پاکستان: ایران شکایت نکند؛ خط لوله گاز را احداث می‌کنیم

خط لوله گاز ایران و پاکستان. آرشیو

پاکستان، روز چهارشنبه ۱۸ مرداد، با رد گزارشهای اخیر رسانه‌ای مبنی بر «به تعویق افتادن پروژه چند میلیارد دلاری خط‌ لوله گاز با ایران» اعلام کرد که «فعالانه» در تلاش است تا ایران را از پیگیری شکایت در مورد این پروژه منصرف کند.

به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، مسادیک مالک، وزیر نفت پاکستان، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که اسلام آباد تا مارس ۲۰۲۴ فرصت دارد تا با تهران به یک راه‌حل برسد و از هرگونه دعوای حقوقی بین دو کشور بر سر این پروژه، جلوگیری کند.

او همچنین افزود که هر دو طرف در حال همکاری به منظور «پیدا کردن راهکارهای خلاقانه» برای ادامه این پروژه هستند.

وزیر نفت پاکستان گفت: «ما به گاز ایران نیاز داریم و با دولت ایران برای دستیابی به آن در حال گفتگو و فعالیت هستیم.»

اظهار نظر او پس از گزارش های رسانه‌ای هفته گذشته است مبنی بر اینکه تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران به دلیل برنامه هسته‌ای این کشور، پاکستان را از ادامه ساخت این خط لوله منصرف کرده است.

گزارش‌هایی در هفته گذشته به نقل از مالک منتشر شد که خطاب به قانون‌گذاران گفته بود: «ساخت این خط لوله به دلیل تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران به حالت تعلیق درآمده» و «تنها زمانی از سر گرفته خواهد شد که این تحریم‌ها برداشته شود.»

مسادیک مالک، در سخنان روز چهارشنبه خود، با رد این گزارشها گفت که شهادت کتبی او در مجلس را «نادرست» بازتاب داده‌اند. با این حال، او اعتراف کرد که نقاط «مبهم» و «ناکافی» در متن رسمی او عامل ایجاد این سردرگمی است.

وزیر نفت پاکستان گفت که مراجعات و ارتباطات با ایران که در شهادت او آمده است، مربوط به «حدود ۱۰ سال پیش» و زمانی است که پاکستان در ابتدا از تهران خواسته بود تا به دلیل تحریم‌های آمریکا این پروژه را متوقف کند.

مالک همچنین اذعان کرد، با این حال تحریم‌های ایالات متحده و سازمان ملل علیه ایران، تا حد زیادی مانع ساخت خط لوله از مرز ایران به بندر نواب‌شاه در استان سند، شده است.

ایران می‌گوید که ساخت بخشی از خط لوله خود را که از خلیج‌فارس تا مرز استان بلوچستان در جنوب غربی پاکستان امتداد دارد، به پایان رسانده است.

اوایل سال جاری، تهران به اسلام آباد هشدار داد که در صورت عدم تکمیل بخشی از پروژه تا ماه مارس ۲۰۲۴، باید حدود «۱۸ میلیارد دلار» جریمه بپردازد.

مسادیک مالک گفت: «ما از تمام تفکر خلاق خود و همچنین ابزارهای قانونی و ابزارهای سیاست خارجی موجود استفاده می‌کنیم تا مطمئن شویم که پاکستان تحت هیچ شرایطی تحریم نمی‌شود.»

اظهارات مالک با سخنان حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران که طی بازدید از اسلام آباد در هفته گذشته، آمادگی تهران برای کمک فوری در تکمیل این پروژه را اعلام کرده بود، همخوانی داشت.

پاکستان و ایران می‌خواهند با وجود تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران پروژه مشترک خط لوله گاز را به پیش ببرند و به سرانجام برسانند.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز پنجشنبه ۱۲ مرداد از پاکستان خواست پروژه خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان را که از سال ۲۰۱۴ تا به امروز به تعویق افتاده است، در بخش پاکستان تکمیل کند.

طرح این پروژه انرژی به سال‌های دهه ۱۹۹۰ برمی‌گردد. تهران می‌خواهد با ایجاد بیش از ۲۵۰۰ کیلومتر خط لوله به پاکستان گاز صادر نماید.

کارهای زیرساخت این خط لوله گاز در جانب ایران قبلاً تکمیل شده است، اما در جانب پاکستان به دلیل تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران متوقف مانده است.