سالگرد مهسا؛ هنرمندان ایرانی از «همبستگی‌، همدلی، و همراهی» مردم می‌گویند

کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد با اعتراضات گسترده‌ای در ایران همراه شد که به سرعت به سراسر کشور گسترش یافت.

در ماه‌های گذشته بسیاری از هنرمندان ایرانی در داخل و خارج از کشور به روش‌های گوناگونی از سرکوب خشونت‌آمیز معترضان توسط نیروهای حکومتی انتقاد کردند.

تعدادی از این هنرمندان و شخصیت‌های فعال برون‌مرزی در سالگرد کشته شدن مهسا امینی در گفت‌وگو با صدای آمریکا به بیان نظرات خود درباره جنبش آزادی‌خواهی ایرانیان با شعار «زن زندگی آزادی» پرداختند.

مری آپیک

مری آپیک، بازیگر، نویسنده، ‌و کارگردان، می‌گوید: «مرگ ناگوار و دردناک مهسا امینی موجب شد که صدای مردم و جوانان ایران به همگان برسد. این قدمی بود که با یک انقلاب زنانه در ایران آغاز شد و بازتابی جهانی داشت. این قدم‌‌ها را مهسا و دیگر جوانان با شهامت ایرانی برداشتند که قربانی ظلم و ستم این حکومت بی‌رحم هستند. امید من برای فردای ایران و آینده جوانان ایرانی، آزادی و دموکراسی است.»

او در ادامه می‌افزاید: «متاسفانه دولت‌‌های خارجی به دلیل منافع تجاری خود سکوت کرده‌اند. انسانیت و بشردوستی در مدار سیاست‌های آنها با ایران موجود نیست. امید، تنها به مردم ایران است تا علی‌رغم سرکوبی این حکومت ظالم، با قدرت صدای خودشان آن را سرنگون کنند.»

بابک امینی

بابک امینی، نوازنده و آهنگساز ایرانی، می‌گوید: «به نظر من انقلاب مهسا، شروع دوباره‌ای بود برای همبستگی مردم، و حتی فعال کردن هنرمندان، سینماگران، ورزشکاران، و همه اقشار جامعه در جهت سرنگونی جمهوری اسلامی. هر چقدر هم که این حکومت بی‌رحم خواست تا با خشونت و کشتار، مردم را سرخورده و ناامید کند، موفق نشد. ما شاهد این هستیم که حتی قشر خاکستری که هیچ وقت کاری نمی‌کرد و فقط منافع شخصی خود را در نظر می‌گرفت، حالا فعال است و اعتراض می‌کند.»

او در ادامه می‌افزاید: «انقلاب مهسا باعث همبستگی مردم شد، و تلنگری زد به قشر خاکستری، و از طرفی چهره واقعی این حکومت را به جهانیان نشان داد و مردم ایران را سربلند کرد. حالا جهانیان می‌دانند که این حکومت جانی نماینده ایرانیان نیست. اتحاد در خارج از ایران نیز قابل توجه بود، انقلاب مهسا باعث تمامی همایش‌ها، تظاهرات، کنسرت‌ها، و آهنگ‌هایی بود که منتشر شد. این اعتراضات پیش از این آتش زیر خاکستر بود ولی اکنون شعله‌ور شده و نشان داد که مردم این حکومت را نمی‌‌خواهند. امیدوارم در سالروز انقلاب مهسا، شاهد اتحاد و همبستگی بیشتری باشیم.»

گل‌آذین «گُلا»

گل‌آذین خواننده ایرانی که با نام هنری «گُلا» فعال است، می‌گوید: «زن، زندگی، آزادی، صرفا شعار یک انقلاب نیست. فصل تازه ای از آزادی در زندگی نوع بشر خواهد بود. چراکه با سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی، نه تنها ایران و خاور میانه، بلکه تمام جهان جای بهتری برای زندگی انسانها خواهد بود.»

حمید طالب‌زاده

حمید طالب‌زاده، خواننده ایرانی می‌گوید: «هر کسی که یک سر سوزن انسانیت، شرف و وجدان داشته باشد، نمی‌تواند نسبت به مرگ‌ مهسا ژینا امینی بی‌تفاوت باشد. اگر کسی توانست نسبت به این قضیه، و نسبت به مسائل، مشکلات، و جنایاتی که در مملکت می‌شود بی‌تفاوت باشد باید به شرف، وجدان، و انسانیت خود ‌شک کند.»

او در ادامه می‌افزاید: «من مطمئنم انقلاب زن، زندگی، آزادی در ایران پیروز خواهد شد، دیر و زود دارد ولی سوخت و‌سوز ندارد.»

سپیده فارسی

سپیده فارسی، نویسنده و کارگردان می‌گوید: «زن، زندگی، آزادی یک انقلاب است. اگر نه حتی انقلابی سیاسی، انقلابی است فرهنگی و اجتماعی. طوفانی است در خیمه‌ ژنده‌ رژیم حاکم که سر‌ خوابیدن ندارد. این را، مبارزه پر شکوه زنان و مردان ایرانی در یک سال‌ گذشته ثابت کرده است.»

