آرمین سلیمانی- در میانه شدتگیری سویه امیکرون ویروس کرونا و همزمان با تلاش برای غیرحضوری شدن برخی سطوح آموزشی در ایران، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی گفته است: «امیدوارم با رعایت دستورالعملهای بهداشتی و مراقبتی اسفند و فروردین ماه، فعالیت راهیان نور برگزار شود.»
راهیان نور، نام ستاد و مجموعهای نظامی با رویکرد فرهنگی - تبلیغاتی زیر نظر ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی است که به صورت سازمانی ریاست آن را همزمان رئیس «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس» بر عهده دارد و فعالیتش بر ایجاد تسهیلات بازدید افراد از مناطق جنگ ۸ ساله ایران و عراق در مناطق جنوبی و جنوب غرب کشور متمرکز است.
سرلشکر پاسدار محمد باقری در مورد راهاندازی مجدد برنامههای «ستاد مرکزی راهیان نور کشور» با وجود مخاطرات مرگبار گسترش ویروس کرونا و سویههای جدید آن گفته است: «امیدواریم فعالیت راهیان نور بتواند تشنگان جوان کشور را با مشاهده و حضور و لمس واقعیتها در صحنههای دفاع مقدس، سیراب کند.»
سپاه میتواند با توسل به اردوهای «راهیان نور» بسیاری از زوایای پنهانمانده یا مورد انتقاد تاریخ جنگ هشت ساله را توسط «شبکه راویان» مستقرشده خود در این مناطق، آنگونه که مطلوبش است، روایت کند.
بر اساس آمار رسمی اعلامی از سوی وزارت بهداشت دولت جمهوری اسلامی، از دیروز (دوشنبه) تا امروز سه شنبه دی ماه ۱۴۰۰، تعداد ۱۹۶۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ شناسایی شده و ۲۹۲ نفر از آنها بستری شدهاند. همچنین طی ۲۴ ساعت گذشته، ۲۵ بیمار جان خود را از دست دادهاند.
فعالیت متمرکز «کاروانهای راهیان نور» کمتر از یک دهه پس از پایان جنگ از سال ۱۳۷۶ آغاز شد، در سال ۱۳۷۷ بسیج دانشجویی و بسیج محلات به تبلیغات گسترده آن پرداختند و در ۸ فروردین ۱۳۷۸ با حضور آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در «یادمان شلمچه» استان خوزستان، به این فعالیتهای نهادهای زیرمجموعه سپاه پاسداران برای ایجاد روایتهای یکطرفه از تاریخ جنگ، رسمیت بیشتری داده شد.
۲۶ بهمن ۱۳۹۶ نیز «سند ملی راهیان نور کشور» به تصویب هیات امنای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس رسید و ۲۶ فروردین ۱۳۹۷ توسط محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی برای انتشار در روزنامه رسمی ابلاغ شد تا جایگاه ساختاری و حاکمیتی این مجموعه تورهای گسترده تبلیغاتی، مستحکمتر شود.
اردوهای راهیان نور، طی دو دهه برگزاری و اعزام تعداد زیادی از دانشآموزان و دانشجویان به مناطق جنوب و جنوب غرب ایران، خطرات جانی برای شرکتکنندگان در این اردوها داشته است.
طبق مصوبه شورای عالی وزارت آموزشوپرورش در سال ۱۳۹۰ با هدف ترغیب دانشآموزان دختر و پسر برای شرکت در این اردوها، ۸ تا ۱۰ نمره از درس آمادگی دفاعی مقطع متوسطه به شرکتکنندگان در اردوهای راهیان نور تعلق میگیرد.
اردوهای راهیان نور علاوه بر مخاطرات بهداشتی و حوزه سلامت کرونایی سالیان اخیر، طی دو دهه برگزاری و اعزام تعداد بالایی از دانشآموزان و دانشجویان به مناطق جنوب و جنوب غرب ایران، خطرات جانی نیز برای شرکتکنندگان در آن داشته است
هر چند رویدادهای تلخی همچون کشتهشدن سه دانشآموز استان خراسان رضوی در بهمن ۱۳۹۰، واژگونی اتوبوس و جان باختن ۲۶ دانشآموز دختر بروجنی در جاده «دهدز» در مهر ۱۳۹۱ یا کشته شدن ۲ دانشآموز شاهرودی در واژگونی اتوبوس در کمربندی شاهرود و هنگام بازگشت در ۱۸ آبان ۱۳۹۱ موجب بروز انتقادات بسیاری به برگزار کنندگان این اردوهای تبلیغاتی شد اما این «ارابههای مرگ» هیچگاه متوقف نشدند.
روز گذشته نیز سرتیپ پاسدار یعقوب سلیمانی، مسئول اسبق سازمان اردویی راهیان نور و گردشگری بسیج مستضعفین و همچنین دبیر قرارگاه مرکزی راهیان نور که در تمام این سالهای پرتصادف و مرگبار مسئولیت مستقیمی در برگزاری اردوها داشته، به عنوان دبیرکل جمعیت هلال احمر ایران انتخاب شد.
اردوهای راهیان نور در ساختار تبلیغاتی سپاه پاسداران از اهمیت بالایی برخوردار است. به ویژه از این جهت که سپاه میتواند با توسل به آن، بسیاری از زوایای پنهانمانده یا مورد انتقاد تاریخ جنگ هشت ساله را توسط «شبکه راویان» مستقر شده خود در این مناطق، آنگونه که مطلوبش است، روایت کند.