ایسنا، خبرگزاری دانشجویی ایران به نقل از فریده غیرت، وکیل جعفر پناهی اعلام کرد که آقای پناهی به اتهام «اجتماع و تبلیغ و تبانی علیه نظام» به شش سال حبس تعزیری و به عنوان تتمیم مجازات به ۲۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی، محکوم شده است.
خانم غیرت گفته است این حکم روز ۲۷ آذر به او و موکلش ابلاغ شده است و آنان در مهلت مقرر به حکم صادر شده اعتراض و تقاضای تجدید نظر خواهند کرد.
جعفر پناهی، کارگردان ایرانی برنده جوایز متعدد بین المللی، شامگاه ۱۰ اسفند ۱۳۸۸ همراه با ۱۷ نفر که در منزل او بودند، از جمله همسر و دخترش، در منزل مسکونی خود در تهران بازداشت شدند. افراد بازداشت شده اغلب در روزهای بعدی آزاد شدند اما خود آقای پناهی حدود سه ماه در زندان اوین بود. جعفر پناهی در زندان اعتصاب غذا کرد و در خرداد ۱۳۸۹ با قرار وثیقه موقتا آزاد شد.
عباس جعفری دولت آبادی، دادستان عمومی تهران پیش از آزادی موقت آقای پناهی بر سیاسی نبودن جرم آقای پناهی، تاکید کرده بود.
بسیاری از محافل عمده هنری و سینمایی جهان، به بازداشت جعفر پناهی اعتراض کردند و سینماگران ایرانی نیز در نامه ای خواهان آزادی پناهی شده بودند.
جعفر پناهی در جلسه دادگاه يکشنبه ۱۶ آبان ماه، خود را فیلمسازی غیرسیاسی خواند و گفت: «به جرم ساختن فیلمی محاکمه میشوم که هنگام دستگیری، حتی سی درصد آن هم فیلمبرداری نشده بود.»
آقای پناهی بازداشت خود و همکارانش را در حین فیلمبرداری فیلمی ناتمام «هجوم صاحبان قدرت بر همه اهل فرهنگ و هنر و سينماگران کشور و قدرت نمايی برای اين که هر که از ما نيست و مثل ما فکر نمیکند، محکوم است» توصیف کرد.
جعفر پناهی به دلیل ممنوعیت از سفر، پیشتر از شرکت در جشنواره های سینمایی کن در فرانسه و ونیز در ایتالیا بازماند. اکنون حکم محرومیت ۲۰ ساله او از سفر به خارج از ایران در حالی صادر شده است که وی برای عضویت در هیأت داوران دوره آینده جشنواره بین المللی فیلم برلین انتخاب شده است.
جعفر پناهی در سال ۱۹۹۵ جایزه «دوربین طلایی» جشنواره سینمایی کن را به خاطر فیلم «بادکنک سفید» کسب کرد.
فیلم «دایره» او نیز در چندین جشنواره به نمایش در آمد و برنده جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز شد. جعفر پناهی همچنین به خاطر فیلم «آفساید» جایزه خرس نقره ای در رشته بهترین کارگردانی را در جشنواره فیلم ونیز دریافت کرد.