تولید نفت اوپک افزایش یافت: عراق پرچمدار افزایش تولید

نیروهای امنیتی در تاسیسات نفت سودان

تولید نفت خام سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، در ماه نوامبر در مقایسه با ماه اکتبر افزایش یافت. خبرگزاری رویترز گزارش داد که این افزایش تولید به طور عمده به دنبال صادارت بیشتر نفت عراق و عربستان صورت گرفته است. تولید نفت ایران در ماه نوامبر تغییری نکرد. هوای بد پیشتر باعث توقف صادرات نفت عراق شده بود.

عراق که درگیر جنگ با داعش است، اکنون دومین تولید کننده نفت در اوپک است، مقامی که پیش از تحریم های بین المللی علیه ایران در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، در اختیار ایران بود. تحریم ها باعث شد صادرات نفت ایران از سال ۲۰۱۲ روندی نزولی پیدا کند. رفع تحریم ها ممکن است باعث شود صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۶ افزایش پیدا کند.

افزایش اخیر تولید نفت اوپک نشان از این دارد که این سازمان بار دیگر به رکوردهای پیشین تولید نفت نزدیک شده است. عربستان و برخی دیگر از اعضای اوپک بیشتر به فکر حفظ سهم خود از بازار نفت هستند تا قیمت های آن.

اوپک قرار است روز جمعه سیاست خود را بار دیگر بررسی کند، اما انتظار نمی رود که در روند تولید نفت کشورهای این سازمان تغییری ایجاد شود.

به نوشته رویترز، بر اساس آمار گرفته شده از شرکت های کشتیرانی، اطلاعات شرکت های نفتی، اوپک و مشاوران این حوزه، تولید روزانه اوپک در ماه نوامبر به ۳۳ میلیون و ۷۷۰ هزار بشکه رسید. اوپک در ماه اکتبر روزانه ۳۳ میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه نفت تولید کرد.

اوپک در تصمیمی تاریخی و با رهبری عربستان سعودی، رقیب ایران در منطقه، با کاهش تولید نفت برای افزایش قیمت آن مخالفت کرد. قیمت نفت در ۱۸ ماه گذشته به دلیل عرضه بیش از تقاضا بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است، اما در این شرایط هم به نظر نمی رسد اوپک تولید خود را کاهش دهد.

اوپک از نوامبر ۲۰۱۴ و با تغییر سیاست خود، تولید روزانه نفت خود را حدود ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داده است. تولید اوپک در ماه ژوئیه به رکورد ۳۱ میلیون و ۸۸۰ هزار بشکه در روز رسید که از سال ۱۹۹۷ که رویترز شروع به ثبت رکورد تولید نفت اوپک کرد، بالاترین میزان است.

بیشترین افزایش ماهانه تولید نفت را عراق به نام خود ثبت کرده است که در سال جاری منبع سریع ترین رشد عرضه نفت بوده است. صادرات نفت عراق از پایانه های اصلی صادرات نفت در جنوب این کشور در ماه نوامبر دست کم به ۳ میلیون و ۶۰ هزار بشکه رسید. اما میزان صادارت نفت از منابع تحت اداره اقلیم کردستان عراق در شمال این کشور و از مسیر جیحان به ترکیه کاهش یافته است.

اطلاعات وزارت نفت عراق نشان می دهد که صادارت نفت این کشور در ماه نوامبر به ۳ میلیون و ۳۷۰ هزار بشکه در روز رسید که به طور میانگین، رقمی بی سابقه در دهه های اخیر است. تولید نفت عراق نیز به طور میانگین در این ماه ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه بود.

منبع دیگر افزایش تولید نفت اوپک، عربستان سعودی بود. به گفته منابع رویترز، عربستان در ماه نوامبر نفت بیشتری به خارج صادر کرد و نفت بیشتری نیز در پالایشگاه ها استفاده کرد. عربستان در ماه نوامبر ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز تولید کرد که با رکورد ۱۰ میلیون و ۵۶۰ هزار بشکه در روز این کشور در ماه ژوئن، فاصله چندانی ندارد.

در همین حال تولید نفت در سه کشور عضو سازمان اوپک یعنی آنگولا، نیجریه و لیبی کاهش یافته است.

عدم کاهش تولید نفت اوپک در حالی صورت می گیرد که ایران، که سهم قابل توجهی از بازار نفت را پس از اعمال تحریم ها از دست داد، ضمن اینکه از کشورهای دیگر می خواهد تولید خود را برای افزایش قیمت ها کاهش دهند، می گوید که خواهان افزایش تولید نفت خود است. ایران می گوید سهم این کشور در اوپک کاهش نیافته بود و به گفته بیژن زنگنه، وزیر نفت، ایران از سهم خود در اوپک نمی گذرد.