در پی آسیب به خانهها بر اثر رانش زمین در روستای «نارنج پره» در منطقه تنیان صومعهسرا در استان گیلان، یک شاهد عینی به صدای آمریکا گفت که مقامات مسئول با بیتوجهی و هدایت نکردن سیلابها جان «بیش از ۱۰۰ خانوار» را به خطر انداختهاند.
بر اساس گزارش اختصاصی صدای آمریکا، با گذشت ۱۲ سال از تخریب خانهها در روستای «نارنج پره» که دلیل آن از سوی مسئوران جمهوری اسلامی «زمین لغزش» عنوان شده، شهروندان «هیچ خدماتی دریافت نکردهاند.»
یکی از اهالی روستای نارنج پره به بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «مردم روستا همه جا رفتهاند؛ پیش نماینده مجلس، فرماندار، استاندار، به هر جا که فکرش را بکنید رفتهاند و گفتهاند که اگر این جا را رانش اعلام کردهاید، دولت زمینها و ملکهای ما را بردارد و جایی دیگر زمینی برای اسکان به ما بدهد که خانه بسازیم و زندگی کنیم.»
این شاهد عینی افزود: «الآن نه به ما اسکان میدهند، نه توجه میکنند. اصلا نیامدهاند و نمیآیند به آن جا که وضعیت را ببینند. خانهها تخریب شده، جاده نداریم و اهالی با اسب تردد میکنند.»
به گفته این شهروند، «یک باد کوچک یا یک زمینلرزه دو ریشتری» ممکن است «این خانهها را ویران کند.»
بر اساس گزارش ثبت شده در سال ۱۴۰۱ در «پایگاه دادههای علوم زمین»، رویداد «زمین لغزش» در روستای نارنج پره تنیان از توابع بخشداری گوراب زرمیخ شهرستان صومعهسرا، موجب «بروز برخی آسیبها به منازل مسکونی و راههای ارتباطی روستا» شده است.
این گزارش ۱۰ سال پس از وقوع رانش زمین به ثبت رسیده؛ چنان که در این گزارش عنوان شده، «گروهی از کارشناسان مرکز پژوهشهای زمینشناسی و اکتشافی گیران به همراه مسئولان دهیاری منطقه، در تاریخ ۱۳ اسفند ۱۳۹۱ به منطقه اعزام» شدند و گزارش فوق، «نتیجه بررسیهای اولیه این بازدید» است.
همچنین، خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۵ در پی بارش برف در این منطقه استان گیلان در شمال ایران، گزارش داد که ساکنان روستای نارنج پره «شاهد رانش دوباره زمین، ترکخوردگی دیوارها، کف و سقف خانهها و خیابانهای خود بودند.»
با وجود این و در پی گذشت ۱۲ سال، شاهد عینی به صدای آمریکا گفت که وضعیت خانهها همچنان به همان صورت است و خطر ویران شدن خانهها با وزش یک باد، بارش شدید برف و باران، و یا یک زلزله خفیف، وجود دارد و جان یکصد خانوار روستانشین در خطر است.
بحرانهای محیط زیستی در ایران که به گفته برخی کارشناسان سوءمدیریت در آن نقش بهسزایی دارد، در سالهای گذشته به اوج خود رسیده و همچنان ادامه دارد.
معصومه آمیغپی، یکی از مقامات سازمان نقشهبرداری ایران، پیشتر با اشاره به تهیه بانک جامع فرونشست زمین گفته است که دامنه فرونشست زمین به ۱۶ کلانشهر ایران نفوذ کرده و ۸۰۰ شهر نیز در پهنه فرونشست زمین قرار دارند.
همچنین ببینید: وضعیت بحرانی فرونشست زمین در ایران؛ کلانشهرها، مکانهای تاریخی و مراکز نفتی در معرض خطر هستند