افزایش اعتراضات سراسری مردم ایران در پانزدهمین روز آن، بازتابی گسترده را در رسانههای بینالمللی در پی داشته است. تحولات ایران همچنان موضوعی مهم در مطبوعات جهان است.
روزنامه گاردین با تیتر «زنان رهبر هستند. آنها با وجود سرکوب، اعتراضات ایران را رهبری میکنند» نوشت:« با گذشت دو هفته از موج اعتراضات ضد حکومتی در سراسر ایران، بهنظر میرسد مقامات جمهوری اسلامی، به طرزی فزاینده از گستردگی و قاطعیت قیام مردمی علیه حکومت خود، هراسان هستند.»
این روزنامه نوشته که حکومت در تلاش برای سرکوب خیزش مردمی، بیرحمتر شده است.
بهگزارش گاردین، نیروهای امنیتی از گلولههای جنگی استفاده کرده و معترضان را سرکوب کردهاند. این گزارش افزوده که پایتخت ایران، از پلیس ضدشورش مملو شده است.
گاردین همچنین خبر داده که تاکنون در این وقایع دهها نفر کشته شدهاند. گروههای حقوق بشر و رسانههای دولتی ایران تعداد جانباختگان را از «چهل» تا «هشتاد و سه» نفر اعلام کردهاند.
در همین راستا، آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که در اعتراضات ایران تا کنون دستکم «هزار و پانصد» نفر بازداشت شدهاند.
این خبرگزاری نوشت: «مقامات سعی کردهاند با محدود کردن اینترنت، فیلتر رسانههای اجتماعی و تلاش برای ساکت کردن افراد مشهور حامی اعتراضات، مانع برنامهریزی و گزارش اعتراضات شوند.»
به نوشته آسوشیتدپرس، فضای مجازی از عوامل گسترش این جنبش بوده است. افراد مشهور ایران و جهان در صفحات خود از این جنبش حمایت کردهاند.
تصاویر و پیام معترضان با کمک توییت و هشتگهای فراوان، از مرزهای ایران بسیار فراتر رفته است.
وال استریت ژورنال نیز در مطلبی اختصاصی و با تیتر «دانشجویان و مغازهداران در ایران با حفظ قدرت جنبش اعتراضی، دست به اعتصاب زدند» به اعتراضات ایران پرداخته است.
وال استریت ژورنال گزارش داد که به گفته شاهدان، ماموران حکومت برای متفرق کردن دانشجویان معترض در دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تیر هوایی شلیک کردهاند.
وال استریت ژورنال نوشت که دانشگاه بسته شده و ماموران امنیتی در اطراف آن مستقر شدهاند. طبق این گزارش، هزاران دانشجو در تجمعی در شهر کرج شعار دادهاند: «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد»
وال استریت ژورنال همچنین نوشت که مغازهدارها در سراسر شهرهای بزرگ شمال غرب و همچنین در سقز «زادگاه مهسا امینی» اعتصاب کردهاند.
بهگزارش این نشریه، مغازهداران همچنین در زاهدان، مرکز سیستان و بلوچستان اعتصاب کردهاند.
در جریان تظاهرات روز جمعه در این شهر، دستکم «نوزده» نفر کشته شدهاند.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به نهادهای امنیتی گفته است که ماموران امنیتی برای دفاع از خود مجبور به تیراندازی شدند. مقامات ایرانی حمله زاهدان را به تروریستها نسبت دادهاند.
مجله آتلانتیک هم روز شنبه نهم مهرماه، مقالهای به قلم «رابرت ورث» روزنامهنگار نیویورکتایمز منتشر کرد که در آن نویسنده به تظاهرات گسترده ایرانیان در پی کشتهشدن مهسا امینی، دختر بیست و دو ساله اهل سقز، در بازداشت گشت ارشاد میپردازد.
رابرت ورث در آتلانتیک نوشت: «در حالیکه مطالبه اصلی تظاهرکنندگان در سال هشتاد و هشت، اصلاحات بود، این بار ایرانیان با سردادن شعار «میجنگیم، میمیریم، ایران را پسمیگیریم» خواستار سرنگونی حکومت جمهوری اسلامی هستند.»
روزنامه پرتیراژ لیبراسیون فرانسه نیز به رفتار ناعادلانه حکومت با معترضان پرداخته است.
لیبراسیون نوشت: «بر اساس آخرین گزارش سازمان عفو بینالملل مرتبط با سال ۲۰۲۱/۲۲ میلادی، هزاران نفر به دلیل اعتراضات مسالمت آمیز، تحت تعقیب غیرعادلانه، بازجویی یا بازداشت خودسرانه قرار گرفته و صدها نفر هم بهطور ناعادلانه در زندان هستند.
لیبراسیون میگوید که شکنجه و بدرفتاری گسترده و سیستماتیک نیز همچنان باقی است و مجازات اعدام بهویژه به عنوان ابزاری برای سرکوب، بهطوری گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
لیبراسیون گزارش داد که بسیاری از روزنامهنگاران، وکلا، فیلمسازان و مخالفان سیاسی، امروز در ایران بهدلیل اعتراض به رژیم تمامیتخواه حاکم بر ایران، زندانی هستند.
در سال ۱۳۹۸، زمانی که ایرانیان در پی افزایش قیمتها، بهدلیل سیاستهای بینالمللی جمهوری اسلامی از جمله سیاست هستهای، تظاهرات کردند، با مرگبارترین سرکوب، که در عمر جمهوری اسلامی بیسابقه بود، روبهرو شدند.
بر اساس گزارشی از خبرگزاری رویترز، در اعتراضات پیشین، حدود «هزار و پانصد» نفر کشته شده بودند.
طبق گفته سازمان عفو بینالملل و سازمان ملل متحد، تعداد بازداشتشدگان این اعتراضات نیز دستکم «هفت هزار» نفر بودهاست.