رویترز: ترکیه ماشه طرح پرخطر بانکی را پس از عبور لیر از «خط قرمز» کشید

آرشیو

رویترز به نقل از چهار فرد مطلع می‌نویسد وزارت خزانه داری ترکیه هفته گذشته در حال کار بر روی یک طرح بلندپروازانه اما پرخطر برای معکوس کردن روند سقوط لیر بود.

این گزارش می‌گوید این طرح پر خطر قرار بود تنها در صورت سقوط بیشتر لیر و عبور آن مرز ۱۸ لیر در برابر هر دلار اجرا شود.

یکی از مقامات ارشد ترکیه به رویترز گفت، تیمی از ماموران اداری وزارت خزانه‌داری ترکیه به این نتیجه رسیده بودند که ادامه کاهش ارزش لیر، به اقتصاد ترکیه آسیب می‌رساند و ترمیم آن وضعیت دشوار خواهد بود، بنابراین آنها نیاز به طرحی داشتند تا از آن شرایط جلوگیری کنند.

دو مقام دیگر گفتند که این ایده که دولت در برابر ضررهای ارزی به سپرده‌های لیری تضمین دهد که زیان‌های آنها را جبران ‌کند در بحبوحه آخرین بحران ارزی در سال ۲۰۱۸ مطرح شد، اما در آن زمان به دلیل خطرهای این طرح کنار گذاشته شد.

اما روز دوشنبه، دولت رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، ماشه اجرای جدیدترین طرح را کشید و تنها چند ساعت پس از اینکه لیر برای اولین بار از مرز ۱۸ لیر در برابر یک دلار گذشت و به پایین‌ترین حد خود یعنی ۱۸.۴ رسید، آن را به اجرا گذاشت.

این طرح حداقل در حال حاضر جواب داده است.

اعلام تصمیم اردوغان برای تضمین دادن به سپرده‌های لیر که اواخر روز دوشنبه اعلام شد، بیشترین صعود لیر را در پی داشت و هر دلار در برابر ۱۲ لیر مبادله شد. بحران ارزی ترکیه با تاکید اردوغان برای کاهش نرخ بهره در شرایط تورم بالا آغاز شد.

اردوغان روز دوشنبه گفت در مواردی که کاهش ارزش لیر در برابر ارزهای خارجی، از نرخ بهره بانکی بیشتر شود، دولت زیان دارندگان سپرده لیر را پوشش خواهد داد.

منبع چهارم نیز به رویترز گفت کاهش ارزش لیر نیاز به مداخله داشت.

لیر ترکیه روز چهارشنبه و در ساعت ۱۳:۱۰ به وقت گرینویچ ۱۲.۴ در برابر دلار ارزش داشت و رشدهای اولیه هفته را حفظ کرد.

اما تحلیلگران و بانکداران می گویند اگر افزایش ارزش لیر معکوس شود و دولت و بانک مرکزی مجبور شود که زیان‌ها را پوشش دهند، این امر می‌تواند تورم را بیشتر کند و بر کسری بودجه تاثیر بسیار سنگینی بگذارد.