نخستین روز مذاکرات هیات‌های ایران و آمریکا در ژنو پایان یافت

نخستین روز از گفتگوهای دوجانبه‌ی هسته‌ای میان هیات‌های مذاکره‌کننده آمریکا و ایران در سطح معاون وزیر، به سرپرستی وندی شرمن و عباس عراقچی روز پنجشنبه در شهر ژنو سوئیس به پایان رسید. همزمان با این گفتگوها وزیر امور خارجه‌ ایران در برلین و بروکسل گفتگوهای هسته‌ای را در سطحی دیگر پیش برد.

فرانک والتر اشتاین مایر وزیرخارجه‌ آلمان در دیدار با محمدجواد ظریف همتای ایرانی‌اش در برلین، با اشاره به رسیدن مذاکرات به مرحله‌ای حساس، گفت نمی‌توانیم برای مدت نامحدود نتیجه‌ مذاکرات را به تاخیر اندازیم.

یک روز پس از مذاکرات فشرده وزیران خارجه ایالات متحده و ایران، گفتگوهای هیات‌های مذاکره‌کننده دو کشور، در دو مرحله و پشت درهای بسته‌، در هتل ماندارین اورینتال با هدف رسیدن به توافقی جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران برگزار شد.

یک دیپلمات ایرانی حاضر در مذاکرات گفت طرفین همچنان بر روی همه‌ موضوعات از غنی‌سازی اورانیوم، راکتور اراک و بحث تحقیق و توسعه‌ برنامه‌ هسته‌ای گرفته تا چگونگی رفع تحریم‌ها علیه ایران، با هم اختلاف نظر دارند. با این حال این دیپلمات نسبت به رسیدن به توافقی جامع تا پیش از زمان تعیین شده خوشبین است.

عباس عراقچی نیز در حال خروج از محل مذاکرات، در گفتگو با شبکه‌ خبر تلویزیون ایران گفت که سختی‌ها و پیچیدگی‌هایی وجود دارد، ولی امیدمان را از دست نداده‌ایم. وی اشاره کرد که کار دشوار است و این که جدیت بر فضا حاکم بوده و همینطور بعد از دیدار دوجانبه‌ وزیران خارجه ایران و آمریکا در روز چهارشنبه، آنها مسیر ادامه‌ مذاکرات را برای تیم‌های مذاکره‌کننده دو کشور تعیین کردند.

معاون وزیر خارجه‌ ایران در سخنانی مشابه اظهار نظرهای پیشین مقامات غربی به مرتبط بودن موضوعات مورد بحث اشاره کرد و گفت نباید موضاعات را ساده گرفت؛ و بار دیگر مذاکرات را به «مکعب روبیک» تشبیه کرد و گفت تا بر روی همه‌ موضوعات توافق نشود، توافقی صورت نمی‌گیرد.

این دور از گفتگوهای هیات‌های مذاکره کننده‌ آمریکا و ایران، قرار است به مدت ۳ روز ادامه یابد.

جان کری و محمدجواد ظریف همزمان و در یک روز در پاریس هستند و آقای کری گفته است که هنوز تصمیم نهایی برای دیدار با همتای ایرانی خود را نگرفته است، اما این احتمال وجود دارد. به نظر می‌رسد وزیر خارجه ایالات متحده دیدار با آقای ظریف در پاریس را، به نوعی به روند مذاکرات در ژنو منوط کرده است.

جزئیات مذاکرات روز گذشته وزیران خارجه آمریکا و ایران در ژنو منتشر نشده است، اما ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه‌ آمریکا، این گفتگوها را «سازنده» خواند و گفت طرفین طیف وسیعی از موضوعات را با حضور گروه کوچکی از مذاکره کنندگان، مورد بحث قرار دادند.

خانم هارف با اشاره به تمایل برخی قانونگذاران آمریکایی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران گفت آنها منطق خود برای افزایش تحریم‌ها را بگویند، اما تحریم‌های بیشتر ناقض توافق اولیه هسته‌ای موسوم به «طرح اقدام مشترک» میان ایران و قدرت‌های جهانی است، که نه تنها باعث می‌شود ایران نیز آن توافق را نقض کند، بلکه باعث فروپاشی مذاکرات هسته‌ای خواهد شد.

وزیر امور خارجه ایران که از ژنو به برلین سفر کرده است، روز پنجشنبه با فرانک والتر اشتاینمایر همتای آلمانی خود دیدار کرد و سپس برای دیدار با فدریکا موگرینی ​مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به بروکسل رفت.

به گفته آقای اشتاینمایر مذاکرات هسته‌ای وارد مرحله‌ای «سرنوشت‌ساز» شده است و راه‌های دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باید بدون هیچ شک و ابهامی، به صورت دائمی مسدود شود و در مقابل، تحریم‌ها به صورت باورپذیری لغو ‌‌شوند.

وزیر امور خارجه ایران پیش از ترک ژنو در گفتگو با واحد مرکزی خبر در خصوص سفرهای خود به برلین، بروکسل و فرانسه گفت «فرصت کوتاه است، اما باید از این فرصت ها بهترین استفاده را بکنیم.»