آینۀ دنیای نامرئی؛ مستندی درباب هنر اسلامی

مسجد جامع دمشق یکی از آثاری است که در این فیلم تصویر شده.

اخیراً مستند نود دقیقه ای آمریکایی ساخته شده که جلوه های گوناگون هنر اسلامی و نقش ایمان در ایجاد آثار هنری را نشان می دهد.
مستند نود دقیقه ای تازه ای به نام«هنراسلامی: آینۀ دنیای نامرئی»، تأثیر اسلام را بر هنر و فرهنگ جهان طی هزار و چهارصد سال و در جای جای جهان بررسی می کند. تهیه کنندۀ این مستند، بنیاد یونیتی است.

این فیلم، جلوه های گوناگون هنر اسلامی را از معماری تا فرشهای دیواری به تصویر می کشد. فیلمبرداری این مستند از ایران تا غرب آفریقا، در کشورهای گوناگون جهان انجام شده و بازیگر شناخته شدۀ آمریکایی- سوزان ساراندون- راوی این فیلم نود دقیقه ای است که حکایت مسلمانانی را بازمی گوید که از هنر خود برای بیان و توصیف ایمانشان بهره برده اند.


یکی از تهیه کنندگان این مستند مایکل وولف است که کتابی در خصوص اسلام و مسلمانان نوشته است. این نویسندۀ آمریکایی می گوید که کتاب وی در برشمردن سهم اسلام در فرهنگ جهان و جلوه های هنر اسلامی نقش مهمی بازی کرده است و از این روی، وی تصمیم گرفته یکی از تهیه کنندگان فیلمی باشد که همین نقش را ایفا می کند.

آقای وولف می گوید کوشش وی و همکارانش طی تهیۀ این فیلم، این بوده است که نشان دهند فرهنگ اسلامی پیشینه ای دیرینه و غنی دارد و برای شمار بسیاری از مردم جهان، این فرهنگ و ویژگیهای آن جالب توجه و باارزش است.

«هنراسلامی: آینۀ دنیای نامرئی»، در چندین موزۀ سراسر کشور به نمایش درآمده و تهیه کنندگان آن استنتاج کرده اند که بسیاری هستند که خواهان آنند که بدانند گفتگو میان تمدنهای اسلامی و غربی حاوی چه عناصری بوده است.

این مستند، هنر اسلامی را به چند بخش تقسیم می کند؛ واژه، فضا، تزئین، رنگ و آب. هریک از این عناصر، به شیوه ای خاص، شرح می دهد که مسلمانان طی هزار و چهارصد سال اخیر چگونه به ابراز ایمان خود پرداخته اند.

مستند نود دقیقه ای«هنراسلامی: آینۀ دنیای نامرئی»، به ریشه های زیبایی خطاطی عربی می پردازد و تأکید می ورزد که قرآن نقش عمده ای در شکل گیری این خطاطی و نمایش آن ایفا کرده است.

مسجد شیخ لطف الله و مسجد جامع دمشق، نیز بنای تاج محل، در میان بناهایی هستند که این فیلم به تصویر می کشد و به طراحی خاص آنها و رنگهای خیره کننده شان می پردازد.

مایکل وولف- یکی از تهیه کنندگان این مستند نود دقیقه ای- می گوید نمادهایی گوناگون؛ ازمسجدهایی که به سمت خانۀ کعبه ساخته می شوند، تا به کارگیری هنر اسلامی در ساختن حیاط و ایوان بناها، گنبدها ومناره ها؛ مظاهری از ایمانند و پدیدآورندگان آنها می کوشند تا شکلی از بهشت را نشان دهند.