اعتراض جمهوری اسلامی به بازداشت دو ایرانی در پرونده حمله پهپادی

رسانه‌های حکومتی ایران روز شنبه، اول دی، گزارش دادند که جمهوری اسلامی با احضار سفیر سوئیس در تهران، که حافظ منافع ایالات متحده در ایران است، و یک دیپلمات ارشد ایتالیایی، به بازداشت دو شهروند ایرانی اعتراض کرده است.

دادستانی ایالات متحده روز دوشنبه این دو فرد را به صادرات غیرقانونی فناوری حساس به ایران متهم کرد. بنا به اعلام دادستانی، این فناوری در حمله پهپادی به پایگاهی در اردن که به کشته شدن سه نظامی آمریکایی انجامید، مورد استفاده قرار گرفته است.

ایالات متحده شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی را مسئول این حمله می‌داند، اما تهران هرگونه دخالت در آن را رد کرده است.

دادستان فدرال در شهر«بوستون» این شهروندان ایرانی را محمد عابدینی نجف‌آبادی، از بنیانگذاران یک شرکت ایرانی، و مهدی صادقی، کارمند شرکت آنالوگ دستگاه‌های نیمه‌هادی در ماساچوست، معرفی کرد.

عابدینی نجف‌آبادی، ساکن سوئیس و ایران، به درخواست دولت آمریکا در ایتالیا دستگیر شد. صادقی، شهروند ایرانی دارای تابعیت ایالات متحده، در «ناتیک» ماساچوست زندگی می‌کند.

رسانه‌های ایرانی به نقل از وزارت امور خارجه این کشورمی‌گویند که تهران از سفیر سوئیس و کاردار ایتالیا خواسته است تا اعتراض ایران را به دستگیری اتباع خود منتقل کنند.

مقامات آمریکایی دوشنبه شب در یک کنفرانس خبری اعلام کردند با بررسی پهپاد استفاده شده در حمله به پایگاه میزبان نیروهای آمریکایی در اردن، توانستند بفهمند قطعات آن از چه طریقی به پهپاد ایرانی مورد استفاده در حمله ماه ژانویه راه یافته است.

آنها گفتند محمد عابدینی نجف‌آبادی که دارای یک شرکت در ایران که با دولت و سپاه پاسداران و نیروهای مسلح رابطه دارد، یک قطعه ساخت آمریکا را از طریق مهدی محمدصادقی که در شرکت سازنده آن قطعه کار می‌کرد، از طریق یک شرکت پوششی در اروپا به‌دست آورده است.

عابدینی نجف‌آبادی با تلاش پلیس فدارل آمریکا، اف‌بی‌آی، در ایتالیا دستگیر شده است و مقام‌های آمریکایی برای آوردن او به آمریکا برای محاکمه تلاش می‌کنند.

از جمله اتهامات آنها این است که یک رشته مقررات مربوط به محدودیت‌های صادراتی به ایران را نقض کرده‌اند و با این کار موجب کشته شدن سربازان آمریکایی در حلمه پهپادی شدند.

این اتهامات مربوط به اولین حمله مرگبار علیه نیروهای آمریکایی است که از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در اکتبر ۲۰۲۳ رخ داده است.

ائتلاف موسوم به «مقاومت اسلامی» در عراق، که متشکل از گروه‌های شبه‌نظامی تندرو وابسته به جمهوری اسلامی است، مسئولیت حمله به سه پایگاه، از جمله یکی در مرز اردن و سوریه را بر عهده گرفت. حکومت ایران اما هرگونه دخالت در این حمله را تکذیب کرده است.

منبع: رویترز و صدای آمریکا