اسناد جدید ارتش اسرائیل نشان میدهد شبکه الجزیره، به دستور حماس، سیاستهای خود را در راستای منافع این گروه تنظیم کرده و با حمایت قطر، به پوشش خبری گزینشی و محدودسازی انتقادات علیه حماس پرداخته است.
این اسناد ابعاد تازهای از ارتباطات مخفی و هماهنگی میان حماس و رسانههای قطری را آشکار میکنند.
یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل، آویخای ادرعی، بهتازگی مجموعهای از اسناد را منتشر کرده که پرده از عمق همکاری شبکه الجزیره با گروه تروریستی حماس برمیدارد.
این اسناد نشان میدهند که حماس با هدایت و دستور مستقیم، به الجزیره درباره نحوه پوشش برخی رویدادها و جلوگیری از نمایش هرگونه انتقاد علیه این گروه دستور داده است. بهعنوان نمونه، الجزیره موظف بوده تا از پوشش منفی حوادثی چون حملات ناموفق موشکی و کاهش تصاویر مربوط به آن جلوگیری کرده و مانع از اظهارنظر منتقدان علیه حماس شود.
یکی از اسناد سال ۲۰۲۳، دستور حماس را برای ایجاد یک «خط ویژه الجزیره» نشان میدهد که امکان ارتباط ایمن و محرمانه با این شبکه را در شرایط اضطراری فراهم کند.
همچنین سند دیگری از سال ۲۰۲۲ حاکی از آن است که حماس به الجزیره دستور داده در پوشش حادثه جبالیا –که در آن چندین غیرنظامی جان باختند– از واژه «کشتار» استفاده نکند و از پخش تصاویر تکاندهنده اجتناب ورزد.
سند دیگری نیز به هدایت خبرنگار الجزیره، تامر المیشل، از سوی حماس برای پوشش مثبت عملیات «طلوع فجر» اشاره دارد؛ عملیاتی که در آن او موظف بود از هرگونه انتقاد نسبت به تواناییهای موشکی جهاد اسلامی فلسطین، با وجود حملات ناموفق، اجتناب کند.
ادرعی در این خصوص اظهار داشت: «این اسناد بیانگر آن است که حماس پوشش خبری الجزیره را به نفع خود کنترل میکند و با این سیاست، حق مردم غزه و جامعه جهانی برای اطلاع از واقعیت جنایات این گروه را سلب میکند.»
ماه گذشته تصویری پربازدید منتشر شد که در آن یک شبهنظامی نقابپوش در غزه از یک خبرنگار درخواست جلیقه خبرنگاری میکند و آن را تحویل میگیرد. این اقدام بر بهرهبرداری نیروهای مسلح در غزه از رسانهها تأکید مجدد داشت.
شیخه موزه بنت ناصر، رئیس بنیاد قطر و مادر امیر کنونی قطر، نیز با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی به ستایش از یحیی السنوار، رهبر سابق حماس، پرداخت و نوشت: «نام یحیی به معنای زنده بودن است. آنها فکر میکردند او مرده، اما او همچنان زنده است.»
این پیام به طور ضمنی به مقاومت حماس در برابر اسرائیل اشاره داشت. پیشتر، امیر قطر، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، نیز در مراسمی برای رهبران حماس حضور داشته و قطر از حماس از نظر ایدئولوژیک و مالی حمایت میکند. پس از کشتار ۷ اکتبر به رهبری حماس، امیر قطر تلاش کرده نقش دوحه را بهعنوان میانجی در تبادل گروگانها و زندانیان محکوم تقویت کند.