نمایشگاه بین المللی،هدیه متقابل دولت به صدا وسیما؟

نماینده رئیس جمهوری منتخب در امور انتقال دولت، از واگذاری محل دائمی نمایشگاه بین المللی به صدا وسیما انتقاد کرد و آن را «شبهه دار و نوعی قدردانی متقابل» توصیف کرد.

بازآمدن قدح به جای کاسه: پاداش یک بزرگداشت
یک روز پس از برگزاری مراسم «نکوداشت» احمدی نژاد در سازمان صدا و سیمای ایران که در آن عزت الله ضرغامی، احمدی نژاد را با عباراتی اغراق آمیز چون «ذخیره ارزشمند جمهوری اسلامی ایران»، «گنج و ذخیره بزرگ بیت المال» و شخصیت بزرگ و تاریخ ساز جهانی خواند، در جلسه هیئت دولت دهم، تمامی زمین های نمایشگاه بین المللی تهران به صدا وسیما واگذار شد.

در مراسم تجلیل از احمدی نژاد، عزت‌الله ضرغامی با اهدای لوحی از طرف رسانه ملی، از «۸ سال تلاش جهادی» محمود احمدی‌نژاد تقدیر کرد. او ضمن برشمردن ۱۵ مورد از خصوصیت های منحصر به فرد احمدی نژاد، بویژه بر «شکستن حلقه سنتی مدیریت» توسط احمدی نژاد تاکید کرد. او گفت «احمدی نژاد به مدیران جوان میدان داد و موجب رویش استعدادهای جدید شد. بسیاری از مدیران شایسته و صدها مدیر رده بالای متدین و انقلابی و حزب اللهی به جریان مدیریت کشور اضافه شدند» و«حلقه ای که می توانست نامیمون باشد و به کشور ضربه بزند شکسته شد».

به گزارش خبرگزاری فارس اکبر ترکان روز پنجشنبه گفته است «حتی اگر این کار با چنین نیتی صورت نگرفته باشد اما ممکن است این گونه تصور شود که چون صداوسیما در مراسمی از رئیس جمهور تقدیر کرد، او هم متقابلا با واگذاری اراضی با ارزش نمایشگاه بین المللی قصد جبران آن را داشته است».

از آنجا که بویژه در چندماه اخیر روابط دولت و صدا وسیما رو به تیرگی گذاشته بود، تا آنجا که احمدی نژاد و رحیمی به صراحت این نهاد را به رفتار خلاف قانون و تهمت زنی و تخریب دولت متهم کرده بودند، برگزاری مراسم اغراق آمیز تجلیل از احمدی نژاد، حیرت بسیاری از رسانه ها را برانگیخت. برخی از رسانه ها انگیزه رئیس صدا وسیما را از این اقدام به بحران مالی موجود در این سازمان مربوط کردند. سایت آینده با ذکر این که صدا و سیما حدود ۲۵ میلیارد تومان بدهی دارد، نوشت «تمجیدها و تجلیل های اغراق آمیز ضرغامی از احمدی نژاد آن هم پس از «نه» بزرگ مردم به او» شائبه برانگیز است.

روغن ریخته و نذر امام زاده: بخشش بی پشتوانه
محمدرضا رحیمی درباره این تصمیم دولت ضمن تاکید بر آن که دولت از همه اختیاراتش در این واگذاری استفاده می کند، گفت ما باید زمین دیگری در جایی دیگر برای نمایشگاه بین المللی انتخاب کنیم یا به بخش خصوصی اجازه برگزاری نمایشگاه های مختلف بدهیم.

سخنان محمدرضا رحیمی با واکنش سخنگوی شرکت نمایشگاه های بین المللی روبرو شد. حمیدرضا آملی در سایت اینترنتی شرکت سهامی نمایشگاه های بین المللی ایران نوشت: «طرح این موضوع، مربوط به مدت ها قبل بوده که در کمیسیون های مختلف دولت بررسی و منتفی گردیده است». به گفته او زمین های نمایشگاه بین المللی قابلیت واگذاری به غیر راندارد.

