ناتو: به اوکراین کمک می‌کنیم تا از خود دفاع کند

ینس استولتبرگ، رئیس ناتو

ینس استولتبرگ، دبیر کل ناتو روز سه‌شنبه دوم خرداد گفت که آموزش خلبان‌های اوکراینی با جت‌های جنگنده اف-۱۶، ناتو را به یکی از طرفین درگیری میان روسیه و اوکراین تبدیل نمی‌کند.

او گفت که اوکراین حق دفاع از خود را دارد و ما به اوکراین کمک می‌کنیم تا از این حق دفاع کند.

دیپلمات‌های ارشد روسیه روز دوشنبه ادعا کرده بودند که انتقال جت‌های اف-۱۶ به اوکراین نقش ناتو در این درگیری را مطرح می‌کند.

پیش از این، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، برنامه آموزش خلبان‌های اوکراینی با جت‌های اف-۱۶ را تایید کرد و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، به او اطمینان داد که این جت‌ها وارد خاک روسیه نخواهند شد.

در همین حال، شماری از کشورهای عضو ناتو در حال زمان‌بندی برای شروع آموزش خلبانان اوکراینی هستند.

کایسا اولنگرن، وزیر دفاع هلند، گفت که این آموزش، تلاشی هماهنگ از سوی بلژیک، دانمارک، بریتانیا، هلند و سایر متحدان‌شان است. آلمان نیز اعلام کرد که به دنبال راه‌هایی برای حمایت از این ائتلاف است.

در این حال، ولودیمیر زلنسکی روز سه‌شنبه از تفنگ‌داران دریایی اوکراین در مناطق مرزی شرق این کشور دیدار کرد.

او این روز را به تفنگ‌داران تبریک گفت و آنان را «افرادی قوی» نامید که در منطقه‌ای مهم، در مسیر ووله دار- مارینکا خدمت می‌کنند. به گفته ارتش اوکراین، نیروهای این کشور «حملات متعدد دشمن» به شهر مارینکا در شرق منطقه دونسک را دفع کرده اند.

آقای زلنسکی به تفنگداران دریایی اوکراین وعده داد که یک نیروی ویژه تفنگداران دریایی ایجاد خواهد شد و قول داد سلاح‌ها و تجهیزات جدیدی برای آنها فراهم کند.

از سوی دیگر، رهبران مخالف حکومت بلاروس مدعی شدند که دولت این کشور در انتقال غیرقانونی کودکان از سرزمین‌های تحت اشغال روسیه در اوکراین نقش داشته است.

گروه اپوزیسیون «مدیرت ملی ضد بحران» در گزارشی اعلام کرد که ۲۱۵۰ کودک اوکراینی به اردوگاه‌هایی در قلمرو بلاروس منتقل شده‌اند.

اوکراین مدعی شده است که از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ تاکنون، حدود ۲۰ هزار کودک به طور غیرقانونی به خارج از خاک اوکراین برده شده و بعضی به فرزندخواندگی پذیرفته شده اند.

در ماه مارس ۲۰۲۳، دادگاه کیفری بین‌المللی حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و ماریا لووا بلووا، کمیسر حقوق کودکان روسیه را به اتهام انتقال غیرقانونی این کودکان صادر کرد.

یولیا آیوف، استادیار دانشگاه کالج لندن و متخصص حقوق کودکان می‌گوید که اقدامات بلاروس «به احتمال بسیار زیاد» ناقض کنوانسیون حقوق کودکان است و در صورت وجود شواهد کافی مبنی بر گسترده یا سیستماتیک بودن این انتقال اجباری، می تواند به عنوان «اخراج جمعیت با اعمال زور»، جنایت علیه بشریت شمرده شود.

گروه «مدیریت ملی ضد بحران» با ذکر این موضوع که «الکساندر لوکاشنکو شخصا دستور انتقال کودکان یتیم به بلاروس را صادر و با حمایت مالی و سازمانی ورودشان را تسهیل کرد» رئیس جمهوری بلاروس را به جنایت جنگی متهم کرده است.