تنها چهار روز بعد از تصویب قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کره شمالی، پیونگ یانگ بامداد جمعه ۲۴ شهریور یک آزمایش موشکی جدید از فراز ژاپن انجام داد.
خبرگزاری یونهاپ کرهجنوبی گزارش داد موشک مورد آزمایش کره شمالی پس از رسیدن به ارتفاع ۷۷۰ کیلومتری، ۳۷۰۰ کیلومتر طی کرده که به نسبت قبل بیشتر است.
همزمان با عبور موشک کره شمالی از آسمان ژاپن، در ساعت هفت صبح در شهر شمالی کامیشی آژیر خطر زده شد.
کاخ سفید در جریان قرار گرفت
کاخ سفید ساعتی بعد از این آزمایش کره شمالی اعلام کرد پرزیدنت دونالد ترامپ در جریان این آزمایش قرار گرفت.
جیم متیس، وزیر دفاع ایالات متحده در نخستین واکنش به آزمایش کره شمالی گفت که اقدام آنها تهدیدی برای میلیون ها ژاپنی است. وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد با مقام های نظامی و امنیتی درباره این آزمایش در تماس است.
همزمان ستاد فرماندهی آمریکا در اقیانوس آرام ضمن تایید آزمایش کره شمالی اعلام کرد این موشک توسط رادارهای نظامی آمریکا تعقیب شده است.
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون در اطلاعیه خود تاکید کرد جزئیات این آزمایش موشکی در حال بررسی است و هیچ تهدیدی متوجه آمریکا و جزیره گوآم نیست.
واکنش به تحریم جدید شورای امنیت
به نظر می رسد آزمایش جدید کره شمالی دهنکجی این کشور به تحریم جدید شورای امنیت باشد.
دوشنبه شب ۲۰ شهریور شورای امنیت با اتفاق آرا به تشدید تحریم های کره شمالی در پی آزمایش بمب هستهای این کشور رای داد. براساس این قطعنامه واردات نفتی کره شمالی محدودتر می شود و صادرات پارچه از کره شمالی به دیگر کشورها ممنوع می شود تا فشار بیشتری بر پیونگ یانگ برای توقف برنامه هسته ای آورده شود.
نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل بعد از تصویب این قطعنامه گفت کره شمالی هنوز این فرصت را دارد تا با تصمیمش برای توقف برنامه هسته ای، آینده اش را رقم بزند. آنها اگر ثابت کنند که می توانند در صلح زندگی کنند، جهان نیز با این کشور به صلح می رسد.
سفیر آمریکا در سازمان ملل همچنین با اشاره به نقش چین در تصویب قطعنامه دوشنبه شب گفت این قطعنامه بدون رابطه قوی میان رئیس جمهور ترامپ و رئیس جمهوری چین ممکن نبود.
فشار اقتصادی برای ماجراجویی هستهای
کره شمالی ۱۲ شهریور یک بمب هیدروژنی آزمایش کرد و در پی این آزمایش شورای امنیت جلسه اضطراری تشکیل داد اما رای گیری این شورا به روز دوشنبه موکول شد.
در این یک هفته پیش نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه کره شمالی تغییراتی داشت. پیشتر در قطعنامه پیشنهادی آمریکا، تحریم صدور نفت و گاز به کره شمالی و توقیف دارایی های کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی و مقام های دولتی آن کشور را شامل می شد اما بعد تغییر کرد.
ایالات متحده اما پس از رایزنی با روسیه و چین که هر دو از حق وتو برخوردارند، پیش نویس جدیدی را مطرح کرد. در این پیشنویس ممنوعیت صادرات محصولات نساجی کره شمالی بر قوت خود باقی ماند اما تغییراتی در تحریم های مرتبط با صدور نفت و گاز به کره شمالی و توقیف دارایی های مقام های آن کشور لحاظ شد.
منسوجات دومین صادرات بزرگ کره شمالی را تشکیل می دهد و تنها در سال ۲۰۱۶ این کشور از این صادرات ۷۵۲ میلیون دلار درآمد داشت و ۸۰ درصد این صادرات به چین است.
کره شمالی پیشتر در روز دوشنبه ایالات متحده آمریکا را به پرداختن تاوان سنگین در صورت تصویب تحریم های جدید سازمان ملل تهدید کرد.
پیشتر، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفته بود برای رویارویی با برنامه هسته ای کره شمالی همه گزینه ها، از جمله گزینه نظامی روی میز است.
روسیه و چین می گویند تشدید تحریم ها علیه کره شمالی دردی را دوا نمی کند و خواهان از سرگیری مذاکرات موسوم به شش جانبه شده اند که از سال ۲۰۰۸ میلادی متوقف مانده است.