خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران روز شنبه اعلام کرد مقامات حکومتی دو ماهواره «هدهد» و «کوثر» را برای پرتاب به مدار زمین، به روسیه ارسال کردهاند.
این رسانه حکومتی مدعی شده که دو ماهواره مزبور توسط «بخش خصوصی» ساخته شدهاند.
با توجه به کنترل برنامه موشکی و فضایی حکومت ایران از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و محدودیتهای پرشمار سد راه فعالیت بخش خصوصی در چهار و نیم دهه حکومت جمهوری اسلامی، ادعای ساخت این دو ماهواره توسط «بخش خصوصی» بعید به نظر میرسد.
روسیه حدود دو سال و نیم پیش نیز ماهوارههای ساخت جمهوری اسلامی را به مدار زمین فرستاد که این اقدام دولت پوتین در آن زمان موجب نگرانی مقامهای آمریکایی شد. ایالات متحده نگران است ماهوارههای ساخت جمهوری اسلامی ایران علاوه بر پشتیبانی از تهاجم روسیه به اوکراین، برای نظارت بر اهداف نظامی اسرائیل و دیگر کشورهای خاورمیانه مورد استفاده قرار گیرند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز شنبه ۲۴ شهریور مدعی شد ماهواره «چمران ١» را توسط ماهوارهبر «قائم۱۰۰» در مدار ۵۵۰ کیلومتری زمین قرار داده است.
همچنین ببینید: سپاه پاسداران میگوید ماهواره «چمران ١» را در مدار ۵۵۰ کیلومتری زمین قرار داده استسپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز ۳۰ دی سال گذشته نیز مدعی شده بود که ماهواره «ثریا» را با موفقیت در مدار ۷۵۰ کیلومتری زمین قرار داده است. تروئیکای اروپا این اقدام سپاه پاسداران را محکوم کرد.
همچنین ببینید: تروئیکای اروپا استفاده جمهوری اسلامی از ماهوارهبر «قائم۱۰۰» را محکوم کردندتنها یک روز پس از محکومیت این اقدام سپاه از سوی تروئیکای اروپا، رسانههای دولتی ایران از پرتاب یک ماهواره و دو ریزماهواره دیگر خبر دادند.
همچنین ببینید: یک روز پس از هشدار تروئیکای اروپایی؛ جمهوری اسلامی از پرتاب یک ماهواره و دو ریزماهواره خبر دادجمهوری اسلامی بهرغم پنهانکاریهای فراوان در برنامه هستهای، امتناع از همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و تجهیز گروههای نیابتی خود به انواع موشک و پهپاد مدعی است که فعالیتهای موشکی، پهپادی، و هستهای آن صلحآمیز است.
این ماجراجویی جدید حکومت ایران و اصرار آن به تداوم همکاری با دولت پوتین در حالی است که آمریکا و اتحادیه اروپا ضمن وضع تحریمهای گسترده علیه جمهوری اسلامی تصریح کردهاند که همچنان به مقابله با برنامه هستهای، ماجراجوییهای موشکی و همکاریهای تسلیحاتی تهران و مسکو ادامه خواهند داد.
در همین حال نگرانیها از همکاریهای فزاینده میان جمهوری اسلامی و روسیه شدت گرفته است. مایکل مککال، رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، روز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ در واکنش به دیدار ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، نسبت به تعمیق فزاینده «اتحاد نامقدس» میان روسیه و جمهوری اسلامی ایران هشدار داد.
مککال یادآور شد که حکومت ایران به جنگ تجاوزکارانه پوتین کمک میکند و روسیه نیز ضمن حمایت از جاهطلبیهای هستهای جمهوری اسلامی، انتقال تسلیحات مرگبار به گروههای تروریستی مورد حمایت آن را تسهیل میکند.
خبرگزاری رویترز نیز روز جمعه ۲۰ مهر به نقل از یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گزارش داد که این اتحادیه روز دوشنبه ۲۳ مهر در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو خود تحریمهایی را علیه افراد و نهادهای مرتبط با انتقال موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی به روسیه ارائه خواهد کرد.