مذاکرات احیای برجام در وین؛ نماینده روسیه: پنج دقیقه تا خط پایان فاصله داریم

یک خودرو پلیس مقابل هتل کوبورگ وین، محل برگزاری مذاکرات احیای برجام. سه‌شنبه ۱۹ بهمن ۱۴۰۰

با اعلام آمادگی واشنگتن و تهران برای رسیدن به یک توافق در اسرع وقت، گفت‌وگوها میان ایران و قدرت‌های جهان به منظور احیای برجام از روز سه‌شنبه ١٩ بهمن در هتل کوبورگ وین، پایتخت اتریش، از سر گرفته می‌شود.

رابرت مالی، مذاکره کننده ارشد آمریکا، نیز در وین است.

ازسرگیری مذاکرات در حالی است که همه طرف‌ها طی هفته‌‌های اخیر از حصول پیشرفت در گفت‌وگوها خبر داده‌اند.

یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه گفت دستیابی به یک توافق که به نگرانی‌های اصلی همه طرف‌ها رسیدگی کند، در افق دید است اما هشدار داد عدم دستیابی به چنین توافقی در هفته‌های آتی و پیشرفت‌های جاری در برنامه هسته‌ای ایران بازگشت به برجام را غیرممکن خواهد کرد.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، روز دوشنبه در مصاحبه‌ای با واشنگتن‌پست مذاکرات پیش رو را «فرصتی سرنوشت‌ساز» خواند و افزود: «ما به آنها پیام روشنی داده‌ایم که اکنون زمان برای تصمیم‌گیری‌ها و پیشرفت است نه برای به درازا کشاندن این فرایند.» وی در ادامه ابراز امیدواری کرد جمهوری اسلامی از این فرصت استفاده کند.

روز جمعه، آمریکا با تمدید معافیت از بخشی از تحریم‌های هسته‌ای برای کشورهای ثالث راه را برای اجرای برخی مفاد توافق برجام پیش مهیا کرد.

نمایندگان تروئیکای اروپا با انتشار بیانیه‌ای با استقبال از این اقدام واشنگتن اعلام کردند این تمدید معافیت، بحث‌های فنی لازم برای تقویت گفت‌وگوها درباره بازگشت به برجام را تسهیل خواهد کرد.

میخائيل اولیانف، نماینده روسیه در این مذاکرات، نیز در مصاحبه‌ای با روزنامه روسیه‌ای کومرسانت، از این اقدام دولت بایدن استقبال کرد و به‌ طور مشخص گفت می‌توان اورانیوم مازاد را از ایران خارج کرد.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «ما پنج دقیقه تا خط پایان فاصله داریم.» نماینده روسیه با اشاره به آماده بودن پیش‌نویس سند نهایی که بیش از ٢٠ صفحه است افزود: «نکاتی وجود دارند که مستلزم کار بیشتری هستند اما آن سند اکنون روی میز است.»

اما حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، روز سه‌شنبه گفت هیئت اعزامی جمهوری اسلامی به وین تا گرفتن تضمین‌های موردنظر به گفت‌وگو ادامه خواهد داد.

از طرف دیگر، ٣٣ سناتور جمهوری‌خواه روز دوشنبه در نامه‌ای به رئيس جمهوری آمریکا هشدار دادند که اگر توافق احتمالی را برای بررسی و مطابقت با قوانین مربوطه در اختیار سنا نگذارد، آنها به هر وسیله‌ای برای جلوگیری از اجرای آن متوسل خواهند شد و بدون تأیید آنها رئيس جمهوری بعدی، که آنها انتظار پیروزی یک جمهوری‌خواه را دارند، توافق احتمالی را در همان روزهای نخست ورود به کاخ سفید لغو خواهد کرد.

  • گیتا آرین از بخش فارسی صدای آمریکا در تهیه این گزارش مشارکت کرده است.