یک مقام ارشد اسرائیلی میگوید که فشار دیپلماتیک بر ایران بر سر برنامه هستهایاش در حال افزایش است و روندی که در جریان است سرانجام میتواند منجر به بازگشت پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل شود.
تایمز اسرائيل به نقل از این «مقام ارشد» اسرائيلی که نام وی را منتشر نکرده است روز دوشنبه گزارش داد: «این تصمیم برای نخستین بار فشار دیپلماتیک بر ایران وارد میکند. فشار دیپلماتیکی که از زمان آغاز مذاکرات درباره بازگشت به برجام به طور کامل و جدی اعمال نشده است.»
این مقام اسرائيلی درباره اقدامات شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته است که از «بیانیههای علنی ایران و تهدیدات آنها متوجه میشویم که تحت فشار قرار گرفتهاند.»
تایمز اسرائيل همچنین نوشته است که بازگشت پرونده هستهای ایران به شورای امنیت بسیار محتمل است و به نوشته این نشریه این نتیجهای است که اورشلیم از آن استقبال میکند.
تهران تهدید کرده است که در صورت اقدام شورای حکام آژانس علیه برنامه هستهای ایران «واکنش فوری» نشان میدهد.
شورای حکام این هفته در وین تشکیل جلسه میدهد و انتظار می رود برای نخستین بار از ژوئن ۲۰۲۰ ایران را برای عدم همکاری با آژانس توبیخ کند.
پیشنویس قطعنامهای که ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان آماده کردهاند از ایران میخواهد تا با آژانس بینالمللی انرژی اتمی «همکاری کامل» داشته باشد.
رافائل گروسی، پیش از سخنان این مقام اسرائيلی، روز دوشنبه گفت که ایران در مورد منشاء ذرات اورانیوم پیدا شده در سه سایت تورقوزآباد، ورامین و مریوان پاسخهای قانع کننده نداده است. او گفت به نفع ایران است که با آژانس همکاری کند.
خبرگزاری بلومبرگ نیز گزارش داده است که این مسائل ممکن است سرانجام به شورای امنیت ارجاع شود که باعث افزایش تنشها با ایران شود.
به نوشته تایمز اسرائيل، مقام اسرائيلی همچنین گفته است که انتظار میرود گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی که قرار است درباره نقض تعهدات ایران در برجام منتشر شود، نشان بدهد که میزان اورانیومی که ایران تا ۶۰درصد غنی کرده است میتواند برای ساخت سه سلاح هستهای کافی باشد.
گروسی روز دوشنبه گفت بر اساس محاسبات آژانس ایران چند هفته با داشتن مواد مورد غنی شده مورد نیاز برای ساخت بمب فاصله دارد. فرایند تولید سلاح هستهای پیچیدهتر از صرف داشتن مواد غنیشده هستهای مورد نیاز است.
مقام اسرائيلی همچنین گفته است که اسرائيل با دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در خصوص ایران هماهنگی قابل توجهی دارد.
همچنین ببینید: رئیس آژانس: ایران درباره فعالیتها در تورقوزآباد، ورامین و مریوان توضیح نداده است