دیدگاه | اگر رئیسی از مذاکره سرباز زد می‌توان به اسرائيل بمب سنگرشکن داد

نسل جدیدی از سانتریفیوژهای ایران - آرشیو

یک کارشناس برجسته و با سابقه سیاست خاورمیانه،‌ به آمریکا توصیه می‌کند که برای بازداری حکومت ایران، بمب‌های سنگرشکن در اختیار اسرائیل قرار دهد.

دنیس راس، که در دولت‌های ریگان، بوش پدر، کلینتون و اوباما، در مقام‌های ارشد مشورتی امنیت ملی با محوریت خاورمیانه، خدمت کرده است، طی مقاله‌ای که در خبرگزاری بلومبرگ منتشر کرد، می‌نویسد دولت بایدن به راه بهتری برای بازداری رهبران حکومت ایران از دنبال کردن تسلیحات اتمی نیاز دارد زیرا حتی موفقیت در مذاکرات اتمی جدید، نخواهد توانست رهبران حکومت ایران را از دنبال کردن تسلیحات اتمی، باز دارد، و تازه، کاستی‌های بنیادی توافق اولیه را برملا خواهد ساخت.

دنیس راس، که مشاور موسسه سیاست خاورنزدیک واشنگتن است، در این مقاله می‌نویسد همین که دولت بایدن خواهان برجامی طولانی‌تر و قوی‌تر است، نشان می‌دهد که توافق اولیه را کافی نمی‌داند ولی مشکل اینجاست که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی منتخب، تشریح کرده است که علاقه‌ای به چنان توافقی ندارد.

او می‌نویسد وقتی هویج نتواند حکومت ایران را از توسعه زیرساخت بزرگ اتمی منصرف کند، دولت بایدن باید در جستجوی چماقی موثرتر برآید.

دنیس راس عقیده دارد که دولت بایدن ابتدا باید هدف خود را باز تعریف کند، و روشن کند که آمریکا مصمم است نه فقط از دسترسی ایران به بمب اتمی، بلکه از توانایی ایران برای تولید سریع بمب اتمی، جلوگیری کند.

راس می‌نویسد «ایران احتمالا امیدوار است که به کشوری در آستانه‌ قدرت اتمی تبدیل شود، مثل ژاپن، که هر چند بمب اتمی ندارد، اما از همه دانش و امکانات لازم برای تولید سریع بمب، بهره‌مند است. اما برخلاف ژاپن، ایران برای همسایگان خود تهدید است و نباید در موقعیتی قرار گیرد که بتواند هر وقت بخواهد، دنیا را با کار انجام شده، روبرو سازد.»

دنیس راس معتقد است برای دست یافتن به هدف جلوگیری از تبدیل شدن ایران به کشوری در آستانه قدرت اتمی، دولت بایدن باید ۱۰ یا ۲۰ سال به تاریخ غروب توافق برجام اضافه کند، و راه بهتر آن است که برای توانایی تولید ایران و از جمله شمار سانتریفیوژها، حد بگذارد، و می‌افزاید اگر دولت رئیسی به رد ادامه مذاکرات اتمی ادامه دهد، دولت بایدن باید، چنانکه بعضی از نمایندگان کنگره توصیه کرده‌اند، موشک‌های عظیم ۱۴ هزار کیلویی سنگرشکن از نوع جی-بی-یو-۵۷ GBU-57 به اسرائیل بدهد و برای پرتاب آنها، بمب‌افکن‌های بی-۲ به اسرائیل اجاره دهد. چنین سلاحی می‌تواند فردو و دیگر تاسیسات اتمی حفاظت‌شده ایران را در هم بشکند. او می‌نویسد البته کاخ سفید باید با اسرائيل به یک تفاهم محکم برسد که ماشه استفاده از این تسلیحات چه عواملی خواهد بود.

دنیس راس، کارشناس کهنه‌کار سیاست آمریکا در خاورمیانه، می‌نویسد آمادگی بایدن برای دادن چنین سلاحی به اسرائیل، پیامی قدرتمند به مقامات ایران در بردارد که آمریکا در جلوگیری از رسیدن ایران به آستانه تولید بمب اتمی، جدی است، و آنها برای حفظ زیرساخت‌های اتمی خود از نابودی کامل، چاره‌ای جز پذیرفتن مذاکره نخواهند داشت.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.