آخرین آمار گمرک جمهوری اسلامی نشان میدهد که تراز تجاری کشور در سال ۱۴۰۲ با عبور از ۲۰ میلیارد دلار به بیشترین کسری خود رسیده است.
روزنامه «دنیای اقتصاد» با اشاره به آمار گمرک نوشت که با احتساب صادرات نفت، برق، خدمات فنی و مهندسی و تجارت چمدانی شاهد مازاد تجاری بیش از ۲۰ میلیارد دلار هستیم.
گمرک ایران اما با جهت دهی به آمار، کسری تجاری را نزدیک به ۱۷ میلیارد دلار اعلام کرده که این میزان نیز رقم کم سابقهای در اقتصاد ایران است.
براساس اعلام مسئولان گمرک سه قلم عمده کالاهای وارداتی در سال ۱۴۰۲ ذرت دامی، گوشی تلفنهمراه و شمش طلا بوده است که با توجه به گزارش رسانههای ایران مبنی بر اجارهای بودن شمشهای طلای وارداتی و خروج غیرقانونی آنها از کشور، میتوان انتظار داشت که کسری تراز تجاری بسیار بیشتر از این ارقام باشد.
آمارهای اعلام شده نشان میدهد که تجارت ایران با کشورهای اماراتمتحدهعربی، پاکستان، روسیه، عمان و افغانستان افزایش و تجارت با کشورهای ترکیه، عراق، افغانستان، جمهوریآذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان، قزاقستان، کویت، بحرین و عربستان در سال۱۴۰۲ کاهش داشته است.
این آمار در حالی است که وزیر اقتصاد دوم آذر ماه سال ۱۴۰۲ با اعلام آمار ۸ ماهه سال تجارت خارجی کشور گفته بود: «تراز تجاری کشور در ۸ ماهه اول امسال بیش از ۱۰ میلیارد دلار مثبت بوده است.»
احسان خاندوزی ۱۵ اسفند ماه سال گذشته ادعای قبلی خود را رد کرده و گفته بود که به دلیل اتفاقاتی که در سطح بین الملل افتاده ارزش کالاهای صادراتی ما نسبت به گذشته کمتر شده است.
بنابر گزارشها وجود تحریمها و سخت شدن مبادلات بانکی در سطح بین المللی برای جمهوری اسلامی از مهمترین عوامل منفی شدن تراز تجاری ایران است که آثار آن به صورت بحران ارزی در ماههای آینده در اقتصاد ایران نمایان خواهد شد.