نشست رهبران اروپایی در مولداوی؛ زلنسکی بر اهمیت پیوستن اوکراین به ناتو تاکید کرد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، روز پنجشنبه یازدهم خرداد، در سخنانی خطاب به رهبران اروپایی شرکت‌کننده در نشست «جامعه سیاسی اروپا» در مولداوی، بر اهمیت عضویت این کشور در سازمان ناتو تأکید کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای زلنسکی از اعضای ناتو خواست تا «تصمیم روشنی» در مورد پذیرش اوکراین بگیرند و همچنین دوباره خواستار دریافت جت‌های جنگنده از کشورهای غربی شد.

اختلاف میان اعضای ناتو بر سر سرعت پیوستن اوکراین به این ائتلاف، پررنگ‌تر شده است و شماری از آنها نگران هستند که یک اقدام شتاب‌زده، آنها را به طور مستقیم رو در روی روسیه قرار دهد. مسکو پیشتر در این مورد و همچنین تحویل جت‌های جنگنده پیشرفته به اوکراین، به کشورهای عضو ناتو هشدار داده است.

در این حال، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، گفت مسکو نمی‌تواند مانع از عضویت اوکراین در این ائتلاف شود.

نشست سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و ۲۰ کشور اروپایی دیگر در قلعه «میمی» در مولداوی، واقع در ۲۰ کیلومتری خاک اوکراین برگزار شد.

ناتو در سال ۲۰۰۸ میلادی موافقت کرد که اوکراین به این ائتلاف بپیوندد، اما رهبران کشورهای عضو تاکنون از انجام اقداماتی مانند ارائه طرح اقدام برای عضویت به کی‌یف، خودداری کرده‌اند.

دولت‌های غربی از جمله آمریکا و آلمان نسبت به هر گونه اقدامی که ناتو را به جنگ با روسیه نزدیک‌تر کند، محتاط هستند.

اجلاس سران ناتو قرار است در روزهای بیست و بیست و یکم تیرماه در شهر ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، برگزار شود

مجارستان به وضوح اعلام کرده است که پیوستن اوکراین به ناتو نمی‌تواند در دستور کار نشست آتی قرار گیرد.

آنالنا باربوک، وزیر خارجه آلمان، هم گفته است که هر چند سیاست «درهای باز» ناتو به قوت خود باقی است، اما نمی‌توان در مورد پذیرش اعضای جدید که در جنگ هستند، صحبت کرد.

نشست «جامعه سیاسی اروپا» که توسط هواپیماهای نظارتی ناتو تحت مراقبت قرار داشت، چالشی امنیتی برای مولداوی محسوب می‌شد.

مولداوی، جمهوری اتحاد شوروی سابق که ۲.۵ میلیون تن جمعیت دارد، به دنبال راهی برای پیوستن به اتحادیه اروپا است و در عین حال نگران روسیه نیز است. مولداوی بیش از هر کشور دیگر، پناهندگان اوکراینی را پذیرفته است.

مایا ساندو، رئیس‌جمهوری مولداوی که طرفدار غرب است روابطش با مسکو را پس از تهاجم روسیه به اوکراین محدود کرد. او از این نشست به عنوان فرصتی برای ورود هرچه سریع‌تر مولداوی به اتحادیه اروپا بهره برد.

اتحادیه اروپا نیز از این اجلاس برای یافتن راهی جهت مقابله با تنش‌ها در شمال کوزوو بین اکثریت آلبانیایی‌های حاکم و اقلیت صرب‌ استفاده کرد چرا که تنش‌ها در روزهای اخیر به خشونت کشیده شده و ناتو وادار شده است تا ۷۰۰ نیروی حافظ صلح را در آن منطقه مستقر کند.

در این حال، رهبران کشورهای شرکت‌کننده در نشست، از این مناسبت هم به عنوان نمایش نمادین حمایت از اوکراین بهره بردند و هم افزایش تنش‌ها در کوزوو و تلاش‌های برقراری صلحی پایدار میان ارمنستان و آذربایجان را به بحث گذاشتند.