در پی اذعان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به توقف «روند مسقط» و مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، ناظران میگویند مواضع عراقچی پس از سفر به شش کشور منطقه گواه «شکست دیپلماسی دیرهنگام» جمهوری اسلامی است و «تنها گزینه جنگ است.»
در حالی که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه ۲۳ مهر در ژنو گفت «از بیروت آمده و صدای مردم لبنان» است، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، اذعان کرد که مذاکرات غیرمستقیم حکومت ایران با آمریکا موسوم به «روند مسقط» متوقف شده است.
در واکنش به اظهارات وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، حشمتالله فلاحتپیشه، عضو پیشین مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «مواضع عراقچی بعد از سفر به شش پایتخت منطقه، گواه شکست دیپلماسی دیرهنگام» جمهوری اسلامی است.
همچنین، محمد آقازاده روزنامهنگار پیشکسوت، در ایکس نوشت: «موضعگیری عراقچی نشان داد که دیپلماسی به پایان رسیده و تنها گزینه جنگ است و تنها معجزه میتواند از جنگ بزرگ منطقهای جلوگیری کند.»
در این حال، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی که ریاست قوه مقننه در حکومت ایران را عهدهدار است، روز دوشنبه ۲۳ مهر در مجمع عمومی اتحادیه بینالمجالس جهانی در ژنو گفت که از بیروت آمده است و «صدای مردم لبنان» است.
قالیباف در حالی خود را «صدای مردم لبنان» خوانده که رئیس قوه مقننه جمهوری اسلامی، نهاد قانونگذاری در حکومت ایران، است. بسیاری از مخالفان حکومت بارها تأکید کردهاند که جمهوری اسلامی، ایران نیست و این حکومت، ایدئولوژی شیعی در منطقه را دنبال میکند.
در روزهای گذشته برنارد هیکل، استاد دانشگاه پرینستون، به صدای آمریکا گفته بود که عربستان سعودی در جریان دیدار عباس عراقچی با محمد بن سلمان، ولیعهد و وزیر امور خارجه این کشور، سه پیام مهم را به جمهوری اسلامی منتقل کرد و درباره تحرکات منطقهای حکومت ایران هشدار داد.
به گفته این استاد مطالعات خاور نزدیک و مطالعات اسلامی دانشگاه پرینستون، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در دیدار با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، سه پیام مهم را برای حکومت ایران ارسال کرد؛ نخست این که این کشور در مناقشه جاری در منطقه «بیطرف خواهد ماند» و«عربستان علاقهای ندارد که یک طرف این جنگ باشد.»
دوم این که «حتی اگر اسرائیل حمله بکند، [جمهوری اسلامی] ایران نباید تحریک به جنگ بشود، چون به نفع ایران نیست و اسرائیل، به ویژه با کمک ایالات متحده، از نظر نظامی بسیار برتر است» و نکته سوم درباره نگرانیهای ریاض از احتمال حمله جمهوری اسلامی به میادین نفتی در منطقه بود و به گفته آقای هیکل، «اگر یک حمله بدون تحریک قبلی بهویژه به تأسیسات نفتیاش باشد، عربستان حمله متقابل خواهد کرد.»
همچنین ببینید: سه پیام پادشاهی سعودی به جمهوری اسلامی؛ برنارد هیکل: عربستان میخواهد در این جنگ بیطرف باشدسپاه پاسداران، شاخه نظامی جمهوری اسلامی، سهشنبه شب ۱۰ مهر در اقدامی بیسابقه بیش از ۱۸۰ فروند موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد و تنشهای جاری در خاورمیانه را به طور بیسابقهای افزایش داد.
در حالی که مقامات ارشد اسرائیل تصریح کردهاند حمله مزبور را بدون پاسخ نخواهند گذاشت، گمانهزنیهای زیادی درباره نحوه پاسخگویی اسرائیل به این حمله بیسابقه مطرح شده است.
یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه تصریح کرد که پاسخ کشورش به جمهوری اسلامی ایران «قدرتمند، دقیق، و مهمتراز همه غافلگیرکننده» خواهد بود.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل گفتوگو کرد. این تماس تلفنی در حالی انجام گرفت که اسرائیل به عملیات نظامی خود در غزه و لبنان ادامه میدهد و در حال بررسی واکنش به حملات موشکی اخیر حکومت ایران است.