جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری روز دوشنبه به امضای سند همکاری بین جمهوری اسلامی و پکن واکنش نشان داد. به گفته خانم ساکی، دولت پرزیدنت بایدن هنوز جزئیات این سند را ندیده است، اما اعمال و اجرای همه تحریمهای آمریکا علیه تهران را در صورتی که در این سند آمده، جدی می گیرد و قابل اجرا می داند.
سخنگوی کاخ سفید همچنین گفت که رویکرد دولت پرزیدنت بایدن همچنان رویکرد دیپلماتیک است و بنا دارد که در چارچوب گروه پنج به علاوه یک که چین عضوی از آن است، مساله را پی گیری کند.
سخنگوی کاخ سفید در ادامه سئوال که آیا دولت پرزیدنت بایدن حاضر است برای متقاعد کردن تهران به نشستن پای میز مذاکره بخشی از تحریمهای را تعلیق کند گفت در کل رویکرد دولت پرزیدنت بایدن به ایران تغییری نکرده است.
همچنین ببینید: تجمع خودجوش مردم در برخی از شهرهای ایران در اعتراض به امضای سند همکاری جمهوری اسلامی و چینروز دوشنبه ۹ فروردین، در پی افزایش اعتراضات به امضای سند همکاری جمهوری اسلامی ایران و چین، گروهی از شهروندان ایران که مخالف این توافقنامه هستند، در شهرهای مختلف ایران در تجمعهای خودجوش حضور یافتند و مخالفت خود را با امضای این سند ابراز کردند. معترضان در شهرهای تهران، کرج و اصفهان، شعارهایی چون «ایران فروشی نیست» و «وطنم فروشی نیست» سر دادند.
شماری از فعالان طوماری اینترنتی با عنوان «فروش ایران را متوقف کنید» راهاندازی کردند. در این طومار که تا لحظه تنظیم این خبر، بیش از یازده هزار نفر آن را امضا کردهاند، خطاب به رییس جمهوری چین نوشته شده است: «نظام جمهوری اسلامی ایران که در حال فروپاشی است، نماینده ملت ایران نیست.»
روز دوشنبه، حسن شریعتمداری، فعال سیاسی مقیم آلمان با اشاره به محرمانه بودن اطلاعات و مضامين این سند همکاری به صدای آمریکا گفت، با امضای این سند همکاری تمام «زیر ساختهای مملکت، اتصالات دیجیتال، امور نظامی و دفاعی ایران، پتروشیمی، نفت و گاز و صنایع ایران» در اختیار چین خواهد بود.
از سوی دیگر، منوچهر بختیاری، پدر پویا بختیاری از جانباختگان اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ و یکی از امضاکنندگان بیانیه «فروش ایران را متوقف کنید»، نیز به صدای آمریکا گفت: «باید کنار هم باشیم و تا همبستگی نداشته باشیم و هم دل نباشیم، هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم؛ بیانیه فایدهای ندارد و باید بیایید در میدان عمل.»
روز یکشنبه ۸ فروردین، رئیس جمهوری ایالات متحده در واکنشی کوتاه به همکاری جمهوری اسلامی و چین، آن را نگران کننده توصیف کرد.
لازم به ذکر است که امضای این قرارداد، واکنشهای گستردهای را در شبکههای اجتماعی به همراه داشت و کاربران با استفاده از هشتگهایی مانند «#ترکمانچای_چینی»، «#ایران_فروشی_نیست» و «#نه_به_قرارداد_۲۵ساله» مخالفت خود را با آن ابراز کردند.