همایش مشترک حزب ایران نوین و اندیشکده مسائل ایران با عنوان «مسئله براندازی: استراتژیها و تاکتیکها» روز یکشنبه دوم اردیبهشت با انتشار یکی از سخنرانیهای منتشر نشده مجید توکلی، نظریهپرداز سیاسی که در زندان اوین به سر میبرد، برگزار شد.
حامد شیبانیراد، دبیر نخست حزب ایران نوین، روز دوشنبه سوم اردیبهشت درباره این نشست به صدای آمریکا گفت: «مسئله براندازی: استراتژیها و تاکتیکها، باید مسئله اصلی جامعه برانداز باشد و در فضای مجازی موضوعی باشد که روزانه به آن پرداخته می شود، اما متأسفانه این طور نیست.»
او با ارائه دو دلیل، توضیح داد: «روزی نیست که رژیم (جمهوری اسلامی) آشوب و بحرانی برای بر هم زدن صلح و ثبات منطقه درست نکند و جامعه برانداز را درگیر نامسئلهای نکند؛ نامسئلههایی که تا حد زیادی توانستهاند خودِ مسئله اصلی را، یعنی استراتژیها و تاکتیکهای براندازی را، از متن گفتوگوهای فضای سیاسی و مبارزاتی این روزها خارج کنند.»
دبیر نخست حزب ایران نوین اضافه کرد که «عاملان آگاه و خادمان ناآگاه روز و شب تلاش میکنند حواشی به متن تبدیل شود و متن به حاشیه» و از سوی دیگر استراتژیها و تاکتیکهای براندازی، «مسئلهای است که پاسخ دادن به آن سخت است و گروهها و فعالان سیاسی شاید پاسخ روشنی برایش ندارند. همه میدانیم که جمهوری اسلامی باید سرنگون شود، بحث دیگر امروز چرایی سرنگونی نیست. اما چگونگی سرنگونی مسئلهای پیچیده است.»
آقای شیبانیراد گفت، بر همین اساس، «حزب ایران نوین و اندیشکده مسائل ایران تصمیم گرفتند با یک همکاری در چند پروژه تلاش بکنند این فضای پر از گرد و غبار و درگیر نامسئلهها برود به سمت مسئله اصلی، یعنی چگونگی سرنگونی جمهوری اسلامی، و وارد فضای گفتوگوهای سیاسی و مبارزاتی ایران بشود.»
به گفته او، «این همایش اولین قدم بود از این ماجرا» و این دو نهاد مدنی سعی کردند در این همایش «به نکات کلی ماجرا» بپردازند و «در این بین هم چند ویدئوی پخش نشده از مجید توکلی»، زندانی سیاسی که «نگاه استراتژیک به این ماجرا دارد و تا به حال سعی کرده با نگاه نسبتا عمیق به مقوله براندازی و استراتژی براندازی بپردازد، در این همایش حضور داشته باشد و به طور نمادین در حالی که خود در پشت میلههای زندان است، اندیشه و حرفش پخش بشود.
دبیر نخست حزب ایران نوین همچنین ابراز امیدواری کرد که این دو نهاد مدنی با همکاریهای مشترک بتوانند «در این مسیر گامهای موثری» بردارند و «مسئله براندازی را به مسئله روز فضای شبکههای اجتماعی و دغدغهمندان» تبدیل کنند.
حسین ترکاشوند، سردبیر «اندیشکده مسائل ایران»، در این نشست سخنان خود را «به نام ملت ایران»، و با گرامیداشت یاد «جاویدنامانی که جان شیرینشان را برای سربلندی و آزادی و آبادی ایران هدیه دادند» آغاز کرد و ضمن احترام به «زندانیان سیاسی که زندگی شریفشان را پشت میلههای زندان برای کمک به ملت ایران سپری میکنند»، از مجید توکلی، زندانی سیاسی نام برد.
او تأکید کرد که ایران «زیر یوغ آخوند در یک سراشیبی تند انحطاط و زوال افتاده» و در حوزههای مختلف «رنجی که مردم میکشند، واقعا طاقتفرسا است» و «مسئولیت خطیر نیروهای ملی بیش از پیش» روشن است.
حسین ترکاشوند با اشاره به این که «با یک حکومت نرمال طرف نیستیم» گفت پشت ظاهر» عادی، «تماما گروههای مافیایی دارند تصمیم میگیرند و کارتل ضد ایرانی جمهوری اسلامی سرنوشت ایران و ایرانی برایش هیچ اهمیتی ندارد. او تاکید کرد که ضرورت و فوریت نجات ایران مطرح است.
سردبیر «اندیشکده مسائل ایران» در ادامه به موضوعاتی از جمله «لاغری مفرط سیاسی ایرانی»، «ضرورت احیای سیاست»، «تصویر تغییر با اشاره به شیوههای مبارزه با جمهوری اسلامی از جمله خرابکاری شرافتمندانه»، و «تصویر آینده بعد از جمهوری اسلامی»، و «ضرورت و فوریت نجات ایران» اشاره کرد.
رضا عرب، دبیر دفتر مطالعات استراتژیک حزب ایران نوین، در این نشست که در بریزبن استرالیا برگزار شد، «خطوط استراتژیک و تاکتیکی» را که این حزب «در مسیر براندازی» دنبال میکند، تشریح کرد.
این عضو حزب ایران نوین، با بیان این که براندازی مهمترین بخش گذار از جمهوری اسلامی است، بر ضرورت «صیانت از تمامیت ارضی و حفظ همبستگی ملی، و تقویت دولت ملی گذار» تأکید کرد و گفت، گروههای ایرانگرا از هماکنون باید برای آن فعالیت کنند.
سعید قاسمینژاد، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها، یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود و گفت، «برانداختن یک نظم موجود و جایگزینی آن با یک نظم جدید» به پاسخ به این سه پرسش اساسی نیاز دارد: «چرا نظم موجود را باید سرنگون کرد؟ چگونه میتوان نظم موجود را سرنگون کرد؟ و چه نظم نوینی را، میتوان جایگزین کرد؟»
او همچنین تبیین و جا انداختن پاسخ به این سه پرسش را «لازمه دستیابی ایرانیان به امر براندازی» دانست.
در نشست مشترک این دو نهاد مدنی، یک ویدیو از سخنرانی منتشر نشده مجید توکلی، زندانی سیاسی، پخش شد که او با به چالش کشیدن نیروهای سیاسی خارج از کشور، تأکید کرده که تشکیل همبستگیهای متعدد و متنوع، نشان دهنده نبود همبستگی در میان آنان است.
به عقیده مجید توکلی، «چیزی به عنوان سازماندهی وجود ندارد و آنچه هست در حوزه مخالفت مجاز و کنترلشده، هدایتشده و برنامهریزی شده است و چیزی نیست که منجر به تغییرات بنیادین بشود از آن بیرون نمیآید.»
او با بیان این که «نیروهای مترقی» نیز در این بین وجود دارند، گفت که این نیروها در حاشیه هستند و «فضای مخالفت مجاز ساخته شده تا وضعیت را کنترل کنند.»
این زندانی سیاسی در این سخنرانی که پیش از بازداشت او ضبط شده، همچنین تأکید کرده که «آنچه میتواند همه مسائل را یک جا پاسخ بدهد» این است که «طرح مسئله در شورای امنیت» است.
مجید توکلی همچنین گفت، «ما اگر سازمان برای تغییر نداریم میتوانیم اندیشه کامل و جامعی که به همه مسائل پاسخ میدهد، برای تغییر داشته باشیم.»