او در ادامه می‌افزاید: «رژیم اسلامی رفتنی است، و خود نیز این را می‌داند، و از همین روست که به سرکوبی چنین سخیف دست می‌زند، به امید آزادی.»

پویا محسنی

پویا محسنی، بازیگر، و کنشگر جامعه رنگین‌کمانی و زنان می‌گوید: «خون ایرانیان در طول ۴۴ سال گذشته به جوش آمده است. از فساد مالی و اقتصاد بیمار تا وحشیگری علیه مردم، اکثریت مردم، مخصوصا زنان و جوانان خشمگین هستند، و حق دارند! ۴۴ سال ظلم و بدبختی کافی است.»

او در ادامه می‌افزاید: «حکومت مرتب می‌گوید که معترضان عامل خارج هستند. این رژیم به آرامی عوض نخواهد شد، ولی یک سال بعد از شروع جنبش زن، زندگی، آزادی مردم ایران به دنیا نشان داده‌اند که آنها نیز علی‌رغم خشونت این دیکتاتوری فقاهتی، عقب‌نشینی نخواهند کرد و با جان و خون خود، این نظام پلید و خونخوار را شکست خواهند داد. به امید پیروزی ایران و ایرانی علیه این رژیم فاسد و وحشی.»

هاتف

هاتف، خواننده ایرانی می‌گوید: «در کشورهای جهان سوم، اغلب جنبش‌های زنان، همیشه نوعی خطر علیه قدرت و حکومت مردان تلفی شده است. به ویژه پس از انقلاب ۵۷، نگاه فمینیستی و اساسا فمینیسم همیشه از سوی حکومت سرکوب شده و آن را نوعی وقاحت و بی‌عفتی می‌پنداشتند. مبارزه عدالت‌خواهی و رعایت حقوق زن همیشه در هر دولتی جزو دردسر و دغدغه‌های هر دوره حکومت بوده است.»

او در ادامه می‌افزاید: «با مباهات و افتخار باید گفت که جنبش مهسا نقطه عطف مبارزات زنان در تاریخ معاصر بوده است و دستاوردهای درخشانی را مقابل یک حکومت توتالیتر بدست آورده است و با قدرت به راهش ادامه می‌دهد.»

ماه‌منیر ندیم

ماه‌منیر ندیم، خواننده ایرانی می‌گوید: «آزادی با سکون به دست نمی‌آید، حق گرفتنی است، آزادی حق ماست، ژینا، اسم رمز ماست. یک سال شد که با آه و درد نفس می‌کشیم ولی از پای ننشستیم. با خلق آثار هنری در هر جا که توانستیم نام جان‌باختگان را بیدار نگه داشتیم و به مردم جهان از ستم هر روزه این رژیم فاسد و قاتل گفتیم.»

او در ادامه می‌افزاید: «ما کسانی هستیم که سکوت نکردند و‌ تا رسیدن به روز آزادی از تلاش برای رسوایی این حکومت خونخوار دست نخواهیم کشید. ایران متعلق به تمام ایرانیان است؛ ایران بدون آپارتاید جنسیتی و قومی. با هم، و در کنار هم به تیرگی و پلیدی حاکم برزادگاهمان پایان خواهیم داد، زن، زندگی، آزادی.»

میثاق مرادی

میثاق مرادی، خواننده می‌گوید: «ما ایرانیان در این چهار دهه به چندپارگی عادت کرده بودیم. ما مهاجرین به دورافتادگی خودمان در غربت، و ایرانیان داخل مرزها به بی‌پناهی و تنهایی‌شان. روزهای بعد از مرگ مهسا امینی انگار به حافظه خاک‌گرفته ما ایرانیان با هم بودن و پشت هم بودن را یادآوری کرد.»

او در ادامه می‌افزاید: «مرگ مهسا امینی مثل آتشی بود که در ققنوس ما ایرانیان در گرفت و باعث شد از زیر خاکستر سالها رخوت و سرخوردگی سر بر بیاوریم و خودمان و هویت خودمان رو به یاد بیاوریم. من مطمئنم بعد از مرگ مهسا دیگر هیچ وقت هیچ قدرتی قادر نخواهد بود ما ایرانیان را به زیر این خاکستر رخوت برگرداند و قدرتی که ما آن را با گوشت و خون‌مان درک کردیم از ما باز پس بگیرد.»

ماهور

ماهور، خواننده ایرانی می‌گوید: «جنبش زن، زندگى، آزادى، و خيزش برگرفته شده از واقعه جاويد نام مهسا امينى، در واقع جرقه انفجار بزرگ آزاديخواهى جوانان، زنان، و مردان ايرانى در برابر يك ظلم چهل و چند ساله عميق بود و هست، كه هنوز در حال رويش و شكوفا شدن و اوج گرفتن است

او در ادامه می‌افزاید : «اما در مقابل اين حكومت ذليل و زبون شكى نيست كه اين خيزش در حال قدرتمند شدن هست و با سرعت بسيار به طرف رسيدن به يك ايران آزاد با نسل جوان آگاه، و نابودى جهل و خرافات پيش می‌رود و سرانجام سبب سقوط اين رژيم ضد ايرانى خواهد شد.»

