رهبران کشورهای مختلف جهان در نشست تغییرات اقلیمی در پاریس در تلاش برای رسیدن به توافقی با هدف پیشگیری از آسیبهای بیشتر ناشی از پدیده گرمایش زمین هستند و بر اساس گزارشهای یک هدف عمده دارند: محدود کردن افزایش دمای کره زمین به کمتر از ۲ درجه سانتیگراد.
دمای کره زمین از زمان انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم میلادی تاکنون، حدود یک درجه سانتیگراد افزایش یافته است. شرکت کنندگان در نشست بین المللی پاریس، موسوم به "کوپ ۲۱"، میخواهند به توافقی دست یابند که بر مبنای آن افزایش دمای کره زمین تا پایان قرن بیست و یکم میلادی از ۲ درجه سانتیگراد فراتر نرود.
شبکه خبری فرانس۲۴ در گزارشی در همین زمینه، این پرسش را مطرح کرده که چرا هدف تعیین شده در توافق ۲ درجه تعیین شده، نه یک درجه کمتر و نه یک درجه بیشتر.
بر اساس این گزارش، این هدف چیزی بین نظر دانشمندان درباره نقطه ایده آل و آنچه در واقعیت میتوان به آن دست یافت، در نظر گرفته شده است.
به گزارش فرانس۲۴، این سقف برای افزایش دمای زمین ابتدا در سال ۱۹۹۵ میلادی توسط اتحادیه اروپا مطرح شد و به تدریج به عنوان یک هدف منطقی و قابل دسترس از سوی دولتها و همچنین نهادهای محیط زیستی پدیرفته شد.
به گفته باب وارد از اعضای مؤسسه تغییرات اقلیمی و زیست محیطی گرندام در مدرسه عالی اقتصاد لندن، به این نتیجه رسیدیم که افزایش دمای بیش از ۲ درجه سانتیگراد، خطر رسیدن به نقطه غیرقابل جبران در روند حیات بر کره زمین را بسیار بالا خواهد برد.
آقای وارد در ادامه گفتوگوی خود با فرانس۲۴ گفت، علاوه بر این، عامل دیگر تعیین چنین سقفی، تصمیمات سیاسی بوده است؛ چرا که این سیاتمداران هستند که تعیین میکنند کدام آسیبها، هزینهها و خطرات، قابل پذیرش بوده و کدام غیرقابل پذیرش هستند.
با ادامه روند کنونی در تولید گازهای گلخانهای در سراسر جهان، دمای کره زمین میتواند تا نزدیک به ۵ درجه سانتیگراد تا پایان سال ۲۱۰۰ میلادی افزایش یابد.
بر اساس برآورد نهاد بین دولتی تغییرات اقلیمی IPCC، اگر تولید آلاینده دی اکسید کربن بین ۴۰ تا ۷۰ درصد کاهش یابد، آنگاه رسیدن به هدف افزایش حداکثر ۲ درجه ای محتمل خواهد بود، اما باز هم تضمینی برای رسیدن به آن وجود نخواهد داشت.
از سوی دیگر اگر کاری در این راستا صورت نگیرد و روند صعودی تولید گازهای آلاینده با همین شیب کنونی ادامه یابد، به عقیده IPCC، زمین تا پایان قرن جاری در مقایسه با دوران پیش از انقلاب صنعتی ۳ و هفت دهم تا ۴ و هشت دهم سانتیگراد گرمتر خواهد شد.
اکنون پرسش اساسی این است که آیا کشورهای حاضر در نشست تغییرات اقلیمی پاریس – که از روز ۳۰ نوامبر آغاز و تا ۱۱ دسامبر ادامه خواهد داشت – میتوانند به توافقی دست یابند که هم ضمانت اجرایی داشته باشد و هم با اجرای آن روند نزولی حیات بر روی کره زمین متوقف شود؟
شاید این هدف کمی بلندپروازانه به نظر برسد، اما ممکن است. با در نظر گرفتن احتمال ۵۰-۵۰ برای رسیدن به هدف افزایش حداکثر ۲ درجهای دمای زمین، اگر کشورهای حاضر در پاریس به تعهدات خود در کاهش تولید گازهای گلخانهای پایبند باشند، میتوان امیدوار بود که از فرا رسیدن روز فاجعه جلوگیری کرد.