وزیر خارجه ایالات متحده که به دلیل شکستگی استخوان پا در بیمارستانی در بوستون آمریکا تحت عمل جراحی قرار گرفته است، روز پنجشنبه در جریان موضوعهای مهم بینالمللی، از جمله دور جدید گفتگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ در وین، قرار گرفت.
جان کری روز یکشنبه و یک روز پس از دیدار با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در ژنو سوئیس، و گفتگو درباره روند گفتگوهای جاری با هدف نگارش متن توافق جامع اتمی، در حین دوچرخه سواری در منطقهای در مرز سوئیس و فرانسه مصدوم شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جاناتان فاینر رئیس دفتر جان کری آخرین اطلاعات درباره تحولات مهم بینالمللی – از جمله برنامه هستهای ایران، بحران یمن، مبارزه با داعش در عراق، بحران اوکراین و سوریه – را در بیمارستان ماساچوست در اختیار او قرار داد.
ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه نیز گفت آقای کری بصورت تلفنی با وندی شرمن معاون خود، که در مذاکرات معاونان وزرای خارجه کشورهای عضو ۱+۵ با ایران در وین حضور دارد، در تماس است، تا از آخرین تحولات آگاه شود.
کمتر از یک ماه مانده به ضرب الاجل پایان ۳۰ ژوئن، دور جدید مذاکرات اتمی ایران و شش قدرت جهانی گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، صبح روز پنجشنبه در هتل کوبورگ وین آغاز شد.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، موضوعاتی که در این دور از مذاکرات نیز، مانند مذاکرات قبلی، در مورد آنها بحث و گفتگو میشود، سرعت و زمانبندی رفع تحریمها خواهد بود؛ موضوع مهم دیگر، بحث بازرسی از تاسیسات هستهای و مراکز غیرهستهای ایران است.
خبرگزاری ایرنا نیز گزارش داد گفتگوی ایران و مقامات گروه ۱+۵ (آمریکا، چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان) در مورد نگارش متن توافق جامع اتمی حدود ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه طول کشید و پس از آن، طرفین مذاکرات گفتگوهای دو جانبه را ادامه دادند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گزارش خبرگزاری فارس، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه در گفتگو با تلویزیون دولتی ایران گفت «آنچه در قالب پروتکل الحاقی مطرح است، بحث دسترسی مدیریت شده به این مراکز است.»
او در توضیح «دسترسی مدیریت شده» گفت «دسترسی مدیریت شده یک روال مشخصی است که کشورهای دیگر هم در دادن اجازه دسترسی به بازرسین آژانس به مراکز غیر هستهای خودشان اجرا میکنند، قوانین و محدودیتهایی وجود دارد که رعایت میشود، این از نظر ما به معنای بازدید و یا بازرسی نیست.»
به گفته آقای عراقچی هنوز در مورد بازرسی ها توافقی صورت نگرفته و اگر توافق شود که پروتکل الحاقی اجرا شود، «دسترسیهایی که در قالب پروتکل الحاقی داده میشود، دسترسیهای مدیریت شده است.»
او همچنین گفت «پیشرفتهای زیادی» در مورد نگارش متن توافق نهایی اتمی حاصل شده است اما پیشرفت ها «به میزان مطلوب» نبوده و «کار سخت و دشواری در پیش رو داریم»
این هفته، لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه تاکید کرد توافق هسته ای با ایران در صورتی که تهران اجازه بازرسی از تاسیسات نظامی اش را ندهد، توافقی «بی فایده» خواهد بود. این در حالی است که آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی گفته است اجازه بازدید از مراکز نظامی ایران را به بازرسان بین المللی نخواهد داد.
در همین حال سرگی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه روز پنجشنبه با محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در مسکو دیدار و گفتگو کرد. آقای لاوروف در سخنانی که خبرگزاری های روسی آن را منتشر کردند، گفت روسیه به شدت برای به نتیجه رسیدن توافق جامع اتمی کار می کند و از دیگر مذاکره کنندگان نیز خواست کمک کنند تا مذاکرات تا «تاریخ توافق شده» به نتیجه برسد.
خبرگزاری تاس به نقل از آقای لاوروف نوشت: «مذاکرات وارد مرحله نهایی شده و ما متقاعد شده ایم که همه طرف ها باید در مورد تمامی مسائل فنی به توافق برسند تا از چارچوب سیاسی (توافق لوزان) که روی آن توافق کرده ایم، پیروی کرده باشیم.»
جواد ظریف برای شرکت در نشست «امنیت و ثبات در منطقه سازمان همکاری شانگهای» به مسکو سفر کرده است.
مقامات ارشد ایران، آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان در مذاکرات روز پنجشنبه وین حضور داشتند و انتظار می رود کارشناسان فنی این کشورها گفتگوها را ادامه دهند.