سیاست دولت پرزیدنت ترامپ در قبال توافق هسته‌ای ایران چیست؟

نیروگاه آب سنگین اراک

سیاست دولت جدید آمریکا نسبت به توافق هسته ای ایران با جامعه بین المللی هنوز در هاله ای از ابهام است. باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین، با این نظر کاخ سفید را ترک کرد که توافق، با توجه به شرایط موجود، بهترین گزینه است. دولت جدید، از رئیس جمهوری تا مشاورین، مخالفند. راههای پیش رو چه میتوانند باشند؟

علیرغم شعارهای مردم پسند در دوران تبلیغات انتخاباتی، دولت جدید آمریکا هنوز سیاست مشخصی نسبت به توافق هسته ای با ایران اعلام نکرده است.

تامس کانتریمن، مدیرعامل وزارت خارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات غیرمتعارف در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، می گوید چند گزینه جلوی پای پرزیدنت ترامپ متصور است که یکی از آنها رعایت مو به موی توافق و جدی گرفتن کوچکترین تخلف از سوی ایران است.

آقای کانتریمن درباره پیشنهاد آقای ترامپ به مذاکره دوباره با ایران درباره برجام می گوید چنین مذاکره ای باید پس از انتخابات ریاست جمهوری آینده ایران انجام شود، بخصوص که تا آنموقع حدود دو سال از اجرای توافق گذشته است.

گزینه دیگر شامل پشت پا زدن به توافق میشود که البته کسی از عواقب آن خبری ندارد. جدی گرفتن مشکلات با ایران در منطقه نیز یکی دیگر از گزینه هاست.

برخی کارشناسان گفته اند ممکن است ایران خود نتواند به توافق عمل کند. تامس کانتریمن نیز چنین احتمالی را به عادت ایران به پنهانکاری در گذشته نسبت میدهد.

بسیاری از مخالفان توافق نگران زمان پایان یافتن هر دوره از محدودیتهای اعمال شده در توافق هستند. آقای کانتریمن یادآوری میکند که فقط برخی مفاد توافق عمر کوتاه دارند.

دولت پرزیدنت ترامپ گفته است همه گزینه ها روی میز هستند که در لفافه به معنی وجود گزینه نظامی نیز هست.

در مورد بحث تحریمهای جدید در کنگره آمریکا علیه ایران، حتی در زمینه برنامه موشکی، حمایت از تروریسم، و نقض حقوق بشر، آقای کانتریمن هشدار میدهد که متن لایحه جدید میتواند توافق را بخطر بیندازد و براین نظرست که در این مورد نیز صلاح در مشورت با متحدین آمریکاست.