تشکیل پرونده برای ۵ نفر به‌ عنوان مقصر در حادثه «معدن طبس»

معدن معدنجو در طبس پس از انفجار

سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، سه شنبه ۱۵ آبان، گفت که تحقیقات مربوط به حادثه معدن طبس همچنان در جریان است و بر اساس نظر کارشناسان رسمی دادگستری، ۵ نفر به‌عنوان مقصرین حادثه شناسایی شده‌اند و میزان تقصیر هر یک مشخص شده است.

به گفته اصغر جهانگیر، دادگستری اقداماتی کلیدی از جمله حضور ۲۴ ساعته در محل حادثه، انجام تحقیقات میدانی، جمع‌آوری ادله، و مصاحبه با شهود را انجام داده است.

علاوه بر این، مسئولان و مظنونان مرتبط با حادثه شناسایی و ممنوع‌الخروج شده‌اند و دستور پلمپ محل انفجار تا زمان ایمن‌سازی آن صادر و اجرا شده است.

این ادعای سخنگوی قوه قضائیه در حالی مطرح شده که خبرگزاری حکومتی ایلنا روز جمعه چهارم آبان از فعالیت معدن معدنجو در طبس در استان خراسان جنوبی بدون امکانات لازم برای ایمنی محل کار خبر داد و نوشته بود: کارگران همچنان بدون امکانات ایمنی مشغول کار هستند.

ایلنا نوشته بود: «معدن طبس برقرار است، کارگران، آن‌هایی که از آن روز حادثه جان سالم به در برده‌اند، به سر کار بازگشته‌اند، ناچارند که برگردند، پیدا کردن یک لقمه نان از اعماق زمین شوخی ندارد.»

این خبرگزاری در گزارش خود تاکید کرده بود که خیلی‌ها در معدنجو به سر کار بازگشته‌اند و فقط بلوک محل حادثه فعلاً تعطیل است.

سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی در نشست امروز خود همچنین از تشکیل هیات کارشناسی و صدور بیش از سی نیابت قضایی برای رسیدگی به شکایات اولیای دم خبر داد.

به گفته اصغر جهانگیر، تکلیف پرداخت هزینه‌ها به خانواده‌های قربانیان و مصدومان به مدیران معدن محول شده و همچنین مسئولان معادن ملزم به تجهیز ایمنی معادن در حال فعالیت شده‌اند. بخشی از پرداخت دیه و خسارات به خانواده‌های جان‌باختگان و مصدومان نیز تاکنون انجام شده است.

در گزارشی ۱۸ صفحه‌ای از مجلس شورای اسلامی که پیش‌تر منتشر شده، دلايل مرتبط با اين حادثه مجموعه‌ای از عوامل از جمله شرایط کاری نامناسب شامل «عدم رعايت قوانين و استانداردهای ایمنی و قواعد حرفه‌ای، کمبود تجهیزات حفاظتی و ایمنی و آموزش ناکافی، استفاده از ماشين آلات قديمی يا نامناسب، ضعف در نظارت بر فعاليت و محيط كار معدن و خطاهای انسانی ناشی از بی‌احتياطی‌ها و بی‌مبالاتی‌ها» معرفی شده است.

در بخشی از این گزارش نیز «فقدان نظارت بر نقشه‌های تهویه معدن، عدم انجام عملیات گاززدایی پیش از استخراج، عدم نظارت موثر و اتخاذ سازوکار رفع قطعی ایرادات توسط بازرسان کار وکارشناسان بهداشت حرفه‌ای، عدم توجه به هشدار کارگران» به عنوان موارد «تخلف، سوء مدیریت و عدم اجرای وظایف قانونی محوله» در حادثه انفجار معدن طبس عنوان شده است.

انفجار در معدن زغال سنگ در طبس در ساعت ۹ شب روز۳۱ شهریور جان ۵۲ تن از کارگران را گرفت. سه هفته پیش از آن نیز، نشت گاز متان در یک معدن دیگر در همین منطقه باعث مصدومیت چند کارگر شده بود.

کارگران معدن در ایران با دستمزد‌های ناچیز، شرایط سخت کاری و استاندارد‌های ایمنی ناکافی مشغول کار هستند.