اوباما از اصلاح سیاست های شنود خبر داد

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا طی سخنانی که روز جمعه (۱۷ ژانویه) ایراد کرد از اصلاحات در برنامه شنود آژانس امنیت ملی آن کشور خبر داد.

آقای اوباما با هدف آرام کردن موج گسترده انتقادات درباره شنود مکالمات و مراودات ایمیلی و اینترنتی توسط آژانس امنیت ملی آمریکا گفت برنامه هایی در جهت پایان دادن به نظارت دولتی بر مکالمات تلفنی ضبط شده شهروندان آمریکایی در راه است.

آقای اوباما طی نطقی که ساعتی پیش در وزارت دادگستری ایالات متحده ایراد کرد گفت از این به بعد جست و جوی اطلاعات مستلزم تایید دادگستری است.

باراک اوباما به منظور اجرای تغییرات در سیاست های فعلی شنود گفت رویکرد ریاست جمهوری، همکاری با مقامات امنیتی و قضایی است و از سازمان های آزادی مدنی نیز مشاوره می گیرد.

رئیس جمهوری آمریکا گفت مسئولان جدیدی را از وزارت امور خارجه و کاخ سفید مامور نظارت بر اجرای سیاست های جدید شنود می کند. این ماموران همچنین با جوامع داخلی و بین المللی که از تغییر سیاست ها تاثیر می گیرند، مذاکره خواهند داشت.

اجرای سیاست جدید مستلزم یک دوره انتقالی برای تعیین سیاست هایی است که باید تا مارس ۲۰۱۴ مورد تایید کنگره قرار گیرد.

آقای اوباما در این سخنرانی به شهروندان آمریکا و خارجیان اطمینان داد نگرانی های آنان را از شنود تلفنی و اینترنتی درک می کند و راههایی برای جلوگیری از افشای اسرار شهروندان در پیش گرفته می شود.

کاخ سفید در پی افشاگری ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا درباره برنامه شنود دولت بر تلفن ها و فعالیت های آنلاین شهروندان، تجسسی چند ماهه را در این زمینه آغاز کرد.

باراک اوباما در سخنانش ضمن ذکر نام آقای اسنودن گفت افشاگری او بیش از آن که نور بر مسئله بیاندازد، آن را داغ کرد. او گفت ایجاد موازنه میان دفاع علیه تروریسم و حملات سایری و حفاظت از آزادی های شهروندی در داخل و خارج امری حیاتی است.

اوباما گفت برخی انتقادات مبنای مشروع داشتند و راه را برای سیاست های بهتر هموار کردند. او گفت شکل حاضر برنامه بحث برانگیز شنود پایان خواهد یافت و بحث ها بر سر تصمیم جدید او در تغییر برنامه، «مسیر شفافی برای اصلاحات» را پیش رو قرار داده است.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفت تمام مقصود فعالیت های امنیتی، دستیابی به اطلاعاتی است که به شکل علنی در دسترس نیست.

اوباما گفت سازمان های اطلاعاتی و امنیتی نمی توانند بدون مخفی نگاه داشتن جزئیات و رموز کار خود، فعالیت کنند اما ادامه حملات واقعی و سایبری سازمان های امنیتی را مجبور می کند تا با «اتصال نقاط» به عنوان مدافع مرکزی کشور عمل کنند.

باراک اوباما گفت سازمان های اطلاعاتی از اختیارات خود سوءاستفاده نمی کنند.
او گفت امکان اشتباه وجود دارد اما مسئولان هنگام رخداد اشتباه، آن ها را تصحیح می کنند.

آقای اوباما گفت نظام گردآوری اطلاعاتی ایالات متحده طی دویست سالی که از عمرش می گذرد، به امنیت و آزادی کشور کمک کرده است. او گفت اما حملات تروریستی سال ۲۰۰۱ به آمریکا چالش جدیدی را پیش روی سازمان های امنیتی آن کشور قرار داد و آنان را ناگزیر از در پیش گرفتن روش های جدید جاسوسی کرد.
سخنان آقای اوباما ماه ها پس از افشاگری ادوارد اسنودن صورت گرفت. ان اس ای، آژانس امنیت ملی آمریکا گفته است که اسنودن پیش از ترک این نهاد و پناهجویی در روسیه، یک میلیون و هفتصد هزار سند را از این سازمان ربود.

آقای اوباما پیشتر بر مسئولیت خود به عنوان فرمانده کل قوا در تامین امنیت مردم آمریکا تاکید کرده بود. او در راه اصلاح برنامه شنود، با مدیران صنایع تکنولوژی، کارشناسان آزادی های اجتماعی، مقامات دولتی و اعضای کنگره مذاکره کرد. اصلاحات جدید مستلزم تعیید کنگره است.

پخش ضبط شده سخنرانی پرزیدنت اوباما را می تونید از اینجا ببینید

قضات برخی دادگاه ها بیانیه هایی را در مخالفت با فعالیت های ان اس ای، از جمله ضبط مکالمات تلفنی افراد، تصویب کرده اند.

احتمالاً بحث دراین باره که تا چه اندازه شیوه های شناسایی آژانس امنیت ملی از حملات تروریستی جلوگیری کرده است، ادامه پیدا خواهد کرد. هیات بررسی ریاست جمهوری گفته است این شیوه ها « برای جلوگیری از حملات اساسی» نبوده است. این موضوع را مطالعات جداگانه «بنیاد آمریکای نو» در واشنگتن تایید می کند.

مایک مورل ، معاون سابق سی آی ای گفت برنامه داده های اطلاعاتی، که در قانون آمریکا به عنوان «بند ۲۱۵» شناخته می شود، به اندازه قانونی که خارجیان را هدف گرفته بود مفید نبود، با این حال ارزش خود را داشت.

مورل گفت کاملا درست است که بند ۲۱۵ نقش عمده ای در برهم زدن حملات تا
این جا نداشته است؛ اما به این معنا نیست که برنامۀ مهمی نیست.

مورل گفت این عقیده اشتباه است که شیوه نظارت فعلی بر برنامه شنود تلفنی در حفظ اعتماد عمومی موفق خواهد شد.

نظرخواهی ها در ماه های اخیر نشان داده است که اکثریت آمریکاییان بر این باورند که قوانین جاری - وقتی پای نَظارت بر شیوه های آژانس ملی امنیت پیش می آید - کافی نیست.

«اید»، مورخ اطلاعاتی می گوید «جدید ترین نظرسنجی که من دیده ام حاکی است مردم همچنان در حال از دست دادن اعتماد خود هستند، بویژه کسانی که نگران احوال شخصی و خصوصی خود هستند.»

اظهارات آقای اوباما در سطح جهانی به دقت مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت، از جمله به دلیل بحث و جنجالی که بر سر فاش شدن اقدامات آژانس امنیت ملی توسط اسنودن، در شنود مکالمات تلفنی رهبران کلیدی مانند آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به راه افتاد.

در میان ۴۶ توصیه ارائه شده به رئیس جمهوری آمریکا، هیات بازنگری خواهان تایید مقامهای ارشد در موارد مربوط به جمع آوری اطلاعات حساس - از جمله اطلاعات در مورد رهبران خارجی، حدود و چگونگی استفاده از آن - شد.