جامعه جهانی بهائی روز پنجشنبه ۳۰ تیر با انتشار بیانیهای از بازداشت پرشمار بهائیان در ایران طی روزهای گذشته به شدت انتقاد کرد و آن را نشانه تشدید «کارزار سیستماتیک» جمهوری اسلامی علیه شهروندان بهائی دانست.
این نهاد میگوید تنها طی ۵۰ روز گذشته دستکم ۶۴ بهائی در ایران بازداشت، محاکمه، و زندانی شدهاند یا مشاغل آنان تعطیل شده است.
بانی دوگال، نماینده جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل متحد، در اینباره گفت که بهائیان در ایران طی ۴۴ سال گذشته همواره تحت فشار و آزار و اذیت بودهاند، اما روند پرشتاب کنونی «فراتر از نگرانکننده» است.
بانی دوگال اعلام کرد که دهها بهائی طی هفتههای اخیر در ایران بازداشت، زندانی، یا محاکمه شدهاند و هیچ چشماندازی برای توقف این روند وجود ندارد.
به گفته جامعه جهانی بهائی طی سه هفته اخیر بیش از ۲۰ بهائی در تهران، شیراز، یزد، و بجنورد بازداشت شدهاند یا مشاغل آنان تعطیل شده است و همچنین طی ماه گذشته میلادی نیز ۴۴ بهائی دیگر در شهرهای مختلف ایران احضار، دستگیر، محاکمه یا زندانی شدند.
سیمین فهندژ، سخنگوی جامعه جهانی بهائی در ژنو، نیز دلایل مطرحشده برای بازداشت بهائیان را «بسیار غیر منطقی» دانست و در توییتی نوشت: «جمهوری اسلامی به جای رسیدگی به چالشهای متعدد موجود در ایران، بهائیان را به دلیل اعتقاداتشان بازداشت میکند.»
جامعه جهانی بهائی میگوید علاوه بر بازداشتهای اخیر، طی روزهای گذشته شش محل کسب و کار در تهران و کرج که متعلق به بهائیان بوده، بدون هیچ دلیل مشخصی تعطیل و پلمپ شده است.
در بیانیه این نهاد همچنین آمده که در شهر اراک نیز به بهائیان اعلام شده است که حق ندارند اعضای متوفی خانواده خود را در قبرستان بهائیان این شهر دفن کنند.
در ادامه موج جدید بازداشت بهائیان در ایران، طی یک هفته گذشته دستکم ۱۲ بهائی در شهرهای تهران، شیراز، یزد و بجنورد بازداشت و روانه زندان شدهاند.
ماموران امنیتی علاوه بر بازداشت این افراد، منازل آنان را نیز مورد تفتیش قرار داده و برخی از وسایل شخصی آنان را با خود بردهاند.
قوه قضاییه درباره علت بازداشت یا اتهام این افراد اطلاعرسانی نکرده است.
بهائیان در ایران اغلب با اتهامهایی مانند «اقدام علیه امنیت کشور» محکوم و زندانی میشوند، اما جامعه جهانی بهائی این اتهامها را «بیاساس» میداند و میگوید بهائیان در ایران تنها به خاطر اعتقادات مذهبیشان زندانی میشوند.
محرومیت از تحصیل در دانشگاه، تخریب قبرستانهای بهائیان، مصادره اموال، ممنوعیت اشتغال در مراکز دولتی و بستن محل کسب و کار آنان برخی از فشارهای دیگری است که بهائیان در ایران متحمل میشوند.
کمیسیون ایالات متحده آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی نیز هفته پیش در گزارشی از تداوم «نقض فاحش» آزادی مذهبی در ایران در سال ٢٠٢٢ خبر داد.
سازمان ملل متحد و مدافعان حقوق بشر همواره از تبعیض علیه اقلیتهای مذهبی در ایران به ویژه بهائیان انتقاد میکنند و میگویند این اقدامات با تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی ایران در زمینه حق آزادی عقیده و مذهب مغایرت دارد.