همزمان با اعلام کند شدن روند مذاکرات هستهای ۵+۱ با ایران، جان کری وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که طی روزهای آینده به این مذاکرات خواهد پیوست.
جف رتکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه ۲۲ خرداد، ضمن پیچیده خواندن گفتگوهای هستهای با ایران گفت که باور دولت آمریکا بر این است که میتوان تا مهلت تعیین شده به توافق با ایران دست یافت.
او گفت: «مذاکرات دشوار هستند و مسائل پیچیدهای وجود دارند که باید در این مرحله حل و فصل شوند. به نظر من، آمریکا دشوار بودن این مسائل را مخفی نکرده است و هنوز باور ما بر این است که میتوانیم تا مهلت تعیین شده به توافق برسیم.»
جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز روز جمعه، پس از مرخص شدن از بیمارستان گفت که در جریان کامل مذاکرات هستهای جاری با ایران قرار دارد.
آقای کری گفت که در طی مدتی که بستری بوده است از راه دور در مذاکرات شرکت داشته است. او افزود: « برای پیشبرد این گفتگوها در این مرحله مهم، در زمان مناسب در چند روز آینده به مذاکرات ملحق خواهم شد.»
آقای کری گفت که گروه مذاکره کننده آمریکایی مشغول بررسی جزئیات پیچیده این گفتگوها هستند.
با این حال، دیپلماتها معتقدند که پیشرفت چندانی برای بدست آمدن توافق جامع، آن هم چند هفته مانده به پایان مهلت تعیین شده در روز سی ام ماه جاری میلادی (نهم تیر ماه)، صورت نگرفته است. ایران پافشاری میکند که به بازرسان بینالمللی اجازه دسترسی به سایتهای نظامی را که جامعه بینالمللی از احتمال هستهای بودن آنها نگران است، نخواهد داد.
دریل کیمبال مدیر انجمن مهار تسلیحاتی در این مورد به صدای آمریکا گفت: «ایران بر بازرسی مدیریت شده از این سایتها پافشاری میکند و کشورهای ۵ بعلاوه ۱ نیز از سوی دیگر میخواهند مطمئن شوند ایران هیچ سایتی را از بازرسی بینالمللی مخفی نگاه نمیدارد.»
جف رتکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز جمعه بار دیگر بر این موضع آمریکا تاکید کرد که ایران باید با آژانس بینالمللی اتمی برای اجازه دسترسی به سایتهای نظامی که احتمال هستهای بودن آنها وجود دارد، به توافق دست یابد.
او گفت: «موضع ما تغییر نکرده است. ما همواره به صراحت به ایرانیها گفتهایم که باید برای رفع نگرانی از احتمال نظامی بودن برنامه هستهای خود با آژانس بینالمللی اتمی به توافق برسند که دسترسی لازم به سایتها به آژانس داده شود.»
او گفت که در صورتی که ایران با آژانس بینالمللی اتمی برای بازرسی از این سایتها به توافق نرسد، روند مذاکرات به سمت کاهش تحریمها پیشرفت نخواهد کرد.