وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران از قصد تهران برای خرید هواپیماهای مسافربری ایرباس و بوئینگ از طریق وام طولانی مدت خبر داد.
خبرگزاری فرانسه میگوید ناوگان فرسوده هواپیمایی ایران که در نتیجه تحریمهای اقتصادی ناشی از برنامه اتمی، که حتی خرید قطعات را برای ایران دشوار میکرد نیاز مبرمی به نوسازی دارد.
روزنامه ایران در شماره روز دوشنبه به نقل از عباس آخوندی نوشت "برای نوسازی ناوگان هوایی کشور برنامهریزی شده است و برنامههای خود را برای نوسازی در اختیار شرکت هایی مانند بوئینگ و ایرباس قرار دادهایم."
او در اظهاراتش گفته است: "برای نوسازی ناوگان هوایی به هواپیماهای برد کوتاه نیز نیاز داریم که در این باره مذاکراتی با دیگر شرکت ها داشتهایم."
تحریمهای اعمال شده بر ایران از سال ۱۹۹۵ کالاهای غربی را از فروش کالاهای تجهیزات و قطعات هواپیما به ایران منع میکرد. بخشی از این محدودیتها که دلیل عمده فرسودگی ناوگان هوایی ایران قلمداد میشود، در سایه توافق اولیه اتمی ایران در ژانویه ۲۰۱۴ لغو شد و ایران توانست قطعات یدکی و تجهیزاتی را از غرب بخرد اما فروش هواپیما همچنان ممنوع ماند.
توافق جامع اتمی که در ژوئیه ۲۰۱۴ در وین میان ایران و کشورهای ۱+۵ حاصل شد و قرار است که اجرای آن آغاز شود تحریمهای ایران را در ازای محدود کردن برنامه اتمی ایران لغو میکند.
اوت گذشته یک مقام صنعت هواپیمایی ایران گفت تهران قصد دارد سالانه ۸۰ تا ۹۰ ایرباس و بوئینگ بخرد و جایگزین ناوگان فرسوده خود کند.
ناوگان هوایی ایران ۱۴۰ هواپیما را شامل میشود.
عباس آخوندی گفته است: "در قالب تأسیس یک ایرلاین هواپیماهای خارجی به صورت اجاره و اجاره به شرط تملیک وارد ایران میشود و از طریق آن ایرلاین هواپیماهای نو در اختیار شرکتهای هواپیمایی در داخل قرار میگیرد تا شرکتهای هواپیمایی درگیر خرید هواپیما نشوند."
در ماه مه، آخوندی گفته بود که ایران از ماه فوریه در چارچوب نوسازی ناوگان خود ۱۵ هواپیمای دست دوم را وارد سیستم خود کرد.