دو سوم پاسخگویان یک نظرسنجی در ایران میگویند که دستکم یک بار قربانی قاپزنی و زورگیری شدهاند و تلفن همراه، کیف یا وسایل دیگر آنها در کوچه و خیابان دزدیده شده است.
موسسه نظرسنجی «پایگاه دادهھای باز ایران» با ارائه آمار فوق میگوید که «٣٩ درصد» از این دزدیها، به روش «قاپزنی» انجام شده است و «٢٧ درصد» نیز با «تهدید کردن» شهروندان همراه بودهاست.
بر اساس نتایج این نظرسنجی، پول یا وسایل زنان بیشتر از راه «قاپزنی» دزدیده شده اما مردان گفتهاند که «بیشتر از طریق تهدید، زورگیری شدهاند.»
بر اساس این نظرسنجی، ٧٠ درصد قربانیان سرقت و زورگیری گفتهاند که در حین سرقت، «زخمی شده یا آسیب بدنی دیدهاند» و از میان کسانی که به مراجع قانونی شکایت بردهاند، تنها «۵ درصد» گفتهاند که شکایتشان به نتیجه رسیده است.
این گزارش با اظهارات زهرا شمساحسان، رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران همخوانی دارد که ۱۴ دی گفته بود بر اساس گزارشهای پیامگیر تلفنی ۱۳۷ - مرکز سامانه مدیریت شهری- «از آذر ۹۹ تا آذر ۱۴۰۰ بیش از ۲۶ هزار نقطه ناایمن توسط شهروندان گزارش شده» است. این درحالیاست که حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران، ۲۵ دی ماه سخنان او را «کاملا کذب» دانست و گفت «هیچ نقطه ناامنی» در کلانشهر تهران وجود ندارد.
همچنین ببینید: عضو شورای شهر تهران: «۲۶ هزار نقطه ناامن» در پایتخت وجود دارد؛ رئیس پلیس: «کذب» استپایگاه «داده باز ایران» نوشته است: «برداشت عمومی از وضعیت اجتماعی، نشانگر افزایش جرایم، از جمله جرایم خرد و افزایش سرقت و زورگیری است و آمار و ارقام جسته و گریخته و ثبت شده تا حدی موید این برداشت است.»
گزارشهای بیواسطه نیز این تحلیل را تأیید میکند.
حمید حاجیپور، روزنامهنگار در ایران روز دوشنبه در توییتی از دزدیده شدن گوشی برادرش در خیابان کارگر جنوبی خبر داد و نوشت که سه موتور سوار با ترکنشین مرتکب این سرقت شدهاند در حالی که «تعقیبشان هم فایدهای نداشت»، زیرا «قمه را نشان دادند و تمام.»
به گفته این روزنامهنگار، «کلانتری میگوید در این دو ماه این تیم #موبایلقاپ ۴۳ موبایل دزدیدهاند.»
بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، «میزان سرقت در سال ١٣٩٨ نسبت به اوایل دھه، دو برابر شده است. از جمله شیوهھای سرقت که رو به افزایش بوده، زورگیری است. یعنی آن نوع سرقتھایی که در فضاھای عمومی، در کوچه و خیابان، با اعمال زور و تهدید و با قاپیدن ھمراه است.»
همچنین روز چهارشنبه ۲۵ اسفند، حمید هداوند جانشین فرماندهی نیروی انتظامی تهران بزرگ با اعلام این که «مأموران انتظامی در ۲۵۴ نقطه آسیبخیز در تهران» مستقر شدهاند، با اشاره به فرا رسیدن نوروز و مناسبتهای مختلف آن، مدعی شد که هرچند نیروی انتظامی «هفته پرکاری» پیش رو دارد، اما «از آمادگی صددرصدی برخوردار» است.