فرآواز

فرآواز، خواننده و فمینیست می‌گوید: «زن، زندگی، آزادی، در زندگی همه ما تغییرات بزرگی ایجاد کرد. من شخصا خیلی شجاع‌تر و جنگجوتر شدم و بیشتر از گذشته می‌دانم که دقیقا چه می‌خواهم. این انقلاب برای من بسیار الهام‌بخش بود، ما زنان ایرانی از یک سال پیش دست‌های یکدیگر را گرفتیم و این مسیر را تا امروز با هم طی کردیم، تا آخر خط نیز در کنار هم خواهیم بود، به امید آزادی.»

شهرزاد دستورنژاد

شهرزاد دستورنژاد، خواننده اپرا می‌گوید: «به باور من، قتل مهسا، سر فصل تحولات برگشت ناپذیر فرهنگی و اجتماعی در سرزمین ماست. قتل حکومتی مهسا، تولد همدلی و همبستگی اقشار جامعه ساکن ایران و حتی بیرون از مرزهای آن سرزمین هست. بیاید در این روز، همدلی و وحدت را هر کجا که هستیم به زبانی که می‌توانیم به گوش همگان برسانیم.»

سعید محمدی

سعید محمدی، خواننده می‌گوید: «یک سال از کشته شدن نه، از شهید شدن مهسا ژینا امینی می‌گذرد، و یک سال از جنبش تاریخی و با شکوه ملت ایران برای دادخواهی خون جوانانش، برای دادخواهی فرزندانی که در زندان‌ها در حال پوسیدن هستند، برای دادخواهی آنانی که نابینا شدند یا عضوی از بدن خود را از دست دادند، و برای آزادی بیش از هشتاد میلیون ایرانی می‌گذرد.»

او در ادامه می‌افزاید: « ما در این یک سال بسیار آموختیم، چهره‌های بسیاری عیان شدند، و چهره‌های بسیاری را شناختیم، حرکت‌های اصیل را از فرعی بازشناختیم. ما یک چیز را می‌دانیم، هیچ شخص یا گروهی سیاسی به تنهایی نمی‌تواند این دیو چند سر را نابود و هیولای جمهوری اسلامی را از ایران بیرون کند. تنها راه، اتحاد، دوست داشتن یکدیگر، و احترام به نظرات و دیدگاه‌های سیاسی متفاوت است، امروز من فقط یک شعار را تکرار می‌کنم : امروز فقط اتحاد.»

فریبا داوودی

فریبا داوودی، خواننده و استاد موسیقی ایرانی می‌گوید: «آنچه مسلم است این جنبش از دل زنان و دختران غیور میهنم ایران به پا خواسته و قطعا پیروز خواهد شد. زمان می‌برد ولی بدون شک پیروزی از آن ملت ایران است.

او در ادامه می‌افزاید :
جوانان را به سر شوری است توفان‌زا
امید زندگی در دل
زبند بندگی بیزار
و این را اژدهاک پیر می‌دانست
از این رو بیشتر بیم و هراسش از جوانان بود

لیلی محسنی

لیلی محسنی، خواننده، ‌و بازیگر می‌گوید:
دختر ایران،
تو تکثیر شدی
نام تو رمز شد
و این رمز طلوع آزادی ایران ماست.
نامش را صدا بزن!

او در ادامه می‌افزاید :
«تصور کن یک روز صبح پاشی اینها نباشند»
تمام زندانی‌های عقیدتی سیاسی و آزادی‌خواهان آزاد باشند و کنار خانواده‌هایشان
هیچ اعدامی وجود نداشته باشد
سیستان و بلوچستان آباد شده باشد
خوزستان بی‌آب نباشد
هیچکس مجبور نباشد کولبری کند
سفره خالی نباشد
هیچکس بخاطر دینش، عقیده‌اش، و جنسیتش،
مورد آزار و تبعیض و تهدید قرار نگیرد
کودک همسری/تجاوز به کودکان قانونی نباشد
فقر نباشد
کودک کار نباشد
جنگل‌خوار، اختلاس‌گر، زمین‌خوار، دکل‌دزد، رانت‌خوار، و ایران‌خوار نباشد
دریاچه ارومیه دوباره نفس بکشد
از محیط زیستمان، از آثار باستانیمان درست و اصولی محافظت بشود
پوشش اختیاری داشته باشی
موسیقی آزاد
آواز آزاد
اعتراض آزاد
اندیشه آزاد
عشق، بوسه
رقص
شادی آزاد
زن، زندگی، آزادی آزاد
تصور کن...