پیر امید یار، پایه گزار شبکه خرید و فروش اینترنتی ای-بی

پیر امید یار، پایه گزار شبکه خرید و فروش اینترنتی ای-بی

پیر امیدیار نخستین کسی است که توانست با بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته اینترنت، دسترسی به بازار خرید و فروش را در چارچوب خدمات اینترنتی به وجود آورد، بازار جهانی خرید و فروش را در اینترنت.

پیر امید یار در روز ۲۱ جون سال ۱۹۶۷ خورشیدی از یک پدر و مادر ایرانی در پاریس زاده شد. وی که یک فرانسوی - ایرانی تبار است، رئیس و بنیان گزار شرکت عام «ای – بی» (۱) می باشد. پیر امیدیار در سال ۲۰۰۰ میلادی درباره شرکت خود گفت «من ای- بی را به عنوان یک سرگرمی شروع کردم اما امروز کار روزانه من شده است.»

پیر امیدیار به همراه خانواده خود به آمریکا آمد و در ایالت مریلند اقامت گزید. پیر در آن روزها محو دنیای کامپیوتر شده بود و این دل سپردگی به دنیای کامپیوتری را همچنان پس از فروش شرکت خود به نام «ای- شاپ» (۲) در سال ۱۹۹۴ نیز ادامه داد؛ دل سپردگی به رویاروئی های فنی تجارت اینترنتی را.

... و به جهت همین دل سپردگی بود که پیر امیدیار تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع لیسانس در رشته علوم کامپیوتری به پایان رساند. هنگامی که پس از کار کردن در چند شرکت بزرگ کامپیوتری از جمله شرکت های آپل و مکینتاش سرانجام در سال ۱۹۹۵ میلادی توانست برای نخستین بار یک ذره بین شکسته را به فروش برساند متحیر شده بود که چطور کسی می تواند برای خرید یک جنس شکسته پولی بپردازد، اما خریدار به وی اطمینان داد که اصولاً ذره بین های شکسته را جمع آوری می کند.

دومین مورد گیجی و تحیر به همراه این به سراغ پیر آمد که وی متوجه شد مردم از هر گروه و دسته به «ای – بی» هجوم آورده اند. پیر شرکت را به ثبت رساند و پولی را که در آن موقع چندان زیاد هم نبود برای توسعه شبکه اینترنتی خود به کار گرفت.

داد و ستد «ای – بی» به سراسر جهان گسترش یافت، مردم دهن به دهن از «ای – بی» یاد می کردند و کم کم یک بخش ویژه نظرخواهی نیز در این باره که آیا خریدار و فروشنده از معامله با یکدیگر راضی هستند یا نه، در سایت اینترنتی «ای – بی» بوجود آمد.

پیر امیدیار هنگامی که در ایالت کالیفرنیا و در شهر سان فرانسیسکو کار می کرد با همسرش پاملا آشنا شد و آن دو پس از مدتی با یکدیگر ازدواج کردند.

سرانجام پیر و همسرش پاملا که در چارچوب خدمات بشر دوستانه در جهان شهرت دارند، شرکت حراج های اینترنتی را در کالیفرنیا پایه گزاری کردند و پیر وظیفه مدیر عاملی آن را بر عهده گرفت.

این شبکه اینترنتی در سال ۲۰۰۴ میلادی به وجود آمد تا علاوه بر فعالیت های غیر انتفاعی بتواند با گسترده تر کردن تلاش های آنان، فعالیت هائی نیز برای سود دهی و سیاست عمومی انجام دهد.

پیر و پاملا امیدیار ۱۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۵ میلادی به دانشگاه تافت کمک کردند، مبلغی که تا آن زمان در تاریخ این دانشگاه سابقه نداشت.

یکی از دانشجویان دانشگاه تافت کمی قبل از جشن پایان تحصیلات لیسانس خود در «دیلی تافت» (۳) روزنامه دانشگاه نوشت:

من می خواهم سپاسم را نسبت به مدیر دانشگاه از این که پام و پیر امیدیار را نخستین سخنران ها در فهرست جشن پایان تحصیلات لیسانس گذاشته است؛ سپاسگزاری کنم. این جشن در واقع ورود من به زندگی است من می توانم از همین حالا احساسات خویش را درک کنم. اما از همه مهم تر وجود ۲ سخنرانی است که خود سال ها پشت میز یکی از همین کلاس ها نشسته اند.

حراج اینترنتی «ای- بی» در واقع اینترنت را به انقلاب در آورد. «امیل شافر» نویسنده این مطلب بنیاد امیدیار را راهی انقلابی برای به جلوه در آوردن اثرات یک سیستم کاپیتالیسی می شناسد که از چیزهای بهتر مانند همکاری آموزشی در جهان سود می برد.

پیر امید یار در کنار فعالیت های خود به عنوان مدیر عامل شرکت معظم ای- بی، در کارخدمات انسان دوستانه نیز بسیار فعال است.

۱eBay

۲eShop

۳Daily Taft

برای تهیه این زندگی نامه از منابع گوناگون از جمله منابعی که در زیر آورده می شود، استفاده شده است:

۱Wikipedia

۲Pierre Omidyar Biography, Academy of Achievement, August 17, 2010