کرونا در ایران – سالمندان در «صف‌های ۱۵ ساعته» واکسن و بلند شدن فهرست واکسن‌های تولید داخلی

صف واکسن در ایران

در ایران روزنامه «همشهری» روز سه‌شنبه، هشتم تیر، در گزارشی میدانی از چندین مرکز واکسیناسیون در شهر تهران نوشت که متقاضیان واکسن، گاه بین ۵ تا ۱۵ ساعت در صف‌های طولانی منتظر می‌مانند. این در حالی است که سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران در شانزدهم فروردین گفته بود: «ما اجازه ندادیم صف مرغ و تخم‌مرغ برای دارو تکرار شود.» روزانه گزارش‌های متعددی از بی‌نظمی در مراکز واکسیناسیون در فضای مجازی منتشر می‌شود.

همشهری همچنین با استناد به بررسی‌های میدانی نوشته است که نوبت‌های واکسن بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان فروخته می‌شوند.

فروش نوبت به کسانی که دیرتر می‌رسند، آنهایی را که در صف منتظر بوده‌اند، عقب‌تر می‌اندازد.

از طرفی، وزیر بهداشت ایران دلیل آشفتگی در مراکز واکسیناسیون را «بدعهدی» افرادی که برای خرید واکسن با آنها قرارداد بسته بودند و «هجوم مردم سراسیمه که بدون دعوت به مراکز سلامت مراجعه می‌کردند» عنوان کرده است.

این در حالی است که عده زیادی از سالمندان در گفتگو با همشهری گفته‌اند که از نوبت واکسن آنها مدتها گذشته و پیامی از وزارت بهداشت دریافت نکرده‌اند. آنها می‌گویند در صورت عدم مراجعه حضوری، از قافله واکسن عقب خواهند ماند.

مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا از وضعیت واکسیناسیون سالمندان انتقاد کرده است و می‌گوید « سالمندی که اینهمه در صف می ماند حتی اگر کرونا نگرفته باشد حتما می گیرد. طبق مشاهده من تعداد زیادی از بیماران مسن در همین صف ها مبتلا شده اند.»

وزیر بهداشت ایران می‌گوید که به دلیل ورود واکسن‌های داخلی به چرخه واکسیناسیون و رسیدن واکسن خارجی «به اندازه کافی»، برای واکسیناسیون گروه‌های جدید مشکلی نخواهد بود.

  • شش واکسن داخلی و وعده «هدیه دادن» واکسن به کشورهای دیگر

آمار وزارت بهداشت ایران نشان می‌دهد تاکنون تنها یک میلیون و ۴۸۱ هزار و ۱۰ نفر، دز دوم واکسن را هم دریافت کرده‌اند و در واقع کامل واکسینه شده‌اند.

مقامات بهداشتی کشورهم این روزها توجه خود را روی تبلیغ برای واکسن تولید داخلی متمرکز کرده‌اند تا جایی که حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران گفت «الان زمانی رسیده است که ما به آمریکایی‌ها واکسن بدهیم.»

ایران، شش واکسن در دست تولید دارد. کووایران برکت، محصول «شفافارمد» زیر مجموعه «ستاد اجرایی فرمان امام»، نخستین واکسنی بود که مجوز مصرف اضطراری گرفت.

پاستوکووک، تولید مشترک ایران و کوبا دومین واکسنی بود که مجوز مصرف اضطراری گرفت.

واکسن‌های کووپارس، تولید انستیتو رازی، فخرا، محصول «سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی» (سپند) وابسته به وزارت دفاع ایران، و اسپایکوژن، همه در فاز دوم مطالعات بالینی قرار دارند.

به گفته مقامات بهداشتی ایران، واکسنی به نام «نورا» تولید دانشگاه بقیه‌الله، وابسته به سپاه پاسداران نیز فاز نخست مطالعه بالینی را آغاز کرده است.

چند روز پیش نیز، از واکسن «اسپوتنیک وی» روسی تولید ایران در کارخانه داروسازی اکتوورکو در کرج رونمایی شد.

همچنین ببینید: ادامه جنجال بر سر واکسن ایرانی؛ از ادعای تزریق «برکت» به رهبر جمهوری اسلامی تا طرح شکایت از جهانپور