نوجوانان در کانون اعتراضات؛ ابعاد جدیدی از سرکوب و کشته شدن معترضان نوجوان

Children killed in Iran protests

با ادامه اعتراضات مردمی، بعد از مرگ مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشتگاه پلیس امنیت اخلاقی تهران گزارش‌های تازه از کشته شدن معترضان ۱۶ و ۱۷ ساله به‌دست نیروهای سرکوب حکایت دارد.

نیکا شاکرمی و سارینا اسماعیل‌زاده دو دختر نوجوانی که یکی در اعتراضات تهران و دیگری در تظاهرات کرج شرکت داشتند، ناپدید شدند و چند روز بعد اجسادشان با تهدید خانواده‌ها به خاک سپرده شد.

در طرف مقابل اما، تصاویری از به‌کارگیری کودکان و نوجوانان به عنوان نیروهای سرکوب‌گر منتشر شده که در مجموع واکنش نهادهای بین‌المللی از جمله یونیسف را در پی داشته است.

مهتاب کرامتی، بازیگر سینما و سفیر یونیسف در ایران، روز پنجشنبه ۱۴ مهر با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد که موضوع کشته‌شدن چند کودک در اعتراض‌های ایران را به یونیسف اطلاع داده است.

همچنین ببینید: درخواست مهتاب کرامتی از «یونیسف» برای بررسی کشته‌شدن کودکان در جریان اعتراضات ایران


او افزود‌: «در جریان بازداشت تعدادی از کودکان و نوجوانان در اعتراضات و استفاده از کودکان زیر ۱۸ سال برای مقابله با معترضان هستم. تمامی این موارد را با مقام‌های صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) در ایران مطرح کرده‌ام و در این زمینه پیگیر هستم.»

همزمان نهاد خیریه «جمعیت امام علی» در بیانیه‌ای اعلام کرد، حکومت جمهوری اسلامی شماری از کودکان فقیر را در ازای «چند کیسه آذوقه»، برای «سرکوب» معترضان به کار گرفته است. این بیانیه که به امضای حدود ۸۰۰ نفر رسیده، مقام‌های جمهوری اسلامی را متهم کرده که به جای آموزش صلح و دوستی به کودکان، «کلاهخود بر سر آنان گذاشته و باتوم به دست‌شان داده‌اند.»

سازمان حقوق بشر ایران نیز روز سه‌شنبه ۱۲ مهرماه در گزارشی اعلام کرد که تاکنون دست‌کم ۱۵۴ تن از جمله ۹ کودک در این اعتراض‌ها کشته شده‌اند.

در پی گسترش خبر کشته شدن سارینا اسماعیل‌زاده در اعتراضات مردمی در کرج ، رئیس دادگستری استان البرز مدعی شد:«سارینا اسماعیل‌زاده با پریدن از پشت‌بام همسایه خانه مادربزرگش خودکشی کرده‌ است. حسین فاضلی هریکندی گفت:« تحقیقات ما نشان می‌دهد متوفی سابقه خودکشی ناموفق با مصرف قرص داشته و طبق گزارش پزشکی قانونی علت فوت او شوک ناشی از ضربه به دنبال صدمات و شکستگی‌های متعدد و خونریزی به واسطه سقوط از ارتفاع بوده است.»


مقامات جمهوری اسلامی در چند روز گذشته نیز سعی کردند مرگ نیکا شاکرمی را هم یک حادثه جلوه دهند. تلویزیون جمهوری اسلامی خواست تا با پخش گزارشی ،به مخاطب القا کند که نیکا توسط چند کارگر مورد آزار و اذیت قرار گرفته و در نهایت از یک ساختمان بلند به پایین پرتاب شده و جان باخته است.

آنها با نمایش اعتراف اجباری از خاله و دایی نیکا نیز تلاش کردند کشته شدن او در اعتراضات را تکذیب کنند. اما مادر نیکا روز پنجشنبه در مصاحبه با رسانه‌های آزاد از جمله صدای آمریکا تاکید کرد که دخترش در پی اعتراضات هفته‌های اخیر و به دست نیروهای سرکوب کشته شده است.

روزنامه گاردین چاپ لندن نیز در شماره روز جمعه خود، نام و تصویر نیکا شاکرمی را بر روی صفحه نخست قرار داده است.

در این مطلب با تیتر «مقامات ایرانی دخترم را کشته‌اند» به مصاحبه «نسرین شاکرمی» مادر این نوجوان شانزده ساله پرداخته شده است. در این مصاحبه نسرین شاکرمی، از فشار ماموران امنیتی برای اعلام خبر خودکشی نیکا، سخن گفته است.