وزارت خارجه آمریکا: برجام منافاتی با عزم واشنگتن برای مهار دیگر اقدامات ایران ندارد

وزارت خارجه آمریکا در واکنش به دو طرح پیشنهادی اخیر سنا در رابطه با ایران اعلام کرد توافق برجام بهترین راه برای جلوگیری ایران از دستیابی به سلاح هسته ای است و برجام منافاتی با عزم آمریکا برای مهار دیگر اقدامات جمهوری اسلامی ندارد.

سناتورهای آمریکایی شامگاه چهارشنبه به مصوبه‌ای غیرالزام‌آور رای دادند که بر اساس آن سپاه پاسداران باید در فهرست گروه‌های تروریستی باقی بماند. این رای‌گیری که براساس طرح پیشنهادی سناتور جمهوریخواه جیمز لنکفورد از ایالت اوکلاهما انجام گرفت، با ۶۶ رای مثبت در مقابل ۲۳ رای منفی از نظر سناتورها گذشت.

همچنین، مجلس سنای آمریکا به طرحی با هدف حفظ تحریم‌های «مرتبط با تروریسم» علیه جمهوری اسلامی رای داد. این طرح که با پیشنهاد تد کروز، سناتور جمهوری خواه ایالت تگزاس عصر چهارشنبه به وقت محلی به رای گذاشته شد، علاوه بر حفظ و تقویت تحریم‌های ایران در ارتباط با فعالیتهای تروریستی این کشور، همکاریهای اقتصادی نظامی چین با ایران را هم مورد توجه قرار می‌دهد. ۸۶ سناتور به آن رأی مثبت و ۱۲ سناتور دیگر به آن رأی منفی دادند.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری روز پنجشنبه با یادآوری اظهارات جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکاگفت: «ایران به سلاح اتمی دست پیدا نخواهد کرد و بهترین راه برای حصول اطمینان در این زمینه، برجام است.»

در واکنش به بخشی از این دو طرح که مربوط به سپاه پاسداران است، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت «ما نیز مانند اعضای سنا نگران دیگر رفتارهای ایران از جمله تولید موشکهای بالستیک و تروریسم هستیم.» به گفته او به همین علت بیشترین تحریمهای دولت بایدن علیه ایران در این دو زمینه است.

بنا به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا محتوای برجام باعث نمی شود آمریکا با این موارد نتواند مقابله کند. پرایس گفت: «هیچ مانعی در برجام وجود ندارد که عزم یا توان ما را در مقابله با این دو مورد کاهش دهد.»

او گفت: «ما متعهدیم به آنکه با هر ابزاری و به همراه متحدین با خطرات ناشی از سپاه پاسداران مقابله کنیم.»

پرایس گفت راب مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه در امور ایران، با متحدین اروپائی کشورهای منطقه مسئله مذاکرات احیای برجام را پیگیری میکند.

او همچنین گفت احیای «برجام برای همیشه گزینه مد نظر نخواهد بود» و در پاسخ به سؤالی که آیا گزینه نظامی وجود دارد یا خیر گفت «دیپلماسی بهترین راه است و مذاکره مؤثرترین و پایدارترین روش برای آن است که ایران هیچ گاه به سلاح اتمی دست پیدا نکند.»

به گفته پرایس، دولت بایدن از ابتدای آغاز روند وین می دانست که مذاکره الزاماُ نتیجه بخش نخواهد بود و از همان زمان شروع به بررسی گزینه های دیگر کرد.

مذاکرات وین در قالب کمیسیون مشترک برجام با شرکت طرفین این توافق، از ۲۰ اسفند سال ۱۴۰۰ متوقف شده‌است.