تصمیم دولت برای واگذاری زمین های نمایشگاه به صدا وسیما در حالی گرفته شده که به نوشته پایگاه خبری خرداد بخشی از این زمین ها موقوفه آستان قدس رضوی است و از همین رو فروش یا واگذاری آن در اختیار دولت قرار ندارد.
به گفته یوسفیان ملا، نماینده مجلس، این واگذاری باید با موافقت اوقاف انجام شود. این نماینده مجلس همچنین تایید این مصوبه را به عدم مغایرت آن با اصل ۴۴ موکول کرد. امری که با تشخیص مجلس صورت می گیرد.

معاون اول دولت روز چهارشنبه درباره قانونی بودن این تصمیم دولت به خبرنگاران گفت اگر ایراد قانونی وجود داشته باشد باید به مجلس بدهیم تا تصویب کند.
معاون اول احمدی نژاد همچنین در مورد علت و ضرورت چنین اقدامی در روزهای پایان عمر دولت دهم گفت توسعه صدا وسیما توسط دولت ضروری است زیرا «صداو سیما در ۵ قاره جهان یکه تاز است و همه شبکه های قدرت و ظلم و کفر جهانی در مقابل آن هستند».

تغییر نقش کاربری
هیئت دولت ۴ سال پیش نیز در اقدامی دیگر زمین های این نمایشگاه را بابت بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح واگذار کرده بود. این اقدام دولت با اعتراض شدید و گسترده دست درکاران اقتصادی و بازرگانی و وزارت بازرگانی روبرو شد که بر نقش کاربردی این زمین ها در امور بازرگانی و اقتصادی، حتی در صورت واگذاری آن، تاکید داشتند. این اعتراض ها سرانجام به لغو مصوبه دولت انجامید.

واگذاری نمایشگاه بین المللی با «مخالفت شدید» اسدالله عسگر اولادی از اعضای اتاق بازرگانی تهران نیز روبرو شد. او ضمن تاکید بر حفظ و اهمیت نقش کاربری و تخصصی این مکان، آمادگی بخش خصوصی را برای خرید آن اعلام کرد. او در عین حال حفظ این محل را که به گفته او «محل آبرومندی برای استقبال مهمانان خارجی» است و «در نقطه مناسبی از تهران» قرار دارد برای توسعه روابط و فعالیت های اقتصادی دولت آینده با کشور های خارجی مهم دانست.

اکبر ترکان نیز در سخنان خود ضمن تاکید بر وجود شبهه در تصمیم گیری شتاب زده دولت پس از تجلیل صداو سیما از او، بر لزوم حفظ نقش کاربری نمایشگاه تاکید کرد و گفت حتی اگر نمایشگاه بین المللی در محل دیگری احداث شود، با توجه به موقعیت محلی و دسترسی این محل به اتوبان ها و هتل ها، این محل فضای مناسبی برای برگزاری نمایشگاه های تخصصی خواهد بود.

بخشش از کیسه خلیفه: واگذاری ها و انتصاب های بی موقع
نماینده حسن روحانی در امر انتقال دولت، ضمن عجیب شمردن سکوت وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد این واگذاری، از موارد دیگری از این گونه واگذاری ها و به گفته او «بذل و بخشش ها» خبر داد و از جمله به «واگذاری خانه های سازمانی به قیمت نازل»، «تخلیه یکی از ساختمان های منطقه آزاد برای اجاره بلندمدت»، و « واگذاری های عجولانه در سازمان میراث فرهنگی» اشاره کرد.
او همچنین از صدور بیش از ۴۰ حکم وزارت کشور برای انتصاب بخش داران و فرمان داران پس از انتخابات ریاست جمهوری خبر داد و آن را با توجه به فرصت اندک باقی مانده از عمر دولت دهم امری «سوال برانگیز » توصیف کرد.

آقای ترکان در گفت و گو با فارس، ضمن «ناشایست» خواندن این اقدام ها، از دولت خواست امور مربوط به واگذاری ها وانتصاب ها را به دولت بعدی رها کند.

محل دائمی نمایشگاه‌های بین المللی، با مساحت حدود۸۵۰ هزار مترمربع، درشمال تهران و در مجاورت سازمان صدا وسیما قرار دارد. این نمایشگاه در سال ۱۳۳۸ تاسیس شد و در سال ۱۳۴۸ اولین نمایشگاه بین المللی در این محل برگزار شد.

هنوز صدا وسیما واکنشی به این انتقادها نشان نداده است.