یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز دوشنبه ۲۶ شهریور در تماس تلفنی با لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، گفت که فرصت برای راه حل دیپلماتیک برای خروج از بن بست کنونی با حزب الله لبنان، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، رو به پایان است.
بنا بر بیانیه منتشر شده توسط دفتر یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، آقای گالانت به وزیر دفاع آمریکا گفت: «احتمال رسیدن به چارچوب توافق شده در مرز شمالی رو به اتمام است.»
به گفته وزیر دفاع اسرائیل، تا زمانی که حزبالله با گروه حماس در غزه مرتبط باشد «مسیر ما روشن است.»
گروه حماس در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.
گروه حزبالله نیز توسط شماری از کشورهای غربی بهعنوان یک گروه تروریستی معرفی شده است، هرچند برخی از کشورها تمایلی به تحریم شاخه سیاسی این گروه ندارند و نمیخواهند چنین اقدامی سبب بیثباتی بیشتر لبنان شود و تماس با مقامات دولتی را مختل کند.
حزبالله لبنان در سال ۱۳۶۱ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس شد. تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
شناسایی کلیت حزبالله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی به مفهوم تفاوت قائل نشدن میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی آن حزب و تروریست شناختن هر دو شاخه حزبالله است.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ شهروند اسرائیلی از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان کشته شدند و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به اسارت گرفته شدند.
پس از این حمله تروریستی، اسرائیل تهاجم به غزه را به منظور نابودی حماس و بازگرداندن گروگانهای ربودهشده از سوی حماس آغاز کرد.
در این حال آموس هاشتاین، فرستاده ویژه کاخ سفید، به منظور گفتوگو درباره بحران در مرز شمالی به اسرائیل سفر کرده است. این منطقه طی ماههای گذشته صحنه تبادل موشک میان اسرائیل و حزبالله بوده است.
هاشتاین قرار است در این سفر با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دیدار کند. سفر او در گرماگرم تلاشها برای یافتن راهی دیپلماتیک برای خروج از این بحران، که دهها هزار نفر را در دو طرف مرز ناگزیر از ترک خانههای خود کرده است، انجام میشود.
روز دوشنبه رسانههای اسرائیلی گزارش دادند که رئیس فرماندهی شمال ارتش «انجام عملیات مرزی سریع برای ایجاد منطقه حائل در جنوب لبنان» را توصیه کرده است.
اگرچه از زمان حمله تروریستی حماس در ۱۵ مهر ۱۴۰۲ تاکنون غزه کانون اصلی جنگ اسرائیل بوده است، وضعیت نامطمئن در شمال به نگرانیها از یک درگیری منطقهای که میتواند به آمریکا و ایران هم کشیده شود، دامن زده است.
حزبالله گفته که در حال حاضر به دنبال جنگ گستردهتر نیست، اما اگر اسرائیل جنگی را آغاز کند، حزب الله هم میجنگد. این در حالی است که از زمان آغاز جنگ غزه تاکنون حزبالله صدها فروند موشک به خاک اسرائیل شلیک کرده و اسرائیل نیز در واکنش حملات متعددی را علیه مواضع و مقامات ارشد این گروه لبنانی مورد حمایت جمهوری اسلامی انجام داده است.
برخی از اعضای تندرو دولت اسرائیل برای حمله گسترده به جنوب لبنان فشار آوردهاند. روز دوشنبه ۲۶ شهریور، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی و از مخالفان دیرینه گالانت، خواستار برکناری او شد. بن گویر گفت: «ما به یک تصمیم در شمال نیاز داریم و گالانت فرد مناسبی برای رهبری این تصمیم نیست.»
در هفتههای اخیر پس از آن که اسرائیل به تلافی حمله موشکی حزب الله به بلندیهای جولان که به کشته شدن ۱۲ جوان منجر شد، یک فرمانده ارشد حزب الله را در بیروت از پا درآورد، دو طرف در آستانه ورود به یک جنگ همه جانبه قرار گرفتند.
منبع: رویترز