علاقه ایرانیان به تکنولوژی وبه خصوص گوشیهای هوشند، این کشور را به بازاری بالقوه برای محصولات اپل تبدیل کرده است. وضع تحریمها در رابطه با پرونده هستهای ایران اما تاکنون مانع از حضور فعال این شرکت در ایران شده بود. پس از لغو تحریمها و با وجود اجازه صدور محصولات اپل به ایران، این کمپانی همچنان از حضور فعال در ایران چشم پوشی کرده است.
در حالی که گوشیهای آیفون، سهم کمتری نسبت به اندروید از بازار ایران دارند، این کالا به یکی از ملزومات قشر مرفه و حتی متوسط ایران و به خصوص تهرانیها تبدیل شده است. بسیاری از سیاستمداران، هنرمندان و ورزشکاران از گوشیهای آیفون استفاده می کنند و بازار سلفی با آیفون در میان این قشر داغ است.
این در حالی است که حتی پس از برچیده شدن تحریمها علیه ایران هم اپل هنوز نمایندگی انحصاری در ایران باز نکرده است. در حالی که چندی پیش شایعه گشایش نخستین فروشگاه رسمی اپل در ایران بر سر زبانها افتاد، تنها تعدادی فروشگاه به طور غیررسمی اقدام به عرضه محصولات این شرکت کردهاند. هر چند وبسایت یکی از فروشگاهها هم کاملا شبیه تارنمای اصلی اپل است. برخی از این فروشگاهها حتی خدمات پس از فروش هم به مشتریانشان ارائه می کنند.
بر خلاف تصور غالب که تحریمها را دلیل اصلی عدم حضور شرکتهای فناوری مانند اپل در ایران میدانند، وزارت خزانه داری آمریکا مدتهاست این مشکل را حل کرده است. در فوریه سال ۲۰۱۴ برخی محصولات مرتبط با تکنولوژی از قوانین تحریمها بر علیه ایران مستثنی شدند. طبق مجوز دفتر کنترل سرمایه های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، OFAC، صادرات مستقیم یا غیرمستقیم گوشیهای موبایل از سوی شرکتهای آمریکایی و یا افراد آمریکایی در هر کجای جهان به ایران آزاد است.
سیامک شجاعی، اقتصاددان و کارشناس تحریمها، یکی از دلایل عدم تمایل اپل به فعالیت در ایران را ریسک سرمایه گذاری بالا در این کشور میداند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
چندی پیش عدم شفافیت در قوانین تحریمها بر علیه ایران باعث شد دو فروشگاه مختلف اپل در ایالت جورجیا از فروش آیفون و آی پد به دو شهروند ایرانی-آمریکایی خودداری کنند. فروشندگان اپل تنها به دلیل فارسی صحبت کردن این خریداران از فروش محصولات این شرکت به آنها سر باز زدند. این کار که پایه قانونی نداشت موجب شد شورای ملی ایرانیان آمریکا در واشنگتن با صدور بیانیهای به اقدام اپل اعتراض کند.
باید دید آیا تغییر سیاست کمپانی اپل برای فعالیت مستقیم در ایران، علاقمندان محصولات بزرگترین شرکت فناوری جهان در ایران را خوشحال خواهد کرد؟ یا این شرکت به دلیل عدم اطمینان از ثبات اقتصادی در ایران، عطای حضور در یکی از داغترین بازارهای منطقه با ۴۲ درصد جمعیت زیر ۲۵ سال را به لقایش خواهد بخشید.