آغاز ساخت نیروگاه هسته‌ای «ایران هرمز» در جنوب ایران؛ بهروز بیات: جنبه تبلیغاتی دارد

آغاز عملیات ساخت نیروگاه «ایران هرمز»

آغاز عملیات ساخت نیروگاه «ایران هرمز»

در پی انتشار خبر ساخت نیروگاه هسته‌ای «ایران هرمز»، بهروز بیات، کارشناس فیزیک هسته‌ای، با اشاره به ناکارآمدی نیروگاه اتمی بوشهر، راه‌اندازی نیروگاه جدید را دارای «جنبه تبلیغاتی» دانست.

رسانه‌های ایران روز پنجشنبه ۱۲ بهمن از آغاز عملیات اجرایی نیروگاه «ایران هرمز» در بندر سیریک ، واقع در استان هرمزگان، خبر داده و اعلام کردند که این نیروگاه اتمی شامل چهار واحد نیروگاه اتمی با هدف تولید پنج هزار مگاوات در سال ۱۴۰۷ به بهره‌برداری رسیده و تا سال ۱۴۱۰ تکمیل خواهد شد.

وعده بهره‌برداری از فاز اول نیروگاه اتمی جدید در پنج سال آینده در حالی‌ است که بهروز بیات به نقل از مقامات جمهوری اسلامی مدت زمان لازم برای به بهره‌برداری رسیدن واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر را ۱۱ سال ذکر کرده و می‌گوید این واحد که از سال ۱۳۹۶ در دست ساخت است پس از گذشت شش سال هنوز به جایی نرسیده و احتمالا پس از ۱۱ سال هم به جایی نخواهد رسید.

صرف هزینه و زمان چندین ساله برای راه‌اندازی نیروگاه‌های اتمی در ایران در شرایطی‌ است که سهم آنها در تولید برق ناچیز ارزیابی می‌شود.

به گفته بهروز بیات، نیروگاه اتمی بوشهر که تکمیل آن بیش از دو دهه به طول انجامید تنها ۱/۳ درصد از برق کشور را تامین می‌کند.

هاشم اورعی، استاد برق دانشگاه شریف، نیز در مرداد ماه سال جاری با انتقاد از سوءمدیریت و «برنامه‌ریزی ضعیف» خاطرنشان کرده بود که مجموع نیروگاه‌های هسته‌ای و تجدید‌پذیر در کنار خودتامین‌ها و دیزلی‌ها در ایران «فقط ۵ درصد برق کشور را تامین می‌کند.

این در حالی‌ است که به گفته بهروز بیات، متخصص هسته‌ای ساکن اتریش، بسیاری از کشورهای پیشرفته برای تولید برق به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر همانند نیروی خورشیدی، باد، آب و گرمای زمین روی آورده‌اند.

به گفته بهروز بیات، کشور آلمان پس از تعطیل کردن تمامی ۲۷ نیروگاه‌ هسته‌ای‌اش در حال حاضر حدود نیمی از برق مصرفی خود را به کمک انرژی‌های تجدیدپذیر تامین ‌‌می‌کند.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، میزان سرمایه‌گذاری لازم برای اجرای نیروگاه هسته‌ای «ایران هرمز» را ۱۵ میلیارد دلار ذکر کرده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا، هم بدون اشاره به جزئیات تامین مالی این پروژه مدعی شده که با کمک منابع عمومی دولت، خط اعتباری روسیه و تامین مالی خارجی منابع آن تامین خواهد شد.

این در شرایطی‌ست که جمهوری اسلامی با کسری شدید بودجه مواجه است و اعتراضات معیشتی اقشار مختلف از جمله بازنشستگان، کارگران و معلمان در ماه‌های گذشته به طور هفتگی و در روزهای مختلف هفته ادامه داشته است.