در حالی که صفهای طولانی بنزین در نقاط مختلف ایران همچنان ادامه دارد، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفته است که صفها تا پایان تابستان ادامه خواهد داشت.
مصطفی نخعی با تایید «ناترازی بنزین» افزود: «تولید ما کمتر از میزان مصرف است. در واقع، ما از ذخایر استراتژیک کشور استفاده میکنیم که خیلی نمیتواند ادامهدار باشد.»
او اضافه کرد که اختلاف مصرف و تولید، «فعلا عدد قابل توجهی نیست» ولی گفت که برای سال آینده، باید دید دولت چه پیشبینیای در بودجه خواهد داشت.
این سخنان در شرایطی مطرح میشود که شماری دیگر از مقامات جمهوری اسلامی بارها کمبود بنزین را تکذیب کردهاند.
از «شایعات» گرانی و کمبود بنزین تا «خرابی نازلها»
در روزهای اخیر، صفهای طولانی و گاه کیلومتری بنزین در شهرهای مختلف ایران در پی اعمال محدودیتهای جدید برای استفاده از کارتهای سوخت، انتقاد شهروندان را برانگیخته است.
شبکه خبر، متعلق به رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی، تأیید کرد که «سوخترسانی به بخشی از جایگاهها با تأخیر همراه شده است» اما این مسئله را به «افزایش مصرف بنزین» و «سفرهای تابستانی» نسبت داد.
در همین حال، خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، دلیل مشکلات اخیر را خرابی نازلهای سوختگیری عنوان کرد و نوشت که ۲ هزار و ۹۰۰ نازل از ۵۸ هزار نازل سوختگیری در ایران از مدار خارج هستند.
شماری از مقامات هم صفهای طولانی بنزین را با «شایعات گرانی و کمبود بنزین» مرتبط دانستهاند.
در همین ارتباط، وزیر نفت عنوان کرد که دولت برنامهای برای افزایش قیمت بنزین ندارد و از مردم خواست تا به گفته او، «به شایعات گوش ندهند.»
جواد اوجی گفت که تنها تعداد کارتهای سوخت را در جایگاهها کم کردهاند تا مردم از کارت شخصی خود استفاده کنند.
او در عین حال، ادعا کرد که ذخایر بنزین در ایران نسبت به ۴ ماه سالگذشته ۱۵۰میلیون لیتر افزایش پیدا کرده است.
در خرداد امسال، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفته بود که مصرف روزانه بنزین ۱۱۰ میلیون لیتر است و «مصرف و تولید سربهسر شدهاند.»
بخشی از مشکلات ناشی از دسترسی به بنزین به طرح محدودیت سوختگیری دولت رئیسی بازمیگردد که بر اساس آن، خودروها بیش از میزان مقرر، حق استفاده از بنزین را ندارند.
روزنامه اعتماد نوشته است که در میانه تكذیبهای متعدد و پرشمار مسئولان دولتی درباره قیمت بنزین، به نظر میرسد كه دولت راهحل میانهای را برای معضل افزایش مصرف سوخت انتخاب كرده که اعمال نوعی محدودیت برای سوختگیری خودروها است.
در این میان، رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاهداران کشور، روز ۲۸ مرداد از «برقراری آرامش و روال عادی توزیع سوخت» در بیشتر کلانشهرهای ایران خبر داد.
او دلیل طولانی شدن صفهای بنزین در «برخی جایگاههای پرتردد» را «رشد مصرف و برخی محدودیتهای ایجاد شده بر اساس الزامات قانونی» عنوان کرده بود.
گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، از تداوم صفهای طولانی بنزین در گوشه و کنار ایران خبر میدهند.
وزیر کشور: اتفاق مهمی نبود؛ نماینده مجلس: باید منتظر روزهای سخت باشیم
به رغم انتشار گزارشهای مکرر از صفهای بنزین و گلایه شهروندان در نقاط مختلف ایران، وزیر کشور این موضوع را «اتفاق مهمی» ندانست و گفت «با تدابیر انجام شده، صف در چند نقطه درست شد و این مشکل هم حل شد.»
احمد وحیدی افزود که برخلاف مصرف بسیار بالای بنزین، وزارت نفت «بهخوبی» نیازها را تأمین کرده است.
در همین حال، حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، گفته است که احتمال افزایش قیمت بنزین وجود دارد و باید آماده «روزهای سخت» بود.
جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس نیز درباره تردید حاکمیت درباره گران کردن قیمت بنزین گفته است: «اگر به قیمت بنزین دست بزنیم، تمام شئونات مردم به هم میریزد و مردم میآیند کف خیابان و اعتراض می کنند.»
افزایش قیمت بنزین موضوعی است که از سال گذشته مطرح شده و حاشیههای بسیاری را نیز به دنبال داشته است.
با توجه به تجربه اعتراضات سال ۱۳۹۸ که در پی افزایش ناگهانی قیمت سوخت رویداد، مقامات جمهوری اسلامی هر بار که بحث افزایش قیمت حاملهای سوخت مطرح میشود، به سرعت آن را تکذیب میکنند.