در حالی که حدود یک هفته از رسانهای شدن بازداشت سه استرالیایی در ایران میگذرد، سخنگوی قوه قضائیه ایران بعد از یک هفته سکوت، از صدور کیفرخواست برای این افراد بازداشت شده خبر داده است.
غلامحسین اسماعیلی روز سه شنبه ۲۶ شهریور، خبر بازداشت سه شهروند استرالیایی در ایران را در رابطه با دو پرونده تایید کرد و گفت یکی از این دو پرونده مربوط به دو نفری است که «مبادرت به عکسبرداری از اماکن نظامی» و «مناطق ممنوعه» داشتند که شناسایی شدند.
این مقام قضایی مدعی شد که عکس و فیلمهایی که با «هلی شات» از این اماکن گرفته شده از «حافظه دوربین آنها» به دست آمده است.
هویت این دو استرالیایی که در ایران بازداشت شده اند، پیشتر از سوی دولت استرالیا، «مارک فیرکین» و دوست دخترش «جولی کینگ»، زوج وبلاگنویس معرفی شده بود که درباره سفر و گردشگری مینویسند و در سفر خود به ایران بازداشت شدند.
سخنگوی قوه قضائیه ایران اتهام سومین شهروند استرالیایی بازداشتی در ایران را نیز «امنیتی و جاسوسی» اعلام کرد و افزود او قصد جاسوسی برای کشوری «غیراز کشور خودش»، استرالیا را داشته است.
پیشتر هویت این فرد نیز از سوی رسانه ها «کایلی مور گیلبرت» مدرس دانشگاه ملبورن معرفی شد که چند ماه پیش به اتهامات نامعلومی در ایران بازداشت شده است.
همچنین ببینید: هویت دو شهروند استرالیایی بازداشتشده در ایران مشخص شد؛ اتهام آنها «فیلمبرداری غیرقانونی با پهپاد» استاعلام خبر صدور کیفرخواست در شرایطی است که روزنامه گاردین بریتانیا درباره بازداشت کایلی مور گیلبرت نوشته بود او یک استاد دانشگاه است و به «ده سال حبس» محکوم شده است.
همچنین ببینید: هویت سومین استرالیایی بازداشتشده در ایران فاش شد؛ متخصص امور خاورمیانه در دانشگاه ملبورنایبیسی نیوز نیز گزارش داده بود که این فرد حدود یکسال است که در زندان به سر میبرد.
دولت استرالیا این بازداشتها را پیشتر تایید کرده و به شهروندان خود نسبت به سفر به ایران هشدار داده بود. وزیر خارجه استرالیا نیز خواهان آزادی فوری این سه شهروند استرالیایی از سوی ایران شده بود.
همچنین ببینید: وزیر خارجه استرالیا: ایران باید سه شهروند استرالیایی را فورا آزاد کندبازداشت این شهروندان استرالیایی در شرایطی است که تنش ها بین ایران با کشورهای اروپایی در منطقه افزایش یافته است.
در حال حاضر علاوه بر این سه شهروند استرالیایی، چندین شهروند آمریکایی و غیرآمریکایی - از جمله سیامک و باقر نمازی، ژیو وانگ، نازنین زاغری رتکلیف، احمدرضا جلالی، و ارس امیری - در ایران زندانی هستند. از سرنوشت رابرت لوینسون، دیگر شهروند آمریکایی که بیش از دوازده سال پیش در ایران ناپدید شد، نیز اطلاعی در دست نیست.
وزارت خارجه ایالات متحده بارها بازداشت بیدلیل و خودسرانه شهروندان آمریکا و کشورهای دیگر، از جمله ایرانیان دوتابعیتی، توسط رژیم جمهوری اسلامی را محکوم کرده و خواستار آزادی بلافاصله و بی قید و شرط آنها شده است.