استعفای دسته‌جمعی در آستانه سالگرد حمله به دانشگاه شریف؛ اعتراض به دخالت یک نهاد امنیتی 

دانشگاه صنعتی شریف

رسانه‌های ایران از یک استعفای دسته‌جمعی در دانشگاه صنعتی‌شریف در آستانه سالگرد حمله به این دانشگاه خبر دادند.

به گزارش «شبکه شرق»، وابسته به روزنامه شرق، اعضای شورای صنفی استادان دانشگاه شریف، از جمله دبیر این شورا، به صورت جمعی استعفا دادند.

گزارش‌ها حکایت از این موضوع دارد که این حرکت جمعی که منجر به «انحلال» این شورا، در آستانه سالگرد حمله به دانشگاه شریف در تاریخ دهم مهرماه ۱۴۰۱، شده است.

در همین رابطه وحید کریمی‌پور، استاد دانشکده فیزیک و دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه شریف با انتشار نامه‌ای دلیل تصمیم خود را «احضار توسط یک نهاد خارج از دانشگاه» اعلام کرده است.

کریمی‌پور در نامه خود با بیان اینکه «این کانون با هدف استفاده بهینه از نظرات هیئت علمی و کمک به مدیریت دانشگاه‌ها برای اداره هرچه بهتر امور دانشگاه تشکیل شد»، افزود: «از آغاز کار این کانون تصور همه اعضا این بود که می‌توانند این وظیفه را با مذاکره سازنده با مدیریت دانشگاه و در داخل دانشگاه به انجام رسانند.»

کریمی‌پور در ادامه با تاکید بر اینکه «گمان نمی‌کرده که انجام این وظیفه دانشگاهی منجر به دعوت از او توسط یک نهاد[امنیتی] بیرونی برای مذاکره درباره مسائل دانشگاه شود»، افزود: «طبیعتا ضمن استقبال از چنین مذاکره‌ای در دفتر کار خود، تحکم برای حضور در نهادی خارج از دانشگاه را مخالف احترام به مقام همه استادان دانشگاه به طور کلی می‌دانم.»

بعد از اعلام استعفای وحید کریمی‌پور از دبیری و عضویت در کانون صنفی استادان دانشگاه شریف، سعید شاهرخیان استاد دانشکده شیمی و فردین جعفرزاده استاد دانشکده عمران دانشگاه شریف هم از عضویت در این شورا استعفا کردند. این دو نیز دلیل استعفای خود را «نبود جو و شرایط مناسب برای انجام وظایف کانون صنفی استادان» و «نیاز به آرامش و تمرکز کافی برای انجام امور آموزشی و پژوهشی» اعلام کردند.

استعفای اعضای شورای صنفی استادان دانشگاه شریف شامگاه شنبه ۸ مهر ماه هم ادامه داشت و سهراب راهوار استاد دانشکده فیزیک و علی عابدیان استاد دانشکده مهندسی هوافضای این دانشگاه نیز از «شورای صنفی استادان دانشگاه شریف» استعفا کرد.

سال گذشته در جریان اعتراضات سراسری که پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت «گشت ارشاد» اوج گرفت، تجمع مسالمت آمیز دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، یکشنبه شب دهم مهرماه، با حمله ماموران امنیتی،‌ بسیج و لباس شخصی‌ها روبرو شد. در حمله به دانشگاه شریف دست‌کم ۴۰ نفر بازداشت شدند.

پس از حمله به این دانشگاه؛ شوراهای صنفی دانشجویان کشور در بیانیه‌ای خبر داد که ماموران امنیتی گروهی از دانشجویان را بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند.

چند ساعت بعد از حمله به دانشگاه شریف، انجمن اسلامی دانشجویان این دانشگاه در فراخوانی خواستار اعتراض و اعتصاب تمام دانشجویان و دانشگاهیان کشور شد.

وب‌سایت خبری «آفتاب نیوز» ۱۱ مهرماه سال ۱۴۰۱ در گزارشی به اتفاقات دانشگاه شریف پرداخت و نوشته بود که «وزیر علوم» در این دانشگاه حضور یافته بود که «بین وزیر علوم و دانشجویان» نیز «صحبت‌های تندی» رد و بدل شد و وزیر با «لحن تهدید آمیزی» با دانشجویان صحبت کرده است.

آفتاب نیوز در روایت خود از این حمله نوشته بود که تصاویر و ویدئوهای منتشر شده از حوادث دانشگاه شریف نشان می‌دهد که عده‌ای موتورسوار وارد دانشگاه شده و سعی در بازداشت دانشجویان دارند و همچنین «صدای تیراندازی نیز شنیده شده است.»

این رسانه تاکید کرده بود که «به علت محدودیت‌های موجود، امکان تهیه گزارشی شفاف از آنچه روی داده است، نیست.»

در هفته‌های گذشته و با آغاز سال تحصیلی در ایران، موج تازه‌ای از اعمال محدودیت‌ها در عرصه دانشگاه‌ها آغاز شده است. از جلوگیری از ورود برخی از دانشجویان به دانشگاه‌ها گرفته تا نصب دوربین‌های تشخیص هویت و گسترش تفکیک‌های جنسیتی در محیط های دانشگاهی.

پیش از آغاز سال تحصیلی و در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امینی نیز خبرهای مختلفی از اخراج اساتید منتقد منتشر شد که با بهانه‌هایی همچون «قطع همکاری»، «لغو قرارداد» و یا رد صلاحیت توسط «مراجع امنیتی» صورت گرفت.

شورای صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف در دوره اخیر متشکل از هفت عضو شامل علی شریفی‌زارچی استاد دانشکده استاد مهندسی کامپیوتر، وحید کریمی‌پور استاد دانشکده فیزیک، سعید شاهرخیان استاد دانشکده شیمی، سهراب راهوار استاد دانشکده فیزیک، علی عابدیان استاد دانشکده مهندسی هوافضا، آرش امینی استاد دانشکده مهندسی برق و ابراهیم آزادگان استاد گروه فلسفه علم بوده است.

این هفت استاد در ۲۱‌ آبان پارسال در انتخابات «شورای صنفی استادان» و با رای ۱۶۰ تن از اساتید این دانشگاه به عنوان «اعضای شورای صنفی استادان دانشگاه صنعتی شریف» انتخاب شده بودند.