجه است.
روزنامه هم میهن تاکید کرد که برای تامین مصرف بنزین، چارهای جز واردات باقی نمانده است؛ بنزینی که هر لیتر ۶۰ هزار تومان برای دولت آب میخورد ولی سه هزار تومان به مصرفکننده میفروشد.
هم میهن به مسايل تحریم و مشکلات ارزی نیز اشاره کرد و به نقل از کاظم عزیزی نوشت که «شرایط بحرانی است.»
برهمین اساس، نتیجه گیری شده که همین شرایط بحرانی است که زمینههای تغییر سهمیه سوخت دولتی را به تدریج فراهم میآورد و حذف آن را برای سال آینده محتمل میکند.
صدای آمریکا در یک سال اخیر چندین بار با استناد به سخنان مقامات جمهوری اسلامی و تاکید رسانهای در ایران مبنی بر ضرورت مدیریت مصرف و مقایسه مصرف در ایران با سایر کشورها، از تغییرات بنیادین در حوزه بنزین گزارش تهیه کرده است.
احمد وحیدی، وزیر کشور، روز ۱۵ آذر، گفته بود: «یک لیتر بنزین ما از یک لیتر آب ارزانتر است.»
وی تاکید کرده بود که «قیمت ارزان بنزین خود به خود مصرف بنزین را بالا میبرد.»
صدای آمریکا نیز با استناد به این اظهارات در گزارشی اعلام کرد که الزام و مجوز قانونی در «برنامه هفتم توسعه» و بودجه سال ۱۴۰۳ در کنار اظهارات مقامات نشان دهنده یک اتفاق بزرگ در حوزه بنزین است.
در مورد اشاره مقامها و برخی از نمایندگان مجلس به لزوم جراحی اقتصادی، شماری از کارشناسان گفتهاند که هر گونه دستکاری در قیمت بنزین منجر به تشدید فشارهای اقتصادی و برهم خوردن مناسبات سیاسی و اجتماعی در ایران خواهد شد.
افزایش قیمت بنزین در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی در آبان ۹۸ اعتراضات گستردهای را در ایران به همراه داشت. جمهوری اسلامی در واکنش به این اعتراضات گسترده، اقدام به سرکوب معترضان کرد.
در این ارتباط، خبرگزاری رویترز روز دوم دی ۹۸، از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ تن در اعتراضات خبر داد و به نقل از سه منبع نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی نوشت که خامنهای به مقامات دولتی و امنیتی دستور داده بود برای متوقف کردن اعتراضات «هر کاری لازم است» انجام دهند.