یک هفته بعد از تصمیم دولت آمریکا مبنی بر پرداخت غرامت به دیپلماتهای آمریکایی که سه دهه پیش در تهران گروگان گرفته شدند، در ایران نیز، تلاشهایی برای اقدام مقابله به مثل در حال انجام است.
تعدادی از نمایندگان مجلس ایران اعلام کردهاند در نظر دارند یک طرح فوریت دار، با هدف دریافت "غرامت و خسارت از دولت آمریکا" ارایه دهند.
ابراهیم کارخانهای رئیس کمیته هستهای مجلس ایران گفته تاکنون ۱۶۶ نفر این طرح را امضا کردهاند.
این طرح یک فوریتی است و باید در ماههای آینده مورد بررسی قرار بگیرد. در صورت تصویب آن، دولت ایران برای مواردی چون کودتای ۲۸ مرداد، جنگ ایران و عراق، کشته شدن حجاج ایرانی در سال ۱۳۶۶ و کودتای ناکام نوژه در سال ۵۹ درخواست غرامت خواهد کرد.
همزمان علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی با اعتراض به آنچه آن را "ستمگری و سلطهگری" نامیده گفت: "این اقدام ستمکارانهای است که میخواهند روی اموال ایران به بهانههای غلط دست بگذارند و واقعا شبیه یک سرقت است."
او همچنین تصویب قانون جدید محدودیت سفر به آمریکا را "نقض صریح برجام" دانست و عنوان کرد: "درخواست ما این است که دیپلماسی فعالتری در رابطه با اقدامات کینه توزانه و کینه جویانه آمریکا انجام شود."
هفته پیش در قالب بودجه آمریکا، دولت موظف شد به هر گروگان آمریکایی در ایران در سال ۵۸، چهار میلیون دلار پرداخت کند. این غرامت از محل جریمه شرکتهایی پرداخت میشود که تحریمهای ایران را نادیده گرفته بودند.
در حالیکه به نظر میرسد طرح پیشنویس نمایندگان مجلس ایران واکنش به پرداخت غرامت آمریکا به گروگانها باشد، حسین جابر انصاری، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم تایید کرده، در پرداخت غرامت آمریکا، هیچ بحثی در مورد منافع و اموال ایران مطرح نیست.
غرامت بعد ۳۶ سال
هفته پیش، نیویورک تایمز خبر داد به هر یک از ۵۳ تن کارکنان سفارت آمریکا در تهران که یک سال بعد انقلاب ایران، به گروگان گرفته شدند و مدت ۴۴۴روز در اسارت بودند ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار غرامت پرداخت میشود.
از سالها پیش این گروگانها خواستار دریافت غرامت شده بودند، اما منبع مالی برای پرداخت این غرامت مشخص نبود. برخی معتقد بودند که این غرامت باید از محل دارایی های ضبط شده ایران در آمریکا پرداخت شود اما در مصوبه بودجه امسال آمریکا، منبع پرداخت این غرامتها جریمه هایی است که دولت فدرال آمریکا از بانک های اروپایی به خاطر زیر گذاشتن تحریمهای علیه ایران، سودان و کوبا دریافت کرده است.
"رادنی سیکمن" که در زمان گروگان گیری، تفنگدار سفارت و مسئول حفاظت بوده، میگوید پس از ۳۶ سال و یک ماه و ۱۴ روز از تاریخی که در تهران به گروگان گرفته شد، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا قانون پرداخت غرامت به او و همکارانش را امضا کرد.