برگزاری تجمعها و راهپیماییهای کارگران و بازنشستگان در روز جهانی کارگر، اول ماه مه، در ایران با تهدید و بازداشت کارگران و ایجاد درگیری مقامات با آنها همراه بود؛ همزمان، یک فعال کارگری گفت سبد معیشت به ۲۱ میلیون تومان در ماه رسیده است.
بنا به گزارشهای رسیده به صدای آمریکا در روز دوشنبه ۱۱ اردیبهشت، مصادف با اول ماه مه روز جهانی کارگر، شمار زیادی از بازنشستگان هفتتپه و شوش در شهرستان شوش در استان خوزستان راهپیمایی کردند و شعار دادند: «فقط کف خیابون به دست میاد حقمون» و «ظلم و ستم کافیه، سفره ما خالیه.»
همزمان، کارگران کانال مستقل کارگران هفتتپه گزارش داد که «عوامل مدیریت با کمک نیروهای حراست» به نمایندگان مستقل کارگری که در مقابل ساختمان مدیریت اعتصاب غذا کرده بودند، حمله کردند.
بر اساس این گزارش، «نیروهای حراست با یوسف بهمنی و ابراهیم عباسی درگیر شدند» و در اعتراض به این اقدام، کارگران تجمع کردند و در واکنش، نیروهای حراست و عبدعلی ناصری مدیر شرکت، در اقدامی «از پیش برنامهریزی شده»، شرایط را «متشنج کردند.»
عبدعلی ناصری هفته گذشته در گفتگو با خبرگزاری ایرنا، با اشاره به ضربالمثل «خر مال کسی است که سوارش میشود»، گفته بود: «ما هم سوار خر شدیم و پیاده هم نمیشویم. هفتتپه را ول نخواهیم کرد.»
پس از آن، نمایندگان کارگران این شرکت خواستار عذرخواهی رسمی او شدند.
در ساری، مرکز استان مازندران، نیز بازنشستگان به خیابان آمدند و ضمن راهپیمایی شعار دادند: «حقوق ما ریالیه، هزینهها دلاریه.»
همزمان با اول ماه مه روز کارگر، عطا باباخانی، راننده بازنشسته و عضو شناختهشده سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، صبح روز دوشنبه بازداشت شد.
به گزارش سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، آقای باباخانی به همراه همسر و فرزندش در حال رانندگی بود که ماموران امنیتی، آنها را به خانه برگرداندند و پس از تفتیش خانه، این فعال کارگری را بازداشت کردند و با خود بردند.
بنا بر این گزارش به خانواده آقای باباخانی گفته شده است که «به اطلاعات کرج مراجعه کنند.»
سندیکای کارگران شرکت واحد ضمن محکوم کردن «تداوم سرکوب و پروندهسازی برای اعضای سندیکا و فعالان کارگری و بازنشسته»، از جمله «بازداشت عطا باباخانی و اذیت و آزار خانوادهاش»، خواهان «منع تعقیب و پروندهسازی و آزادی بدون قید و شرط» برای این فعال کارگری شد.
همچنین، اتحادیه آزاد کارگران ایران گزارش داد که در روز دوشنبه در سنندج شماری از معلمان از جمله «رضا طهماسبی، غیاث نعمتی، مجید کریمی، بها ملکی، فیصل نوری، و جمیل امینی» به نهادهای امنیتی احضار شدند.
علاوه بر این، مراسمی نیز از سوی خانه کارگر در تهران به مناسبت اول ماه مه روز کارگر برگزار شد.
در این روز، بازنشستگان در کرمانشاه نیز تجمع کردند و شعار دادند: «بازنشسته مظلوم است، از حق خود محروم است»، «گرانی تورم، بلای جان مردم»، و «بازنشسته میمیرد ذلت نمیپذیرد.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، در کرمان نیز، بازنشستگان تأمین اجتماعی در اعتراض به وضعیت معیشتی و پایین بودن میزان حقوق خود، تجمع و راهپیمایی کردند و شعار دادند: «حقوق ما ریالیه، هزینهها دلاریه» و «وزیر کار و رفاه، استعفا استعفا.»
همزمان، خبرگزاری ایلنا خبر داد که اعتصاب کارگران پیمانکاری لاستیکسازی «یزدتایر» روز دوشنبه وارد سومین روز شد.
آنها در اعتراض به تداوم مشکلات خود، وضعیتِ بد معیشتی و دستمزدهای پایین اعتصاب کردهاند.
این کارگران پیشتر در بهمن سال گذشته اعتصاب کرده بودند که به آنها قول مساعد برای رسیدگی به مشکلاتشان داده شده بود اما به گفته آنان، تاکنون اتفاقی نیفتاده است و کارفرمایان به وعده خود عمل نکردهاند.
اعتراضات در روز جهانی کارگر در شرایطی برگزار شدند که به گزارش خبرگزاری ایلنا، فرامرز توفیقی، نماینده پیشین کارگران در شورای عالی کار، روز دوشنبه گفت با گذشت تنها چهل روز از آغاز سال ۱۴۰۲، نرخ سبد معیشت افزایش قابل توجهی داشته و «سبد معیشت ۱۸ میلیون تومانی ابتدای سال، امروز به رقم ۲۱ میلیون تومان رسیده است.»
شهرهای مختلف ایران روز یکشنبه ۱۰ اردیبهشت و در آستانه فرا رسیدن روز کارگر و روز معلم نیز صحنه گسترش اعتصابها و اعتراضات کارگران شاغل و بازنشسته اصناف گوناگون بود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در این حال، در روز جهانی کارگر، شماری از کارگران پتروشیمی چوار ایلام به خبرگزاری ایلنا گفتند که ۲۰۰ کارگر این شرکت به دلیل اعتراضهای صنفی، ممنوعالورود شدهاند.
هفته گذشته نیز مقامهای دستگاه های اجرایی در استان بوشهر از اخراج چهار هزار تن از کارگران پروژهای اعتصابی در عسلویه خبر دادند.
در حال حاضر، به گزارش شماری از تشکلهای صنفی، کارگران پروژهای در بیش از ۱۱۰ واحد صنعتی در چندین استان ایران در اعتصاب هستند.